Το ποπ κορν, το οποίο προέρχεται από την Τουρκία, διανεμήθηκε σε 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Περιέχει υψηλή ποσότητα αφλατοξινών.
Είκοσι τέσσερις χώρες συνολικά ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF, για επικίνδυνο ποπ κορν από την Τουρκία, που διανέμεται μέσω Ολλανδίας.
Το ποπ κορν, σύμφωνα με ενημέρωση της RASFF από τις γερμανικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες:
- Αφλατοξίνη Β1 9,3 μg/kg με ανώτατο επιτρεπτό όριο 2 μg/kg
- Ολικές αφλατοξίνες: Αφλατοξίνη B1+B2+G1+G2: 9,3 μg/kg με ανώτατο επιτρεπτό 4 μg/kg
Και σε άλλη ανάλυση του ίδιους προϊόντος στις 19 Φεβρουαρίου:
- Αφλατοξίνη Β1 37,5 μg/kg
- Ολική αφλατοξίνη 40,4 μg/kg
Το ποπ κορν διανέμεται σε διάφορες εταιρείες που το συσκευάζουν, συνεπώς έχει διαφορετική ονομασία/μάρκα σε κάθε χώρα. Στο Λουξεμβούργο αναφέρεται ως Match από την Fidafruit* και στη Μάλτα ως “Your Nature Pofmais”.
- Δείτε σήμερα: ECDC: 17 θάνατοι και 9 αποβολές από Listeria monocytogenes στη Ευρώπη – Βασικός “ένοχος” τα ψάρια!
Από την πύλη RASFF ενημερώθηκαν οι εξής χώρες: Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Βρετανία.
Οι αφλατοξίνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες ουσίες, που σημαίνει ότι μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο. Επιπλέον, η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β.
- Δείτε επίσης: ΕΦΕΤ: Κίνδυνος από τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα – Σήμα κινδύνου για το επεξεργασμένο κρέας
Σύμφωνα με την EFSA “oι αφλατοξίνες είναι γονιδιοτοξικές και η AFB1 μπορεί να προκαλέσουν ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCCs) στον άνθρωπο” ενώ και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η αφλατοξίνη Β1 θεωρείται ως καρκινογόνος κατηγορίας 1.
Επιπλέον, η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με συμπτώματα εμετό και κοιλιακό άλγος.
Τα χαμηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αφλατοξίνωση. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος, ανοσοκαταστολή, καθώς και μειωμένη ανάπτυξη και γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά.
Τα υψηλά επίπεδα δόσης αφλατοξινών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία αφλατοξίνωση, η οποία μπορεί να προκληθεί εάν καταναλωθούν τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 1 mg/kg αφλατοξινών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει έμετο, βλάβη στο ήπαρ, αιμορραγία εσωτερικών οργάνων, ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, η οξεία αφλατοξίνωση συναντάται σπάνια.
Η χρόνια αφλατοξίνωση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία επειδή οι αφλατοξίνες είναι ευρέως διαδεδομένες σε χαμηλά επίπεδα στο περιβάλλον.
- Δείτε σήμερα: Οδοντόπαστα: Και όμως παχαίνει!
Ποια ανομασια εχει στην Ελλαδα;