Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοινώνει ότι θα κηρύξει επισήμως τη Salmonella ως επιμολυντή σε παναρισμένα και γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου.
«Η ασφάλεια των τροφίμων βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνει η FSIS», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Tom Vilsack. «Αυτή η αποστολή θα μας καθοδηγήσει καθώς αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα ξεκινά μια ευρύτερη πρωτοβουλία για τη μείωση των ασθενειών Salmonella που σχετίζονται με τα πουλερικά στις ΗΠΑ».
«Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια σημαντική στιγμή για την ασφάλεια των τροφίμων στις ΗΠΑ, επειδή δηλώνουμε τη Salmonella κίνδυνο σε ένα ακατέργαστο προϊόν πουλερικών», δήλωσε η Sandra Eskin, αναπληρώτρια υφυπουργός του USDA για την ασφάλεια των τροφίμων. «Αυτή είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών μας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας».
Κηρύσσοντας τη Salmonella ως σοβαρό κίνδυνο σε αυτά τα προϊόντα, η FSIS θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι τα εξαιρετικά μολυσμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους δεν θα πωλούνται στους καταναλωτές.
Από το 1998, τα παναρισμένα και γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου έχουν συσχετιστεί με έως και 14 εστίες και περίπου 200 ασθένειες. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται στο τμήμα κατάψυξης και περιλαμβάνουν μερικά προϊόντα κοτόπουλου cordon bleu ή κοτόπουλου Kiev. Αυτά τα προϊόντα εμφανίζονται ως μαγειρεμένα, αλλά υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία μόνο για να ρυθμίσουν το κουρκούτι ή το πανάρισμα και το προϊόν περιέχει ωμά πουλερικά. Οι συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της επισήμανσης των προϊόντων δεν ήταν αποτελεσματικές στη μείωση των ασθενειών των καταναλωτών.