Το σουσάμι ήταν μολυσμένο με το επικίνδυνο βακτήριο σαλμονέλα.
Λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν εισαγόμενο φορτίο με σουσάμι και ειδοποίησαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF. Το σουσάμι είναι προέλευσης Νιγηρίας και μετά από μικροβιολογικό έλεγχο σε δείγμα που ελήφθη σε σημείο εισόδου στη χώρα, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Το φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει σε τρόφιμα στην ελληνική αγορά. Το σουσάμι είναι η βασική πρώτη ύλη για ταχίνι και χαλβά.
Η σαλμονέλα είναι από τους πιο κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα και τα βακτήρια της σαλμονέλας είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.
Αν και σε μερικούς ανθρώπους η σαλμονέλωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως σταματούν μέσα σε 4 έως 7 ημέρες.
Πολλά άτομα με σαλμονέλωση αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και μπορεί να μην δουν ποτέ γιατρό. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας μικρός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα μπορεί να εμφανίσουν πόνους στις αρθρώσεις τους, ερεθισμό των ματιών και επώδυνη ούρηση. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο Reiter. Μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.