Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ελληνικές αρχές μπλόκαραν φορτίο με μολυσμένο σουσάμι στα σύνορα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι ελληνικές αρχές μπλόκαραν φορτίο με μολυσμένο σουσάμι στα σύνορα
spot_img

Το σουσάμι ήταν μολυσμένο με το επικίνδυνο βακτήριο σαλμονέλα.

Λόγω σοβαρού κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών, οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν εισαγόμενο φορτίο με σουσάμι και ειδοποίησαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF. Το σουσάμι είναι προέλευσης Νιγηρίας και μετά από μικροβιολογικό έλεγχο σε δείγμα που ελήφθη σε σημείο εισόδου στη χώρα, εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα. Το φορτίο δεσμεύτηκε και δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει σε τρόφιμα στην ελληνική αγορά. Το σουσάμι είναι η βασική πρώτη ύλη για ταχίνι και χαλβά.

Η σαλμονέλα είναι από τους πιο κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα και τα βακτήρια της σαλμονέλας  είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Αν και σε μερικούς ανθρώπους η σαλμονέλωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να είναι ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα συνήθως σταματούν μέσα σε 4 έως 7 ημέρες.

Πολλά άτομα με σαλμονέλωση αναρρώνουν χωρίς θεραπεία και μπορεί να μην δουν ποτέ γιατρό. Ωστόσο,  οι λοιμώξεις από σαλμονέλα  μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά τους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας μικρός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από  σαλμονέλα  μπορεί να εμφανίσουν πόνους στις αρθρώσεις τους, ερεθισμό των ματιών και επώδυνη ούρηση. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο Reiter. Μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο