Μεταλλικά θραύσματα σε δημοφιλή ψωμιά και αρτοσκευάσματα – Ανακαλούνται 10 συσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας
Η μόλυνση από μέταλλα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο στην επεξεργασία τροφίμων αρτοποιίας. Μικρά μεταλλικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα αρτοσκευάσματα σε διάφορα στάδια παραγωγής, από την ανάμειξη έως τη συσκευασία. Αυτό επιβεβαιώνει νέα μαζική ανάκληση αρτοσκευασμάτων, που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών με πιθανότητα τραυματισμού ή/και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών. Για παράδειγμα μπορούν να κολλήσουν στον πεπτικό σωλήνα και μερικές φορές να τον διατρήσουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δηλητηριασμένα μπισκότα έφαγαν 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους – 8 συλλήψεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο πρόστιμο σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (Ασπροβάλτα) – Τι εντόπισαν ελεγκτές κατά την αγορά 20 προϊόντων
Από ψωμιά για χοτ ντογκ και burger μέχρι τσουρεκάκια και μπριός κρίθηκαν «μη ασφαλή» και ακατάλληλα για κατανάλωση καθώς περιέχουν μεταλλικά θραύσματα. Όλα τα προϊόντα είναι συσκευασμένα της εταιρείας S.I.P.A που παράγει βιομηχανοποιημένα ψωμιά, αρτοσκευάσματα, βιεννέζικα αρτοσκευάσματα (παραγωγή, χονδρική πώληση) με έδρα στη Γαλλία. Τα επηρεαζόμενα προϊόντα πωλήθηκαν, ως επί το πλείστον, μεταξύ 17 Ιουνίου και 1ης Ιουλίου και όλα είναι συσκευασμένα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, που προορίζονται για αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου. Οι Αρχές της Γαλλίας συνέστησαν στους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα σημεία αγοράς με επιστροφή χρημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζουμε αλάτι στη ντομάτα – Βοτανολόγος εξηγεί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγορευμένη ουσία σε καλλυντικά Clinique – Ειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RAPEX
Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι τα εξής:
- Γιγάντιο Μπέργκερ x4
- Κλασικό Μπέργκερ x6
- Γκουρμέ Μπέργκερ x4
- Ρολά γάλακτος x10
- Ψωμί γάλακτος x12
- Νάγκετς μπριός x6
- Ψωμάκια για χοτ ντογκ x4
- Ψωμί γάλακτος με κομματάκια σοκολάτας x6
- Μπριός με κομματάκια σοκολάτας x6
- Ψωμί Bap x4
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάλληλος εστιατορίου έφτυνε και ουρούσε στα τρόφιμα πριν τα σερβίρει – Κατηγορείται για κακούργημα – Δεκάδες δηλητηριάσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπιφτέκια: Ένα “καλά κρυμμένο” μυστικό για να γίνονται αφράτα
Πως μολύνονται τα προϊόντα αρτοποιίας από μεταλλικά θραύσματα
Υπάρχουν αρκετές πηγές μόλυνσης μετάλλων (είτε μικρά είτε και μεγαλύτερα κομμάτια) στη βιομηχανία αρτοποιίας αλλά οι δύο κύριες πηγές είναι τα ξένα υλικά στις πρώτες ύλες (από γεωργικά μηχανήματα, μεταφορά, διαδικασία άλεσης και άλλα) και η φθορά των μηχανημάτων. Η φθορά μηχανημάτων, όπως οι αναμικτήρες συνεχούς ροής, οι φούρνοι ψησίματος και ο εξοπλισμός κοπής σε φέτες, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των μεταλλικών μερών. Επιπλέον, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία αρτοποιίας, όπως τα δευτερεύοντα ξηρά συστατικά, ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί με μεταλλικά θραύσματα πριν εισέλθουν στο αρτοποιείο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο πρέπει να ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο; Ο ακριβής χρόνος για ζουμερό κρέας και τραγανή πέτσα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κλιματιστικό: Τι προκαλεί πονοκεφάλους και πώς να προστατευθείτε
Τα αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου, η τακτική συντήρηση του εξοπλισμού και η εξειδικευμένη τεχνολογία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνση από μεταλλικά κομμάτια. Γενικά η εφαρμογή Συστημάτων Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων HACCP, αποτελεί βασικό όπλο αποφυγής της μόλυνσης και, η χρήση μαγνητών σε διάφορα στάδια της γραμμής επεξεργασίας τροφίμων αρτοποιίας, είναι βασική τεχνολογία πρόληψης πριν φτάσει το προϊόν στον καταναλωτή, καθώς μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα μέταλλα από διάφορα συστατικά πριν αυτά μεταποιηθούν σε αρτοσκευάσματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρωινό και γεύμα σε μπουφέ ξενοδοχείου: Πώς θα αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ποιες χώρες αν ταξιδέψετε δεν πρέπει να πάρετε μαζί σας το ηλεκτρονικό τσιγάρο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικές ψαραγορές και ιχθυοπωλεία: Μας πουλάνε σαλάχια και καρχαρίες ως γαλέους και γλαύκους! Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφολόγος κατήγγειλε δημοφιλή σοκολάτα διαίτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καύσωνας και φάρμακα: Συμβουλές για ασφαλή χρήση και αποθήκευση το καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μετά το κακάο, χάνουμε και τη… βανίλια: Ο κλιματικός κίνδυνος που απειλεί το αγαπημένο μας άρωμα
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να φάτε πριν το σεξ για μεγαλύτερη αντοχή, σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μυρίζει καλά, άρα είναι ασφαλές» – Γιατί οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων λένε να ΜΗΝ εμπιστευόμαστε τη … μύτη μας!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κονσέρβες: Γιατί δεν πρέπει να φυλάμε φαγητό σε ανοιγμένα κουτιά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί η Listeria είναι περισσότερο επικίνδυνη στο σολομό παρά στο λουκάνικο; Ευρήματα μελέτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί ο πονοκέφαλος χτυπά πιο έντονα τις ζεστές μέρες – Τι λένε οι επιστήμονες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το πιο αγχωτικό επάγγελμα στον κόσμο – Αποκαλύφθηκε μετά από 18 χρόνια έρευνας