Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί σε μαϊντανό, βασιλικό και κόλιανδρο – Τι έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαθογόνοι μικροοργανισμοί σε μαϊντανό, βασιλικό και κόλιανδρο – Τι έδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις
spot_img

Νέα δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό τριών σημαντικών παθογόνων σε φρέσκα βότανα – Συμβουλές στους καταναλωτές.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ξεκίνησε μια δειγματοληψία για τη συλλογή φρέσκου κόλιανδρου, μαϊντανού και βασιλικού (συνολικά  1.383). Τα δείγματα που συλλέχθηκαν δοκιμάστηκαν για 

  • Cyclospora cayetanensis
  • Salmonella spp., και
  • Escherichia coli  που παράγει τοξίνη Shiga (STEC).

Γενικά, ο φρέσκος βασιλικός, ο κόλιανδρος και ο μαϊντανός, είναι ασφαλείς για κατανάλωση χωρίς γνωστή μόλυνση από μικροβιακούς κινδύνους. Ωστόσο, αυτά και άλλα φρέσκα βότανα ενδέχεται να μην υποβληθούν σε επεξεργασία πριν από την κατανάλωση, για τη μείωση ή την εξάλειψη των μικροβιακών κινδύνων, εάν υπάρχουν.

Tα δείγματα φρέσκου ακατέργαστου βασιλικού, κόλιανδρου και μαϊντανού συλλέχθηκαν από διάφορα σημεία της αλυσίδας διανομής. Τα εισαγόμενα φρέσκα βότανα συγκεντρώθηκαν σε λιμάνια εισόδου, αποθήκες εισαγωγέων και άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Τα εγχώρια δείγματα συλλέχθηκαν σε συσκευαστήρια, εγκαταστάσεις διανομής, χονδρεμπόρους και χώρους λιανικής. Η εργασία είχε ως στόχο να εκτιμήσει τον επιπολασμό αυτών των παθογόνων στους τρεις τύπους φρέσκων βοτάνων και να λάβει μέτρα παρακολούθησης στην περίπτωση ευρημάτων παθογόνων.

Ο FDA εντόπισε Cyclospora σε 11 από τα 120 δείγματα βασιλικού, σε 7 από τα 553 δείγματα κόλιανδρου και σε κανένα από τα 139 δείγματα μαϊντανού, με εκτιμώμενο επιπολασμός 9,2% για τον βασιλικό, 1,3% για τον κόλιανδρο και 0% για τον μαϊντανό.

Ο οργανισμός εντόπισε Salmonella spp. σε 7 από τα 248 δείγματα βασιλικού, 8 από τα 849 δείγματα κόλιανδρου και 2 από τα 261 δείγματα μαϊντανού. Εκτιμάται ότι ο επιπολασμός είναι 2,8% για τον βασιλικό, 0,9% για τον κόλιανδρο και 0,8% για τον μαϊντανό. Ο FDA δεν εντόπισε E. coli (STEC) σε κανένα από τα 242 δείγματα βασιλικού, 1 στα 849 δείγματα κόλιανδρου και κανένα από τα 259 δείγματα μαϊντανού, εκτιμώμενος επιπολασμός 0% για τον βασιλικό, 0,1% για τον κόλιανδρο, 0% για τον μαϊντανό.

Τα ευρήματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι παθογόνα μπορεί να υπάρχουν στον φρέσκο ​​βασιλικό, τον κόλιαντρο και τον μαϊντανό και έτσι υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια των τροφίμων.

Συμβουλές στους καταναλωτές

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν απλά βήματα για να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φρέσκων βοτάνων. Ο FDA συνιστά στους καταναλωτές να αποθηκεύουν ευπαθή λαχανικά όπως βότανα σε καθαρό ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη και να πλένουν καλά όλα τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα ετοιμάσουν ή/και τα φάνε. Για όλα τα φρέσκα προϊόντα, η επιμέλεια στις πρακτικές ασφαλούς χειρισμού είναι απαραίτητη. Ο FDA δημοσίευσε οδηγίες και για τη βιομηχανία που συμβουλεύει τη διατήρηση των συνθηκών υγιεινής στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τη διασφάλιση της διατήρησης των θερμοκρασιών που προάγουν τη βέλτιστη ποιότητα. Αυτά τα μέτρα μειώνουν τον κίνδυνο μικροβιακών κινδύνων και προστατεύουν τα προϊόντα από παθογόνους παράγοντες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο