Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Τον παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας που είναι αιτία χιλιάδων τροφιμογενών ασθενειών σε ολόκληρο τον κόσμο εντόπισαν οι Φιλανδικές αρχές σε ταχίνι κατά τη διάρκεια ελέγχων με αποτέλεσμα μια σειρά ανακλήσεων σε προϊόντα που το περιέχουν.
Δείτε επίσης: Προσοχή! Η Ευρώπη ενημερώνει για ΚΙΝΔΥΝΟ από οικιακά σκεύη που πωλούνται στην Ελλάδα
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη συχνότερη ζωονοσογόνος νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ και η σαλμονέλα είναι κοινή αιτία τροφιμογενών νόσων. Στην ΕΕ, κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 91,000 κρούσματα σαλμονέλωσης. Η EFSA εκτιμά ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της σαλμονέλωσης του ανθρώπου θα μπορούσε να ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε γνωστό φούρνο στα Βόρεια προάστια Αττικής
Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
- Δείτε επίσης: Υπενθύμιση: Τα παιδιά (και οι ενήλικες) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Τα τρόφιμα που ανακλήθηκαν
Η R-kioski Oy ανακοίνωσε ότι απέσυρε από τα ράφια των καταστημάτων τις έτοιμες σαλάτες R-salaatti feta-bulgur 200 g, από τη στιγμή που ο προμηθευτής της την ενημέρωση ότι βρέθηκε σαλμονέλα στο ταχίνι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της σαλάτας.
Συγκεκριμένα η ανάκληση αφορά το προϊόν:

- R Σαλάτα φέτα-πλιγούρι 200 γρ με ημερομηνίες λήξεως 19.12., 20.12., 21.12., 22.12., 23.12.2024
Οι παρτίδες του εν λόγω προϊόντος πωλούνται σε περίπτερα R σε όλη τη Φινλανδία. Η R-kioski Oy καθοδηγεί τους αγοραστές του προϊόντος να επιστρέψουν το προϊόν ή την απόδειξη στο πλησιέστερο R-kioski για επιστροφή χρημάτων.
Για τον ίδιο λόγο η εταιρεία Kesko ανακοίνωσε την ανάκληση της μπαγκέτας Pirkka με γέμιση λαχανικών στις συσκευασίες των 300 γρ .

Η ανάκληση ισχύει για τις παρτίδες με ημερομηνίες λήξεως : 19.12., 20.12., 21.12., 22.12., 23.12.2024
Τα εν λόγω προϊόντα έχουν πωληθεί σε καταστήματα K-food σε όλη τη Φινλανδία.

Ομοίως, η εταιρεία SOK ανακοίνωσε ότι απέσυρε από την πώληση τις τορτίγιες ντομάτας – φαλάφελ και χούμους μπιζελιού της μάρκας Makula Falafel Wrap 300 g .
Η ανάκληση ισχύει για τα προϊόντα με ημερομηνίες λήξεως: 19.12., 20.12., 21.12., 22.12., 23.12.2024
Τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται στα καταστήματα Prisma, S-market, Herkku, Alepa, Sale και ABC του ομίλου S σε όλη τη Φινλανδία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.