Κανένα προϊόν δεν λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία, μερικά μάλιστα κρίνονται μετεξεταστέα!
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν χορτοφαγικά και vegan εναλλακτικά προϊόντα, από περιέργεια, τρόπο ζωής, για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων ή επειδή είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Μπορούν όμως αυτά τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες;
- Δείτε ακόμη: Bαρύ πρόστιμο 611 εκατ. ευρώ στους 10 πιο γνωστούς κατασκευαστές οικιακών συσκευών για δημιουργία καρτέλ
Το oekotest έβαλε στο μικροσκόπιο δώδεκα vegan φέτες τυριού από δημοφιλείς μάρκες της αγοράς και τις εξέτασε για αμφίβολα συστατικά, για την οσμή, τη γεύση, την εμφάνιση και τη συνοχή τους. Το γενικό συμπέρασμα της εξέτασης συνοψίζεται στο εξής: Κανένα προϊόν δεν λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία, μερικά μάλιστα κρίνονται μετεξεταστέα!
- Δείτε ακόμη: Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα
- Δείτε επίσης: Πώς θα καταλάβετε ότι το ελαιόλαδο έχει χαλάσει
Αμφίβολα συστατικά ορυκτελαίων
Το εργαστήριο ανίχνευσε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ακόμη πιο συχνά, το εργαστήριο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH).
- Δείτε επίσης: Ποιο γιαούρτι ΔΕΝ είναι “υγιεινό” σύμφωνα με τον FDA
- Δείτε επίσης: Προσοχή! Power Banks που αναφλέγονται, λιώνουν και προκαλούν εγκαύματα – Άμεση ανάκληση μετά από δεκάδες καταγγελίες
Οι MOSH και οι MOAH βρίσκονται υπό έρευνα εδώ και αρκετά χρόνια για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην ανθρώπινη υγεία, ο οποίος ωστόσο μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητός, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι MOAH, μάλιστα, μπορούν να δράσουν ως γονοτοξικοί καρκινογόνοι, ενώ είναι γνωστό ότι κάποιοι MOSH συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, στο συκώτι, στον σπλήνα και στους λεμφαδένες.
- Δείτε επίσης: Μανάβικο στη Θεσσαλονίκη “πιάστηκε” να κλέβει στο ζύγι!
- Δείτε ακόμη: Έτρωγε καθημερινά αυτό το τρόφιμο για 100 χρόνια και έφθασε τα… 117!
Μόνο οι παρασκευαστές μπορούν να απαντήσουν πώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων μπαίνουν στο vegan τυρί. Μια πηγή εισόδου μπορεί να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή – πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές έχουν την ευθύνη να προσδιορίζουν και να αποκλείουν τις οδούς εισόδου.
- Δείτε ακόμη: Είναι πραγματικά υγιεινό το αλάτι Ιμαλαΐων;
- Δείτε ακόμη: Ανακλήθηκαν 255.000 κουτάλια σιλικόνης για μωρά – Κίνδυνος πνιγμού
Το vegan τυρί περιέχει συχνά πάρα πολύ αλάτι
Επίσης αξιοσημείωτο επίσης ότι σχεδόν όλα τα vegan τυριά στη δοκιμή ήταν πολύ αλμυρά .
Είναι το vegan τυρί συγκρίσιμο με το κανονικό τυρί;
Το ερώτημα παραμένει εάν τα εναλλακτικά τυριά είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα συμβατικά τυριά; Η απάντηση είναι όχι. Περιέχουν σχετικά λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο . Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές στην παραγωγή.
Για να επιτευχθεί η σταθερή συνοχή των εναλλακτικών τυριών, το άμυλο συνήθως αναμιγνύεται με λίπος . Για τα περισσότερα από τα προϊόντα της δοκιμής μας, τα κύρια συστατικά είναι λάδι καρύδας, νερό και άμυλο. Τίποτα δεν θυμίζει τυρί.
Γι’ αυτό οι περισσότεροι παρασκευαστές χρησιμοποιούν γεύσεις για να αποκτήσουν τα προϊόντα γεύση μπου μοιάζει με εκείνη του «πραγματικού» τυριού.
- Δείτε ακόμη: Ανακαλούνται 2 εκατομμύρια κουτιά αθλητικού ποτού – Κίνδυνος αλλαντίασης
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση Κατηγορίας Ι για δημοφιλή σκυλοτροφή που σκοτώνει κατοικίδια
Vegan τυρί στο αισθητηριακό τεστ
Τα vegan τυριά της δοκιμής εντυπωσιάζουν από άποψη γεύσης, εμφάνισης, μυρωδιάς και συνοχής. Ένα τυρί ήταν πολύ εύθρυπτο, είχε ξεφτίσει τα πλαϊνά του ή υπήρχαν υπολείμματα κοψίματος στη συσκευασία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.