Δείτε πότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος
Ανάστατοι είναι οι γονείς από τις διαπιστώσεις των επιστημόνων για τις παρενέργειες της κατανάλωσης της γρανίτας «slushie» που πωλείται συχνά από μηχανές σε κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης.
Τουλάχιστον 21 μικρά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία έχουν εισαχθεί χωρίς τις αισθήσεις τους στον νοσοκομείο τα τελευταία έξι χρόνια μετά την κατανάλωση του ροφήματος που περιέχει υψηλά επίπεδα της φυσικής γλυκαντικής ουσίας γλυκερόλης η οποία προκαλεί σοκ, υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα), ακόμη και απώλεια συνείδησης.
Τι είναι η γλυκερίνη;
Όπως αναφέρθηκε, η γλυκερίνη ή γλυκερόλη είναι ένα φυσικό υποκατάστατο αλκοόλ και ζάχαρης που βοηθά στη διατήρηση και τη γλυκάνιση των τροφίμων.
Βρίσκεται επίσης στα έντερα όπου μαλακώνει τα κόπρανα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Όταν καταποθεί, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, ναυτία, φούσκωμα, ζάλη και διάρροια. Στο δέρμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και κνησμό.
Σε μικρότερα παιδιά, έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε σύνδρομο δηλητηρίασης από γλυκερίνη – όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των παιδικών ροφημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρέφος στο νοσοκομείο από γάλα σε σκόνη που είχε λήξει 9 χρόνια πριν – Αγοράστηκε από μεγάλο σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται ακόμα και δημοφιλή φούτερ – Περιέχουν κάδμιο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παιδικά τατουάζ: Ανάκληση παιχνιδιού που πωλείται και στην Ελλάδα – Περιέχει τοξική ουσία που επηρεάζει τον θυρεοειδή
Οκτώ άλλες τροφές που περιέχουν γλυκερίνη
Η γλυκερίνη όμως δεν βρίσκεται μόνο στα παιδικά ροφήματα. Είναι παρούσα και σε άλλα καθημερινά τρόφιμα και όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, θεωρείται ασφαλές πρόσθετο τροφίμων.
Περιτυλίγματα τορτίγιας
Τα περισσότερα περιτυλίγματα από το σούπερ μάρκετ περιέχουν μικρές ποσότητες γλυκερίνης, η οποία βοηθά στη γλυκύτητα του προϊόντος ψωμιού και λειτουργεί ως συντηρητικό.
Τσίχλα
Οι φόρμουλες τσίχλας περιλαμβάνουν επίσης λεκιθίνη σε σκόνη (ένας φυσικός γαλακτωματοποιητής) και τριοξική γλυκερόλη, τα οποία αν και δεν προσθέτουν στη γεύση με κανέναν τρόπο, βοηθούν στη σταθεροποίηση του προϊόντος και βοηθά στο να μαλακώνουν μετά το αρχικό δάγκωμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται μολυσμένο σαλάμι αέρος – Μεγάλος κίνδυνος για εγκύους, ασθενείς και ηλικιωμένους
Γλάσο
Η γλυκερίνη βρίσκεται και στο γλάσο προσθέτει λάμψη στη διακόσμηση του κέικ και το εμποδίζει να σκληρύνει όταν δέσει.
Μπάρες δημητριακών
Και πάλι, τα επίπεδα γλυκερίνης στις μπάρες δημητριακών είναι χαμηλά – αλλά συνήθως βρίσκονται στις περισσότερες μπάρες πρωινού ή γκρανόλα. Λειτουργεί ως συντηρητικό σε αυτή την περίπτωση.
Καρυκεύματα
Ορισμένες σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας, μαρμελάδες και κονσέρβες περιέχουν γλυκερίνη. Προσθέτει γλυκύτητα στο μείγμα και διασφαλίζει ότι δεν στεγνώνουν. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του καρυκεύματος.
Μπαχαρικά
Η γλυκερίνη δεν βρίσκεται φυσικά στα μπαχαρικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται ως γλυκαντικό και υγραντικό, για να αποτρέψει την υπερβολική ξήρανση.
Παγωτό
Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου στο παγωτό, χρησιμοποιούνται μικρά επίπεδα γλυκερίνης για τη σταθεροποίηση του μείγματος.
Κονσερβοποιημένες τροφές
Η γλυκερίνη που χρησιμοποιείται κυρίως σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για τις υγραντικές της ιδιότητες, δρα επίσης ως συντηρητικό, αρωματικό και χρωστικό σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Αν η γλυκερίνη περιέχεται ως πρόσθετο (E422), είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στη λίστα συστατικών. Δυστυχώς, όμως, οι ετικέτες δεν αναφέρουν πάντα την ακριβή ποσότητα που περιέχεται. Σε διαβητικά και “sugar-free” προϊόντα, η γλυκερίνη μπορεί να εμφανίζεται ως “πολυόλη” στη διατροφική ανάλυση. Μερικές εταιρείες δίνουν ακριβή ποσοστά αν το ζητήσεις.