Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγούρια και θερμός: Περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη και κάποιες φορές όσα σε ένα κάθισμα τουαλέτας! – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαγούρια και θερμός: Περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη και κάποιες φορές όσα σε ένα κάθισμα τουαλέτας! - Μελέτη
spot_img

Τα υγρά περιβάλλοντα όπως το εσωτερικό των μπουκαλιών νερού, ειδικά εκείνα με στενά ανοίγματα ή προσαρτημένα καλαμάκια και καπάκια, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για μικροβιακή ανάπτυξη.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού έχουν γίνει βασικό στοιχείο στην καθημερινή ζωή, προσφέροντας ευκολία, περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Με την αυξανόμενη συνείδηση ​​της πλαστικής ρύπανσης και της προσωπικής ενυδάτωσης, εκατομμύρια άνθρωποι μεταφέρουν πλαστικά μπουκάλια από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή BPA στο σχολείο, τη δουλειά, το γυμναστήριο… Ωστόσο, όσο δημοφιλή κι αν είναι αυτά τα μπουκάλια, μπορεί επίσης να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία εάν δεν καθαριστούν και δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Χωρίς τακτικό πλύσιμο και σωστή συντήρηση, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού μπορούν να γίνουν τόποι αναπαραγωγής βακτηρίων, μούχλας και άλλων επιβλαβών μικροβίων.

- Advertisement -

Συσσώρευση βακτηρίων: Ένας κρυφός κίνδυνος για την υγεία

Αν και μπορεί να φαίνονται καθαρά με γυμνό μάτι, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού μπορεί να φιλοξενούν σημαντική ποσότητα βακτηρίων, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά χωρίς την κατάλληλη υγιεινή. Μια μελέτη του 2017 από το TreadmillReviews.net εξέτασε διάφορους τύπους επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών και διαπίστωσε ότι το μέσο μπουκάλι περιείχε περισσότερα βακτήρια από έναν νεροχύτη κουζίνας και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν όσα ένα κάθισμα τουαλέτας. Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια προέρχονταν από το σάλιο, την πλύση και τα χέρια και περιλάμβαναν στελέχη όπως E. coli , Staphylococcus aureus και Candida —μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, δερματικές λοιμώξεις ή ακόμη και σοβαρές ασθένειες σε ευάλωτα άτομα.

Τα υγρά περιβάλλοντα όπως το εσωτερικό των μπουκαλιών νερού, ειδικά εκείνα με στενά ανοίγματα ή προσαρτημένα καλαμάκια και καπάκια, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για μικροβιακή ανάπτυξη. Εάν ένα μπουκάλι χρησιμοποιηθεί όλη την ημέρα, ξαναγεμιστεί πολλές φορές και αφεθεί άπλυτο όλη τη νύχτα, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

Μούχλα και άλλοι κίνδυνοι της υγρασίας

Εκτός από τα βακτήρια, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού είναι επίσης επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μπουκάλια που έχουν βιδωτές επιφάνειες με λαστιχένιες σφραγίδες, ενσωματωμένα καλαμάκια ή κρυφές γωνίες και ρωγμές που παραμένουν υγρές μετά τη χρήση. Τα σπόρια μούχλας μεταφέρονται στον αέρα και μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν μέσα σε υγρά μπουκάλια, ιδιαίτερα εάν αποθηκεύονται με κλειστό καπάκι και δεν αφήνονται να στεγνώσουν εντελώς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατρός προειδοποιεί για τα τρόφιμα που είναι χειρότερα για την υγεία και από το κάπνισμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπαράγγια: Γιατί ο ανοιξιάτικος «βασιλιάς των λαχανικών» θεωρείται ένα από τα καθαρότερα τρόφιμα

Η κατανάλωση από ένα μουχλιασμένο μπουκάλι μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά προβλήματα και γαστρεντερικά συμπτώματα. Τα άτομα με άσθμα, αλλεργίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στη μούχλα μπορεί να έχει σωρευτικά αποτελέσματα στην υγεία.

Διασταυρούμενη μόλυνση και κακές συνήθειες υγιεινής

Ένας άλλος κίνδυνος προέρχεται από τον ακατάλληλο χειρισμό. Μπουκάλια που μοιράζονται μεταξύ ατόμων, αποθηκεύονται σε ανθυγιεινά μέρη (όπως τσάντες γυμναστηρίου ή σχολικά ντουλάπια) ή αγγίζονται με άπλυτα χέρια μπορεί να μολυνθούν. Για παράδειγμα, αγγίζοντας το στόμιο του μπουκαλιού ή το καλαμάκι με βρώμικα δάχτυλα μεταφέρονται παθογόνα απευθείας στην επιφάνεια πόσης.

Πολλοί άνθρωποι επίσης αφήνουν τα μπουκάλια τους άπλυτα για μεγάλες περιόδους ή απλά τα ξεπλένουν με νερό και υποθέτουν ότι είναι καθαρά. Αυτή η έλλειψη σωστού καθαρισμού επιτρέπει στα βακτήρια και τη μούχλα να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη πιο ανησυχητικά για την υγεία είναι τα μπουκάλια γεμάτα με ποτά εκτός από νερό, όπως σέικ πρωτεΐνης, αθλητικά ποτά ή smoothies. Τα σάκχαρα και τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά τα ποτά προάγουν την ταχύτερη ανάπτυξη των μικροβίων και απαιτούν πιο ενδελεχή καθαρισμό.

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σωστά τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης, τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού θα πρέπει να πλένονται καθημερινά με ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και βούρτσα για μπουκάλια. Αυτό διασφαλίζει ότι όλες οι εσωτερικές επιφάνειες, ειδικά οι δυσπρόσιτες γωνίες, έχουν καθαριστεί σωστά. Για μπουκάλια με καλαμάκια, αποσπώμενα καπάκια ή σφραγίδες σιλικόνης, αποσυναρμολογήστε όλα τα μέρη και καθαρίστε τα ξεχωριστά.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, συνιστάται βαθύτερος καθαρισμός. Αυτό μπορεί να γίνει βυθίζοντας το μπουκάλι σε διάλυμα λευκού ξιδιού και νερού ή χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τις οσμές και τη συσσώρευση. Ορισμένα μπουκάλια πλένονται στο πλυντήριο πιάτων—ελέγχετε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο.

Μετά το πλύσιμο, αφήστε το μπουκάλι χωρίς καπάκι και ανάποδα σε μια σχάρα στεγνώματος για να αποτρέψετε την παγίδευση υγρασίας, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας.

Επιλέγοντας το κατάλληλο υλικό και σχέδιο μπουκαλιού

Το υλικό και ο σχεδιασμός του μπουκαλιού νερού μπορεί επίσης να επηρεάσει την καθαρότητά του. Τα μπουκάλια από ανοξείδωτο χάλυβα τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά στα βακτήρια από τα πλαστικά λόγω της μη πορώδης επιφάνειας τους. Τα μπουκάλια με φαρδύ στόμιο καθαρίζονται ευκολότερα από τα μπουκάλια με στενό λαιμό και τα απλά σχέδια είναι γενικά πιο ασφαλή από τα σύνθετα με πολλά διαμερίσματα ή κρυφές σφραγίδες.

Το πλαστικό χωρίς BPA είναι κοινό, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και τα μπουκάλια χωρίς BPA μπορεί να υποβαθμιστούν σε ποιότητα και να φέρουν γρατσουνιές όπου μπορούν να κρυφτούν τα βακτήρια. Τα γυάλινα μπουκάλια είναι μια άλλη επιλογή υγιεινής, αν και είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα