Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσιμο νερό: Διαδικτυακή παρακολούθηση για E. coli – Τεχνολογία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΠόσιμο νερό: Διαδικτυακή παρακολούθηση για E. coli - Τεχνολογία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ
spot_img

Ένας νέος αισθητήρας ποιότητας νερού που μπορεί να παρέχει συνεχή παρακολούθηση και αυτοματοποιημένη ανίχνευση του Escherichia coli σε πηγές πόσιμου νερού, προσπαθεί να μειώσει την εξάπλωση της υδατογενούς νόσου.

Η πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό είναι το θεμέλιο μιας υγιούς κοινωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις υδατογενούς νόσου – αποτέλεσμα μικροβιολογικής μόλυνσης – αναφέρονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Ένας βασικός δείκτης μόλυνσης είναι η παρουσία Escherichia coli, ενός βακτηρίου που προέρχεται από ζωικά και ανθρώπινα κόπρανα.

“Εάν το E. coli ανιχνεύεται στο νερό, δεν είναι ασφαλές να το πίνετε”, λέει στο CORDIS ο Luigino Grasso, επικεφαλής τεχνολογίας στην bNovate Technologies, μια εταιρεία που ειδικεύεται στον αυτοματοποιημένο έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με τον Grasso, η πρόκληση είναι ότι οι τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης εξακολουθούν να εκτελούνται χειροκίνητα, με τα αποτελέσματα να χρειάζονται έως και 2 έως 3 ημέρες για να ληφθούν. Αυτό δυσκολεύει τους ειδικούς του νερού να λαμβάνουν γρήγορες, οικονομικά αποδοτικές αποφάσεις σε περίπτωση μικροβιακής μόλυνσης. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία μια ταχεία λύση, ικανή να παρέχει συχνή και συνεχή παρακολούθηση για το E. coli στα συστήματα διανομής πόσιμου νερού – κάτι που είναι ακριβώς αυτό που έχει επιτύχει το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ColiSense Online. Στόχος τους, ήταν να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν έναν αυτοματοποιημένο, διαδικτυακό αισθητήρα ποιότητας νερού που θα προσφέρει ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του E. coli σε πραγματικό χρόνο στο πόσιμο νερό.

Συνεχής παρακολούθηση

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι ερευνητές ήταν η δημιουργία ενός αισθητήρα ικανού να ανιχνεύει πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις E. coli και να το κάνει συνεχώς, με ακρίβεια και σε σκληρά περιβάλλοντα. Η λύση τους έγκειται σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο κυτταρόμετρο βιομηχανικής ροής, ένα σύστημα που μπορεί να συγκεντρώσει αυτόματα το δείγμα νερού, να απομονώσει τα βακτήρια και να ανιχνεύσει γρήγορα μια πιθανή κοπρανοειδή μόλυνση.

Εάν οι παθογόνοι παράγοντες φθάσουν σε προβληματικά επίπεδα, το σύστημα ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να λάβουν άμεσα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων πριν από τη διανομή του νερού στο κοινό.

Τεράστιες δυνατότητες

Ενώ το σύστημα ColiSense θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις ύδρευσης, ο Grasso λέει ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση άλλων μικροβιακής παθογένειας, συμπεριλαμβανομένων των Legionella, Pseudomonas και Salmonella.

Η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της bNovate εργάζεται επί του παρόντος για την εκβιομηχάνιση της λύσης, το πρώτο βήμα προς την εμπορευματοποίηση, το οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν έως το 2023. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να έχει το σύστημα ColiSense επίσημα διαπιστευμένο ως εναλλακτική τεχνική για την ανίχνευση του E. coli στο πόσιμο νερό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο