Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
10.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Codex: Επί τάπητος τα όρια καδμίου στη σοκολάτα

ΑρχικήΝέαCodex: Επί τάπητος τα όρια καδμίου στη σοκολάτα
spot_img

cibum team

Μια επιτροπή Codex συνέστησε νέα ανώτατα επίπεδα (ML) για το κάδμιο στη σοκολάτα.

Τα επίπεδα που καθορίζονται για το κάδμιο είναι 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό (mg/kg) για τη σοκολάτα που περιέχει έως 30% τοις εκατό συνολικά στερεά κακάο και 0,7 mg/kg για την κατηγορία 30-50%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νορβηγία και η Αίγυπτος δεν συμφώνησαν με τα επίπεδα 0,3 mg/kg που προτάθηκαν και αυτά τα τρία έθνη συν την Ελβετία δεν υποστήριξαν τα επίπεδα των 0,7 mg/kg.

Αντί για 0,3 mg/kg, οι τρεις χώρες ήθελαν ένα επίπεδο 0,1 mg/kg. Στην άλλη κατηγορία, προτάθηκε χαμηλότερο ML 0,3 mg/kg ως προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των παιδιών.

Αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ

Τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα καδμίου της ΕΕ είναι 0,1 mg/kg για σοκολάτα γάλακτος με λιγότερο από 30 % συνολικά στερεά κακάο και 0,3 mg/kg για σοκολάτα περιεκτικότητας σε κακάο 30 – 50 %.

Μια κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) εκτίμησε την έκθεση του καδμίου σε όλες τις πηγές τροφίμων και διαπίστωσε ότι το βαρύ μέταλλο στο κακάο δεν αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Ωστόσο, τα παιδιά κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες που τρώνε κακάο μόνο από τη Νότια Αμερική, εκτίθενται περισσότερο στο κάδμιο.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Codex on Containants in Food θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Codex Alimentarius τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

«Η έγκριση των ανώτατων επιπέδων για το κάδμιο στα προϊόντα σοκολάτας από τον Codex αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για κοινά παγκόσμια πρότυπα, βασισμένα σε επιστημονική αξιολόγηση κινδύνου και παγκόσμια δεδομένα από τις παραγωγικές περιοχές. Ένα ενιαίο πρότυπο σημαίνει απλότητα για την παγκόσμια συμμόρφωση, επιτρέποντας το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, η βάση των προτύπων σε παγκόσμια δεδομένα βοηθά στην αποφυγή περιττών απορριμμάτων τροφίμων », δήλωσε ο Martin Slayne, από τη Διεθνή Ένωση Ζαχαροπλαστικής, παρατηρητής του Codex.

Η Συζήτηση σχετικά με τον υδράργυρο και τον μόλυβδο

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση υποστήριξαν τον καθορισμό μέγιστων ορίων μολύβδου για αποξηραμένα μπαχαρικά και μαγειρικά βότανα, αλλά οι συζητήσεις αναβλήθηκαν για ένα χρόνο για να δοθούν περισσότερα δεδομένα. Οι εργασίες σχετικά με τα όρια για τα αυγά, τα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και τα έτοιμα γεύματα είναι επίσης σε εξέλιξη.

 

Η επιτροπή συμφώνησε να μην θέσει ανώτατο όριο για τον μόλυβδο στα τσάγια βοτάνων για βρέφη και μικρά παιδιά, γιαούρτι, τυρί και προϊόντα με βάση το γάλα. Υποστήριξε επίσης έναν αναθεωρημένο κώδικα πρακτικής για τη μείωση του μολύβδου στα τρόφιμα προς υιοθέτηση στη συνάντηση Codex του Νοεμβρίου.

Μυκοτοξίνη και άλλα θέματα

Οι συζητήσεις από 400 εκπροσώπους συνεχίστηκαν για τα μέγιστα επίπεδα στις  αφλατοξίνες σε δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά. Οι προτάσεις σχετικά με τα όρια για τις αφλατοξίνες στα έτοιμα προς κατανάλωση φυστίκια θα εξεταστούν από την επιτροπή το 2022.

Ο Steve Wearne, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Codex Alimentarius, δήλωσε ότι η έλλειψη επαρκούς ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων προκαλεί εκατομμύρια τροφιμογενείς ασθένειες και χιλιάδες θανάτους ετησίως.

«Παρόλο που η προσοχή εστιάζεται στις οξείες ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνα στα τρόφιμα, και οι χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από μολυσματικούς παράγοντες στα τρόφιμα δεν είναι λιγότερο πραγματικές.  Παραμένει ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και διάδοση των προτύπων του Codex που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων για όλους, παντού », είπε.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο