Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το απλό σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που μολύνθηκε με ύπουλο βακτήριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επόμενες 70 μέρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο απλό σάντουιτς ζαμπόν-τυρί που μολύνθηκε με ύπουλο βακτήριο - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τις επόμενες 70 μέρες
spot_img

Πώς ένα απλό τρόφιμο μπορεί να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών

Ένα απλό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί στη βιτρίνα ενός καταστήματος, σίγουρα φαίνεται αθώο και ιδανικό να καλύψει τη λιγούρα μας μέχρι το κυρίως γεύμα, ωστόσο, μπορεί εύκολα να είναι μολυσμένο με λιστέρια κυρίως εξαιτίας των επεξεργασμένων αλλαντικών και του μαλακού τυριού, που είναι δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα αν δεν διατηρούνται σωστά.

- Advertisement -

Τα αλλαντικά (όπως ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι) δεν είναι αποστειρωμένα. Ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα, μπορούν να μολυνθούν μετά τη θερμική επεξεργασία, π.χ. κατά την κοπή ή τη συσκευασία. Η λιστέρια αντέχει στο ψυγείο, οπότε μπορεί να επιβιώσει ακόμα κι αν το σάντουιτς είναι κρύο. Τα μαλακά τυριά από την άλλη (π.χ. μπρι, καμαμπέρ, φέτα, αν είναι από μη παστεριωμένο γάλα) είναι ευάλωτα στη λιστέρια. Τα σκληρά ή παστεριωμένα είναι πιο ασφαλή.

Ένα τέτοιο σάντουιτς με πιθανή μόλυνση από Listeria monocytogenes ανακαλείται αυτή τη στιγμή στον Καναδά και παρασκευάστηκε από την εταιρεία Cuisine Fraicheur Urbaine. Το προϊόν φέρει την επωνυμία Cuisine Fraicheur Urbain Black Forest Ham Sandwich που είναι συσκευασμένο σε δοχείο 176 γραμμαρίων. Ο αριθμός UPC που είναι σφραγισμένος στην ετικέτα του προϊόντος είναι 0 639725 401603 και ημερομηνία λήξης την 16η Απριλίου 2025.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης όποιος έχει αγοράσει το προϊόν, δεν πρέπει να το φάει. Μπορεί να το πετάξει σε έναν ασφαλή κάδο απορριμμάτων με σφιχτό καπάκι αφού πρώτα το βάλει σε διπλό σακουλάκι, ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι άλλοι ή να το επιστρέψει στο κατάστημα για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Στη συνέχεια, πρέπει να καθαριστεί το ψυγείο με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που έχουν απομείνει. Τα βακτήρια Listeria μπορούν να αναπτυχθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου. Τέλος απαιτείται καλό λύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό αυτού του σάντουιτς και μετά τον καθαρισμό.

Όποιος τώρα, πρόλαβε και έφαγε αυτό το σάντουιτς θα πρέπει να παρακολουθεί την υγεία του για πιθανά συμπτώματα λιστερίωσης για τις επόμενες 70 ημέρες.

Μόλυνση από λιστέρια

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν εντός δύο εβδομάδων μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με Listeria, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν από την ίδια ημέρα ή μέχρι και 10 εβδομάδες μετά. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία, κόπωση, έμετο και διάρροια. Εάν αναπτυχθεί η πιο σοβαρή μορφή λιστερίωσης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς.

Η λιστέρια είναι πιο πιθανό να νοσήσει γυναίκες σε εγκυμοσύνη και νεογνά, ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι υπόλοιπες ομάδες καταναλωτών, μπορεί να μολυνθούν από Listeria, αλλά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως βιώνουν μόνο πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, η μόλυνση από Listeria  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό ή απειλητική για τη ζωή μόλυνση του νεογνού.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μόλυνση με λιστέρια από σάντουιτς

  • Προτίμησε καλά ψημένα αλλαντικά ή αναθέρμανέ τα πριν τα φας.
  • Απόφυγε μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα.
  • Διατήρησε το σάντουιτς κάτω από 4°C αν δεν το φας αμέσως.
  • Αν είσαι σε ευπαθή ομάδα (π.χ. έγκυος), καλό είναι να αποφεύγεις τα αλλαντικά εκτός αν έχουν θερμανθεί καλά.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Φ. Γαΐτης δίνει 3+1 συμβουλές για το πως να “διώξουμε” τα φυτοφάρμακα από το σπίτι μας

Φάκελος φυτοφάρμακα: Από τις καλλιέργειες στα χαλιά και στο περιβάλλον του σπιτιού - Η «σκονισμένη» αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Επικίνδυνα πιάτα πωλούνται ευρέως στην Ελλάδα – Περιέχουν καρκινογόνα αλκαλοειδή

Ο FDA κρούει κώδωνα κινδύνου για τοξικά σερβίτσια που πωλούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και τα οποία απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα