Η Γαλλία ειδοποίησε μέσω του RASFF πέντε χώρες για σοβαρό κίνδυνο από τηγάνια δημοφιλούς μάρκας
Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ανάκλησης δημοφιλούς μάρκας τηγανιών, οι Γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν σήμερα και την Ευρώπη, για σοβαρό κίνδυνο καθώς τα επικίνδυνα σκεύη πωλούνται σε άλλες πέντε χώρες. Πρόκειται για έξι είδη τηγάνια της μάρκας Mauviel1830 που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Best In Taste: Άνοιξε η διαδικασία συμμετοχής για το βραβείο/σήμα γευστικών δοκιμών που διοργανώνει το cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 50.000 δηλητηρίασεις τον χρόνο από μολυσμένα ψάρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τόσο γιαούρτι την εβδομάδα πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου
Ο ποιοτικός έλεγχος αποκάλυψε ότι τα τηγάνια ξεπέρασαν τα καθορισμένα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί για απελευθέρωση μαγγανίου και σιδήρου. Πιο συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε μετανάστευση μαγγανίου 1,6 mg/kg και σιδήρου 1178 mg/kg. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν υπό ακραίες συνθήκες χρήσης και υπό ειδικές συνθήκες απελευθέρωσης (κιτρικό οξύ 5 g/L βρασμός για 2 ώρες και σε θερμοκρασία αναρροής 100°C). Η παραπάνω μέθοδος δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες χρήσης σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται με κάθε προϊόν, όπως η αρχή του καρυκεύματος, που παίζει ρόλο φυσικού αντικολλητικού και επιτρέπει στα τρόφιμα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον χάλυβα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση μισού τόνου ακατάλληλων κατεψυγμένων ψαριών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο στο φούρνο – Το μυστικό του Jamie Oliver
Τα τηγάνια πωλούνται εκτός από τη Γαλλία, σε Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία και Ισπανία. Η διάσημη μάρκα Mauviel1830, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή κουζινικών σκευών υψηλής ποιότητας, πωλείται και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Έτσι θα αποτρέψετε τη συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία καπνού κατά το μαγείρεμα


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες βρήκαν ποιες ορμόνες μπορούν να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν τις ρυτίδες και το γκριζάρισμα των μαλλιών
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.