Ανάκληση μη ασφαλών τροφίμων: Μπιφτέκι Κοτόπουλου χωρίς γλουτένη και Σουβλάκι Κοτόπουλο.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2023, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος με τα στοιχεία:
1) ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ με ημερομηνία ανάλωσης 06/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 14/04/2023 και
2) ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, με ημερομηνία ανάλωσης 31/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 09/05/2023 που παράγονται από την εταιρεία «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Α.Ε. – Κοτόπουλα Καραγιαννάκη Χαλκιδικής». Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο της
Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στα ανωτέρω δείγματα.
Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα υποφέρουν από συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, κράμπες στην κοιλιά, ρίγη, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Οι σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε δια βίου προβλήματα υγείας, ακόμη και θάνατο.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα (η απεικόνιση των οποίων αποτυπώνεται κατωτέρω), να μην τα καταναλώσουν.