Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μήλα: Μπορώ να κόψω το χαλασμένο κομμάτι και να φάω το υπόλοιπο; Πόσο επικίνδυνο είναι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜήλα: Μπορώ να κόψω το χαλασμένο κομμάτι και να φάω το υπόλοιπο; Πόσο επικίνδυνο είναι;
spot_img

Τι γίνεται εάν ένα μήλο εμφανίσει μούχλα; Και τι να κάνουμε εάν η μούχλα παρουσιαστεί μόνο σε ένα σημείο; Το καθαρίζουμε και τρώμε το υπόλοιπο, ή μήπως είναι μία επικίνδυνη πρακτική;

Ορισμένες ποικιλίες μήλων περιλαμβάνονται στην κατηγορία των χειμερινών φρούτων και τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους καθώς εάν συγκομιστούν το φθινόπωρο (πριν από τον παγετό) έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Το μήλο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων. Μερικά από τα μοναδικά αντιοξειδωτικά του στοιχεία είναι η κερσετίνη, η κατεχίνη και η ανθοκυανίνη. Οι ουσίες αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

Τι γίνεται όμως εάν ένα μήλο εμφανίσει μούχλα; Και τι να κάνουμε εάν η μούχλα παρουσιαστεί μόνο σε ένα σημείο; Το καθαρίζουμε και τρώμε το υπόλοιπο, ή μήπως είναι μία επικίνδυνη πρακτική; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και τα μήλα εάν χαλάσουν μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία μας. Τι προκαλεί όμως τη σήψη των μήλων;
Αυτά τα ζουμερά φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν ένα μήλο είναι σάπιο ή απλώς υπερώριμο αλλά εξακολουθεί να είναι βρώσιμο.

Πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα μάνγκο, παράγουν αιθυλένιο ως μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης. Αυτό το αέριο έχει άμεσο αντίκτυπο στην υφή, τη γεύση, τη θρεπτική τους αξία και άλλα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο τεύχος Απριλίου 2013 του Journal of Experimental Botany.

Ωστόσο, το αιθυλένιο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται για την αποσύνθεση των καρπών. Η μούχλα, η οξείδωση, οι μύκητες, το φως, η θερμότητα και η υγρασία παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, όταν κόβετε ένα μήλο, οι χημικές ουσίες στη σάρκα του εκτίθενται στο οξυγόνο του αέρα, το οποίο προάγει τον σχηματισμό της οξειδάσης της πολυφαινόλης , ενός ενζύμου που κάνει τα φρούτα να γίνονται καφέ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση.

Κίνδυνοι μούχλας στα μήλα

Οι μικροοργανισμοί, όπως οι μύκητες και η μούχλα, μπορούν επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του μήλου. Οι ζεστές και υγρές συνθήκες αποθήκευσης, για παράδειγμα, προάγουν την ανάπτυξη μούχλας. Μερικοί τύποι μούχλας μπορούν να αναπτυχθούν και στο ψυγείο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε το ψυγείο σας τακτικά και να διατηρείτε φρέσκα ή κομμένα φρούτα καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη.

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων προειδοποιούν ότι η μούχλα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Εξάλλου ο Ελληνικός ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει πολλες φορές σε ανάκληση προϊόντων λόγω μούχλας. Ορισμένα είδη παράγουν επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες. Αυτές οι ενώσεις συχνά ευθύνονται για τροφιμογενείς ασθένειες, εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμη και καρκίνο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ένα σάπιο μήλο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Υπάρχουν περισσότερες από 300 μυκοτοξίνες, καθεμία από τις οποίες επηρεάζει διαφορετικά τρόφιμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Ιουνίου 2017 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health . Η πατουλίνη, η οποία παράγεται από το είδος Penicillium expansum, είναι μία τοξική ουσία που επηρεάζει συνήθως τα μήλα και το χυμό τους καθώς και άλλα φρούτα, όπως τα αχλάδια και τα σταφύλια. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έλκη, αιμορραγία και ακόμη και καρκίνο.

Οι μούχλες τείνουν να αναπτύσσονται σε φρούτα και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα. Γενικά, τα μουχλιασμένα φρούτα έχουν στο δέρμα τους βελούδινους κύκλους σε μέγεθος νομίσματος. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, πετάξτε το μήλο με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά και τα ζώα να μην έχουν πρόσβαση, για παράδειγμα, βάζοντάς το σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλίγοντάς το σε πλαστικό.

Αποφύγετε να μυρίσετε τα φρούτα, καθώς μπορεί να εισπνεύσετε σπόρια μούχλας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Ιδανικά, κόψτε το μήλο στη μέση και ελέγξτε τον πυρήνα του πριν το καταναλώσετε.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν καθαρίσετε πολύ καλά την περιοχή γύρω από το χαλασμένο σημείο, μπορείτε να καταναλώσετε το υπόλοιπο, εντούτοις καλό θα είναι -για να εξασφαλίσετε σίγουρα πως δεν θα αρρωστήσετε-, ακόμα και εάν η μούχλα είναι εμφανής μόνο σε ένα περιορισμένο σημείο θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρο το μήλο. Αυτό γιατί, μπορεί να φαίνεται καθαρό το υπόλοιπο, αλλά αν η μούχλα είναι αρκετά πυκνή τότε έχει ρίζες που μπαίνουν πολύ πιο βαθιά στον καρπό και δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Ο σωστός έλεγχος

Οι καφέ κηλίδες μέσα σε ένα μήλο δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αιθυλένιο και η έκθεση στο οξυγόνο μπορεί να κάνουν τα φρούτα να μαυρίσουν. Το μήλο είναι ασφαλές για κατανάλωση αρκεί να μην υπάρχουν σημάδια μούχλας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε φρούτα με μώλωπες, σπασίματα του δέρματος και άλλα σημάδια βλάβης, καθώς είναι επιρρεπή στη μούχλα.

Εάν αγοράζετε συσκευασμένα μήλα, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν σημάδια μούχλας ή τρύπες που προκαλούνται από έντομα. Πάντα να αγοράζετε αυτά τα φρούτα πριν ωριμάσουν πλήρως. Ένα υγιές μήλο δεν πρέπει να είναι μαλακό.

Επίσης, ελέγξτε τα μήλα σας για σκούρες κυκλικές βλάβες και “βυθισμένα” σημεία που είναι χρώματος καφέ ανοιχτό έως σκούρο. Όλα αυτά είναι σημάδια σήψης. Οι κηλίδες μπορούν να επεκταθούν γρήγορα και να καλύψουν ολόκληρο τον καρπό καθώς προχωρά η σήψη.

Γενικά πάντως συνιστάται η αποθήκευση των μήλων μακριά από άλλα προϊόντα. Δεδομένου ότι απελευθερώνουν αιθυλένιο, μπορεί να προκαλέσουν σήψη και σε όσα φρούτα ή λαχανικά βρίσκονται κοντά τους. Εάν διατηρείτε τα μήλα στο ψυγείο, θα πρέπει να διαρκέσουν ακόμη και μήνες. Όταν αποθηκεύονται στον πάγκο, θα διαρκέσουν έως και επτά ημέρες.

Εάν θέλετε να βάλετε φρένο στην αλλοίωση του μήλου, ρίξτε του λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ αφού το κόψετε σε φέτες. Τα εσπεριδοειδή επιβραδύνουν τη διαδικασία οξείδωσης, επομένως είναι πολύ πιο δύσκολο για το μήλο να γίνει καφέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο για τη συσκευασία των σχολικών μεσημεριανών ή όταν θέλετε να σερβίρετε φέτες μήλου σε ένα πάρτι.

Θυμάστε το παλιό ρητό “Ένα κακό μήλο χαλάει το βαρέλι;” Όπως αποδεικνύεται, είναι αλήθεια. Σε γενικές γραμμές, κάθε φορά που ένα μήλο είναι μαύρο ή έχει κάτι που μοιάζει με μούχλα που αναπτύσσεται μέσα του, θα πρέπει να το πετάξετε. Επιπλέον, τα σάπια μήλα συνήθως μυρίζουν πολύ άσχημα, κάτι που σας βοηθά να εντοπίσετε πότε πρέπει να τα πετάξετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο