Μπορεί να προσδιορίσει τη γενετική ομάδα στην οποία ανήκει ένα στέλεχος Listeria monocytogenes , σε λιγότερο από μία ημέρα και με κόστος μικρότερο από 10 ευρώ.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, ANSES, έχει αναπτύξει μια δοκιμή PCR για την ταχεία και φθηνή ταυτοποίηση των στελεχών Listeria monocytogenes που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις, σε συνεργασία με εργαστήρια ασφάλειας τροφίμων σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το τεστ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες για τη διερεύνηση της προέλευσης κρουσμάτων λιστερίωσης σε ανθρώπους.
Αν και η μόλυνση είναι σπάνια, η λιστερίωση είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από τροφιμογενείς ασθένειες στη Γαλλία. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, το οποίο μπορεί να βρεθεί στο περιβάλλον και σε πολλά τρόφιμα, κυρίως μαγειρεμένα κρέατα delicatessen, τυριά και καπνιστά ψάρια. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή ηλικιωμένοι, καθώς και οι έγκυες γυναίκες που μπορεί να υποστούν αποβολές. Η παρουσία της Listeria monocytogenes σε μια μονάδα παραγωγής τροφίμων μπορεί να προκαλέσει περιπτώσεις δηλητηρίασης για αρκετά χρόνια εάν δεν αντιμετωπιστεί η μόλυνση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η προέλευση των περιπτώσεων δηλητηρίασης.
Το ANSES είναι το Ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς για τη Listeria monocytogenes . Μετά από πολλά χρόνια έρευνας, ανέπτυξε ένα τεστ PCR που μπορεί να προσδιορίσει τη γενετική ομάδα στην οποία ανήκει ένα στέλεχος Listeria monocytogenes , σε λιγότερο από μία ημέρα και με κόστος μικρότερο από 10 ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως, τον προσδιορισμό αλληλουχίας πολλαπλών θέσεων (MLST), η οποία απαιτεί ανάλυση από τρεις έως πέντε ημέρες και κοστίζει 150 € ανά στέλεχος που ελέγχεται.
« Το τεστ που αναπτύξαμε μπορεί να αναγνωρίσει τις 30 γενετικές ομάδες της Listeria monocytogenes , γνωστά ως κλωνικά σύμπλοκα, που βρίσκονται πιο συχνά στα τρόφιμα στην Ευρώπη », εξηγεί ο Benjamin Félix, επικεφαλής του έργου στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων ANSES. ” Η μέθοδός μας είναι πολύ χρήσιμη για χώρες που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να πραγματοποιήσουν τακτική αλληλουχία ολόκληρων γονιδιωμάτων ή όταν πρέπει να αναλυθεί μεγάλος αριθμός δειγμάτων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει γρήγορα μια αρχική επιλογή. “
Η δοκιμή βασίζεται στην ανίχνευση αλληλουχιών DNA που είναι χαρακτηριστικές για κάθε ομάδα στελεχών. Η νέα μέθοδος δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum τον Μάιο. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν , εκτός από το Εργαστήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων ANSES, τα εθνικά εργαστήρια αναφοράς της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας για τη Listeria monocytogenes και πολλά γαλλικά τεχνικά ινστιτούτα αγροδιατροφής. Το εργαστήριο ANSES Ploufragan-Plouzané-Niort βοήθησε επίσης στις αναλύσεις βιοπληροφορικής.
Ένα παράδειγμα χρήσης του: Προϊόντα με βάση τα ψάρια που ευθύνονται για τη λιστερίωση στην Ολλανδία
Εργαστήρια αναφοράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτή τη νέα μέθοδο, δείχνοντας την αξία της σε πραγματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η ολλανδική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων χρησιμοποίησε το τεστ για να προσδιορίσει την πηγή των κρουσμάτων λιστερίωσης που έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια. Δύο κατασκευαστές προϊόντων με βάση τα ψάρια ήταν ύποπτοι για τη μόλυνση. Λήφθηκαν δείγματα από περιοχές των εργοστασίων που κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση, όπως μηχανήματα κοπής, δίσκοι και μεταφορικές ταινίες. Χάρη στην ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της δοκιμής PCR, ήταν δυνατή η εκτέλεση 200 αναλύσεων προκειμένου να επιλεγούν έξι στελέχη για αλληλουχία προτεραιότητας. Αυτό στη συνέχεια εντόπισε το εργοστάσιο που ευθύνεται για τη μόλυνση.