Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο “φυσικοί” είναι τελικά οι χυμοί; Αναλύσεις για παρουσία φυτοφαρμάκων, μυκοτοξινών και ζάχαρης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο "φυσικοί" είναι τελικά οι χυμοί; Αναλύσεις για παρουσία φυτοφαρμάκων, μυκοτοξινών και ζάχαρης
spot_img

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης 20 φρουτοποτών από Ιταλικό εργαστήριο.

Η Il Salvagente, μια Ιταλική εταιρία που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών, έχει σαν κεντρικό θέμα στο τελευταίο μηνιαίο έντυπο της, την ανάλυση 20 φρουτοποτών για την αξιολόγηση φυτοφαρμάκων και μυκοτοξινών.

Οι φυσικοί χυμοί είναι ένα οφέλιμο αντίδοτο κατά της δίψας, μια καλή εναλλακτική για γονείς με παιδιά που δεν τρώνε φρούτα ή ένα γλυκό δροσιστικό διάλειμμα σε αναζήτηση εξωτικών γεύσεων. Εκτός όμως από την παρουσία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και φυτικών ινών των φρούτων, συχνά βρίσκουμε την ανεπιθύμητη παρουσία πρόσθετων σακχάρων και γλυκαντικών ουσιών.

Για να προκύψει μια πιο σαφής απάντηση, η Il Salvagente έκανε εργαστηριακή ανάλυση σε 20 προϊόντα – μεταξύ των οποίων χυμούς φρούτων και αναψυκτικά – στο εργαστήριο προκειμένου να αξιολογηθεί η παρουσία φυτοφαρμάκων και μυκοτοξινών. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα και είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Η επιλογή είναι ευρεία, όπως φαίνεται από τους πίνακες που δημοσιεύονται στο νέο τεύχος, και οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν έχουν πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι δεν υπερβαίνουν το νόμιμο όριο, διότι καθώς οι χυμοί είναι μείγματα φρούτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένα ανώτατα όρια για μεμονωμένες ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα.

Σχετικά με τις μυκοτοξίνες, τις “μούχλες” που μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα, μόνο η πατουλίνη ρυθμίζεται από τη νομοθεσία (μέγιστο όριο στους ενήλικες 50 mcg/kg) και ανιχνεύθηκε μόνο σε μία περίπτωση αλλά σε συγκέντρωση πολύ μικρότερη από το μέγιστο όριο υπολειμμάτων.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Sherbrooke στον Καναδά εξέτασε τις επιπτώσεις του συνδυασμού διαφορετικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο Luc Gaudreau , συγγραφέας της μελέτης εξήγησε: «Γνωρίζουμε τις λεγόμενες “ασφαλείς δόσεις” κάθε προϊόντος, αλλά η έρευνά μας ανέδειξε ότι πολλές μικρές συγκεντρώσεις πολλών διαφορετικών προϊόντων μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με μία μόνο υψηλή συγκεντρωμένη δόση ενός και μόνο φυτοφαρμάκου. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι άγνωστες».

Τα ευρήματα της εργαστηριακής ανάλυσης και η αξιολόγηση τους

  • Φυτοφάρμακα

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν είναι όλα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να περιλαμβάνουν τα μίγματα φρούτων, δεν υπάρχουν όρια για κάθε μεμονωμένο δραστικό συστατικό.

Το πιο συνηθισμένο φυτοφάρμακο που βρέθηκε είναι η ακεταμιπρίδη, ένα νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, που ανήκει στην οικογένεια των ουσιών που κατηγορούνται για τους θανάτους των μελισσών. Αν και έχει απαγορευτεί στη Γαλλία από το 2022 και έχει απαγορευτεί σε ορισμένους ιταλικούς δήμους, παραμένει ακόμα εγκεκριμένο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2022, η EFSA, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν απέκλεισε τις τοξικές επιδράσεις της ακεταμιπρίδης στις μέλισσες, αλλά κυρίως την ενδοκρινική της δράση στον άνθρωπο.

Το άλλο μόριο που βρέθηκε σε μειωμένη ποσότητα είναι το pyrimethanil (στην Pfanner): Ένα μυκητοκτόνο, υπεύθυνο σε ορισμένες περιπτώσεις για την αναστολή των θυρεοειδικών ορμονών. Τέλος, στο Skipper με τους μη φιλτραρισμένους καρπούς μήλου, οι τεχνικοί εντόπισαν μια απειροελάχιστη παρουσία (0,001 mg/kg) αιθριμόλης, ενός μυκητοκτόνου που δεν επιτρέπεται πλέον στην Ιταλία. Η πολύ χαμηλή συγκέντρωση υποδηλώνει μια ακούσια χρήση του προϊόντος.

  • Μυκοτοξίνες

Η μόνη μυκοτοξίνη που ρυθμίζεται στους χυμούς φρούτων είναι η πατουλίνη, η οποία, για τα προϊόντα εκτός από εκείνα που προορίζονται για τη βρεφική ηλικία (0-3 ετών), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 mcg/kg.

Δεν ανιχνεύθηκε μυκοτοξίνη σε κανένα προϊόν, με εξαίρεση ίχνη κάτω από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού, στο κράνμπερι και στο açai της Zuegg.

  • Ζάχαρη

Η συνολική ποσότητα ζάχαρης που αναφέρεται στον δημοσιευμένο διατροφικό πίνακα περιλαμβάνει τόσο εκείνες που περιέχονται φυσικά στα φρούτα όσο και εκείνες που προστίθενται. Ο μέσος όρος είναι περίπου 10-12 γραμμάρια για κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος. Υπάρχουν εκείνοι που τα καταφέρνουν καλύτερα αλλά προσθέτουν γλυκαντικές ουσίες, όπως στην περίπτωση των San Benedetto και Conad και εκείνοι που ξεφεύγουν: 14 γραμμάρια είχε ο χυμός μήλο και μπανάνα της Puertosol Eurospin.

  • Ανεπιθύμητα συστατικά

Ακόμη και η χρήση γλυκαντικών ουσιών, όπως το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης (στα προϊόντα της Esselunga) επηρέασαν αρνητικά την τελική αξιολόγηση. Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες παρουσίες, εκτός από τα πρόσθετα σάκχαρα, βρέθηκαν ενισχυτικά αρώματος (ακόμα και φυσικά) που δίνουν “ώθηση” στη γεύση, χρωστικές, σταθεροποιητές και πολλά άλλα γλυκαντικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο