Οι μονάδες αυτές υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο σαλμονέλας, σηματοδοτώντας τους κινδύνους επίμονης μόλυνσης.
Η Consumer Reports δημοσίευσε λεπτομέρειες μιας έρευνας που υπογραμμίζει τις πιο μολυσμένες μονάδες επεξεργασίας πουλερικών στις ΗΠΑ, εντοπίζοντας εκείνες με επίμονα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Μην το προσπεράσετε: Νέες ανακλήσεις δημοφιλών αφρόλουτρων που περιέχουν επικίνδυνη και απαγορευμένη ουσία
Με βάση δεδομένα από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του USDA, η έκθεση προσδιορίζει 56 μονάδες σε 22 πολιτείες που βρίσκονται στην κατηγορία 3 του οργανισμού για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι μονάδες αυτές υπερβαίνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο σαλμονέλας, σηματοδοτώντας τους κινδύνους επίμονης μόλυνσης. Αυτές οι εγκαταστάσεις επεξεργάζονται σφάγια νεαρών κοτόπουλου, μέρη κοτόπουλου, κιμά κοτόπουλου και προϊόντα γαλοπούλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Πώς θα το καταλάβετε – Οι συστάσεις των Αρχών και των ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε αρώματα και κολόνιες – Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές
Μερικοί από τους παραβάτες είναι:
- Πουλερικά Mar-Jac (Jasper, AL): Επεξεργάζεται σφάγια νεαρών κοτόπουλου για υπηρεσίες τροφίμων (IDA Plant ID: P1307).
- Tyson Foods (Springdale, AR): Επεξεργάζεται σφάγια νεαρών κοτόπουλου με την επωνυμία της (IDA Plant ID: M5842+P5842+V5842).
- Foster Farms (Fresno, CA – Cherry St.): Χειρίζεται τόσο σφάγια νεαρών κοτόπουλου όσο και μέρη κοτόπουλου (IDA Plant ID: P6137A).
- Butterball (Mount Olive, NC): Παράγει αλεσμένη γαλοπούλα (IDA Plant ID: M7345+P7345).
- Cargill Meat Solutions (Dayton, VA): Επεξεργάζεται αλεσμένη γαλοπούλα (IDA Plant ID: P18).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάθε επιπλέον ώρα ημερήσιου χρόνου μπροστά στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης – Ευρήματα μελέτης
Ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως η Foster Farms στο Livingston της Καλιφόρνια και η Pitman Farms στο Sanger της Καλιφόρνια, διαθέτουν ορισμένα τμήματα στην Κατηγορία 3, όπως μέρη κοτόπουλου, ενώ άλλες πληρούν υψηλότερα πρότυπα, παρουσιάζοντας ποικίλους κινδύνους μόλυνσης ανά τύπο προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκεφαλικός τραυματισμός από εκπαιδευτικό παιχνίδι – Ανακαλούνται πάνω από 10.000 κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οριστική απαγόρευση λειτουργίας σε εργοστάσιο παγωτού λόγω επιμονής Listeria στον εξοπλισμό
Επεξεργασία πουλερικών και δοκιμή για σαλμονέλα
Η επεξεργασία πουλερικών στις ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά μηχανοποιημένη βιομηχανία που στοχεύει στην αποτελεσματική μετατροπή των ζωντανών πτηνών σε συσκευασμένα προϊόντα κρέατος. Τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, που εκτρέφονται για κρέας, συνήθως αποστέλλονται σε εργοστάσια επεξεργασίας όταν φτάσουν το ιδανικό βάρος τους μετά από περίπου επτά εβδομάδες. Μόλις βρεθούν στο εργοστάσιο, τα κοτόπουλα αναισθητοποιούνται ηλεκτρικά, σφάζονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία με διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης φτερών, του εκσπλαχνισμού, του καθαρισμού και της ψύξης για τη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να γίνει παχύσαρκος μετά τον γάμο: Οι άντρες ή οι γυναίκες;
Το FSIS παρακολουθεί τα επίπεδα σαλμονέλας σε αυτές τις μονάδες, κατηγοριοποιώντας τες με βάση τα αποτελέσματα δοκιμών ενός έτους. Στην Κατηγορία 3 βρίσκονται οι μονάδες που υπερβαίνουν πλήρως το όριο, και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους μόλυνσης.
Ενώ η πτηνοτροφική βιομηχανία αναφέρει χαμηλό συνολικό ποσοστό θετικότητας για σαλμονέλα – 2,7 τοις εκατό για μεγάλα εργοστάσια, πολύ κάτω από το πρότυπο 7,5 τοις εκατό του USDA – τα εργοστάσια της κατηγορίας 3 εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική ανησυχία λόγω της αδυναμίας τους να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας.
Κίνδυνοι για την υγεία
Η μόλυνση από σαλμονέλα είναι μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, προκαλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο ασθένειες στις ΗΠΑ ετησίως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες, με σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία.
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στους κινδύνους μόλυνσης είναι η χαμηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (LPAI), όπως ο H9N2. Τα κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί τόσο με LPAI όσο και με σαλμονέλα αποβάλλουν περισσότερα βακτήρια, αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης. Σε αντίθεση με την εξαιρετικά παθογονική γρίπη των πτηνών (HPAI) γνωστή ως H5N1, η οποία σκοτώνει τα πτηνά γρήγορα, οι πιο ανεπαίσθητες επιδράσεις του LPAI μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, ενισχύοντας την εξάπλωση της σαλμονέλας στα σμήνη.
Βιομηχανικά πρότυπα και προστασία των καταναλωτών
Η βιομηχανία πουλερικών τονίζει ότι έχει αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Το Εθνικό Συμβούλιο Κοτόπουλου (NCC) αναφέρει περισσότερους από 300 ελέγχους ασφαλείας σε όλη την επεξεργασία, με την επίβλεψη του USDA να διασφαλίζει την υγιεινή. Ωστόσο, η επιμονή των εγκαταστάσεων της κατηγορίας 3 υποδηλώνει κενά στην εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων. Μέτρα όπως οργανικά ξεβγάλματα και διαδικασίες ψύξης έχουν εγκριθεί από το USDA, αλλά τα δεδομένα των Αναφορών Καταναλωτών δείχνουν ότι αυτά είναι ανεπαρκή στις αναφερόμενες εγκαταστάσεις.
Οι καταναλωτές μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους της σαλμονέλας ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών και των σκευών μετά το χειρισμό πουλερικών, η χρήση ξεχωριστών σανίδων κοπής για κρέας και λαχανικά, το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.