Μια επισκόπηση των εξ αποστάσεως ελέγχων στην Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε ανάμεικτες αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές.
Μια βρετανική μελέτη, αξιολόγησε τις επιθεωρήσεις επαναβαθμολόγησης του εγχώριου Σχεδίου Υγιεινής Τροφίμων (FHRS), από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), που επέτρεπε εξαποστάσεως επαναληπτικούς ελέγχους για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων, καταλήγοντας σε ανάμεικτα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του σχεδίου, το οποίο εφαρμόστηκε στα πλαίσια της ανάκαμψης από τον COVID-19, οι απομακρυσμένοι έλεγχοι θα έπρεπε να ενθαρρύνονται, εάν εφαρμόζονται υβριδικές προσεγγίσεις και αφορούν σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης τροφίμων.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν 20 τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων 14 που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ εξ αποστάσεως αξιολόγηση για επαναβαθμολόγηση υγιεινής, ενώ μόνο 2 χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο κατά την περίοδο των συνεντεύξεων.
Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το Food Safety News, που παραθέτει τα αποτελέσματα, ότι δύο τοπικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει απομακρυσμένη αξιολόγηση για αξιολογήσεις, κάτι που ήταν αντίθετο με τις οδηγίες της FSA, ενώ αρκετοί ήταν οι τοπικοί φορείς που πίστευαν εσφαλμένα ότι οποιαδήποτε απομακρυσμένη αξιολόγηση επαναβαθμολόγησης υγιεινής έπρεπε να ακολουθηθεί από προσωπική επίσκεψη πριν από την έκδοση μιας βαθμολογίας.
Ως εκ τούτου, εκφράστηκαν ανάμεικτες απόψεις, καθώς πολλές από τις αρχές που δεν είχαν καταφύγει στους εξαποστάσεως ελέγχους δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον να το κάνουν στο μέλλον, κυρίως επειδή ο χαμηλός αριθμός αιτημάτων επαναβαθμολόγησης σήμαινε ότι ήταν απίθανο να επηρεάσει τους πόρους τους.
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι ερωτηθέντες με εμπειρία απομακρυσμένης αξιολόγησης είτε θα ήταν ανοιχτοί να το χρησιμοποιήσουν ξανά είτε θα είχαν συνεχίσει να το χρησιμοποιούν.
Παράλληλα, τα προϋπάρχοντα δεδομένα της FSA δείχνουν ότι 63 από τις 304 τοπικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει απομακρυσμένη αξιολόγηση για επανεπιθεώρηση και πως οι περισσότεροι συχνά χρησιμοποιούσαν υβριδικές προσεγγίσεις, όπως ψηφιακά εργαλεία για τη συλλογή πληροφοριών και μια προσωπική επιθεώρηση.
Οι εταιρείες τροφίμων ήταν ανοιχτές στη λήψη μιας απομακρυσμένης αξιολόγησης, παρέχοντάς την με συνέπεια σε όλες τις περιοχές και σε επαρκή πρότυπα με σαφή καθοδήγηση και συνήθως, επιχειρήσεις που είχαν λάβει υψηλό σκορ στην υγιεινή τους κρίθηκαν καταλληλότερες για τέτοιου είδους επαναξιολόγηση.
Τα οφέλη των εξαποστάσεως επανελέγχων περιελάμβαναν την εξοικονόμηση χρόνου από τις μετακινήσεις και το μειωμένο κόστος, ωστόσο ως βασικά μειονεκτήματα, αναφέρθηκαν ο περισσότερος απαιτούμενος χρόνος από τις προσωπικές επισκέψεις και η μικρότερη εγκυρότητα λόγω απώλειας των αισθητηριακών πτυχών. Επιπλέον, απουσίαζε ο απρόοπτος χαρακτήρας των δια ζώσης ελέγχων, καθώς οι επιχειρήσεις ήταν περισσότερο προετοιμασμένες.
Για να υποστηρίξουν τη μελλοντική χρήση της απομακρυσμένης αξιολόγησης, οι ερωτηθέντες ήθελαν να δουν σαφή μηνύματα από την FSA προς τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες για να υποδείξουν την υποστήριξη, καθώς και να αυξηθεί η ευελιξία από πλευράς του οργανισμού.