Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση 50% στα μικροπλαστικά που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια – Ειδικοί: «Προκαλούν καρκίνο και άνοια»

ΑρχικήΝέαΥγείαΑύξηση 50% στα μικροπλαστικά που φθάνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα τελευταία χρόνια - Ειδικοί: «Προκαλούν καρκίνο και άνοια»
spot_img

Η ταχεία αύξηση των μικροπλαστικών στο σώμα μας είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 5 χιλιοστά, που προέρχονται τόσο από πρωτογενείς (σκόπιμα κατασκευασμένες) όσο και από δευτερεύουσες πηγές (αποδόμηση μεγαλύτερων πλαστικών υλικών). Οι κοινές πρωτογενείς πηγές περιλαμβάνουν καλλυντικά, αντηλιακά και οδοντόκρεμα, ενώ δευτερεύουσες πηγές περιλαμβάνουν συνθετικά υφάσματα, ελαστικά οχημάτων και συσκευασίες τροφίμων.

Κίνδυνοι για την υγεία και συσσώρευση 

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε διάφορα ανθρώπινα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών και των όρχεων. Η συγκέντρωση μικροπλαστικών στον εγκεφαλικό ιστό έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2016 έως το 2024, λένε τώρα οι επιστήμονες, εγείροντας ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρκίνο του εγκεφάλου, άνοια, γνωστική έκπτωση και ζητήματα γονιμότητας.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, το 28% του εγκεφάλου μας θα μπορούσε να αποτελείται από πλαστικό σε 80 χρόνια, κάτι που είναι ανησυχητικό τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα μικροπλαστικά.

Ο πιο κοινός τύπος που βρίσκεται στον εγκεφαλικό ιστό είναι το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασίες και προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Tα αυτοψίας που συλλέχθηκαν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού από το 2016 έως το 2024.

Πανταχού παρουσία και περιβαλλοντικές επιπτώσεις 

Τα μικροπλαστικά είναι διάχυτα στο περιβάλλον, βρίσκονται στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα και μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας. Συνήθως αποτελούνται από πολυαιθυλένιο, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό στις συσκευασίες και τα καθημερινά προϊόντα.

Εκθετική ανάπτυξη και προκλήσεις: Η παραγωγή και η υποβάθμιση του πλαστικού συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγώντας σε εκθετική αύξηση των μικροπλαστικών. Ακόμα κι αν η παραγωγή πλαστικών σταματούσε αμέσως, τα υπάρχοντα απόβλητα θα συνέχιζαν να διασπώνται σε μικροπλαστικά για δεκαετίες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο