Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας συνελήφθησαν δύο ύποπτοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών
Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν 53 άτομα στην επαρχία Οσμανίγιε της νότιας Τουρκίας, αφού κατανάλωσαν πάστες και γλυκά με κρέμα που είχαν προμηθευτεί από υποκαταστήματα της ίδιας επιχείρησης. Οι τουρκικές αρχές διερευνούν την υπόθεση ως πιθανό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης, ενώ έχουν ήδη κινηθεί τόσο διοικητικές όσο και ποινικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Οσμανίγιε, οι πολίτες παρουσίασαν συμπτώματα αδιαθεσίας λίγο μετά την κατανάλωση των προϊόντων και προσήλθαν στα τοπικά νοσοκομεία για ιατρική φροντίδα. Από τους 53 ασθενείς, οι 25 έλαβαν εξιτήριο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, ενώ οι υπόλοιποι 28 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται κατά την τελευταία επίσημη ενημέρωση.
Αμέσως μετά το περιστατικό, κλιμάκια της Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασών της επαρχίας πραγματοποίησαν ελέγχους στα υποκαταστήματα της επιχείρησης καθώς και στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Παράλληλα, ελήφθησαν δείγματα από τα γλυκά και τις πρώτες ύλες, τα οποία στάλθηκαν σε εξουσιοδοτημένο εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της μαζικής αδιαθεσίας.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας συνελήφθησαν δύο ύποπτοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους, ενώ η ποινική και η διοικητική έρευνα συνεχίζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις και να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το περιστατικό.
Ο νομάρχης της Οσμανίγιε, Μεχμέτ Φατίχ Σερντενγκέτσι, δήλωσε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης. Παράλληλα, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους πολίτες που επηρεάστηκαν. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ούτε έχει επιβεβαιωθεί ποιος μικροοργανισμός ή ποια ουσία προκάλεσε τη μαζική τροφική δηλητηρίαση. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της έρευνας.
Με βάση όσα έχουν ανακοινώσει οι τουρκικές αρχές, δεν είναι ακόμη γνωστό τι προκάλεσε τη μαζική τροφική δηλητηρίαση. Τα δείγματα από τα γλυκά και το εργαστήριο παραγωγής έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο.
Ωστόσο, σε περιστατικά που αφορούν πάστες και γλυκά με κρέμα, οι συνηθέστερες αιτίες είναι:
- Salmonella, ιδιαίτερα όταν έχουν χρησιμοποιηθεί ωμά ή ανεπαρκώς παστεριωμένα αυγά στην κρέμα.
- Staphylococcus aureus, όταν τα γλυκά έχουν μολυνθεί από χειριστή τροφίμων και έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου. Το βακτήριο παράγει τοξίνη που δεν καταστρέφεται εύκολα με τη θέρμανση.
- Bacillus cereus, που μπορεί να αναπτυχθεί σε κρέμες, γάλα ή άλλα τρόφιμα όταν δεν διατηρούνται στις σωστές θερμοκρασίες.
- Listeria monocytogenes, αν και είναι λιγότερο συχνή σε τέτοια μαζικά περιστατικά και αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες.
- Μόλυνση της κρέμας ή των γαλακτοκομικών λόγω κακής ψύξης ή διακοπής της ψυκτικής αλυσίδας.
- Κακή υγιεινή κατά την παρασκευή, όπως επιμόλυνση από σκεύη, επιφάνειες εργασίας ή προσωπικό.
Στην περίπτωση της Οσμανίγιε, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν αφού κατανάλωσαν προϊόντα από διαφορετικά υποκαταστήματα της ίδιας επιχείρησης υποδηλώνει ότι, εάν επιβεβαιωθεί τροφική δηλητηρίαση, η πηγή της μόλυνσης ενδέχεται να βρίσκεται σε κοινό συστατικό (όπως η κρέμα) ή στο κεντρικό εργαστήριο παραγωγής που τροφοδοτούσε όλα τα καταστήματα. Ωστόσο, αυτό παραμένει υπό διερεύνηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
Επειδή πρόκειται για γλυκά με κρέμα, οι ειδικοί συνήθως στρέφουν πρώτα την προσοχή τους στην τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, στην ποιότητα των αυγών και των γαλακτοκομικών και στις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και αποθήκευση των προϊόντων.
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Καρπούζια σε λαϊκές, μανάβικα και σουπερμάρκετ: Ευρήματα 3 επιστημονικών μελετών για το εάν μας κάνουν τελικά καλό
- Θα έριχναν 29 τόνους ληγμένης σοκολάτας στην αγορά – Δύο συλλήψεις
- Η στιγμή που αρουραίος απολαμβάνει φρούτα και λαχανικά στα τελάρα μεγάλου σούπερ μάρκετ – Σοκαριστικό βίντεο
- «Φέτα» made in Turkey: Χτύπημα κάτω από τη μέση για το ελληνικό ΠΟΠ προϊόν στα ράφια της Τουρκίας
- Πόσες γαρίδες μπορούμε να φάμε; Οι ειδικοί εξηγούν ποια ποσότητα θεωρείται ασφαλής και ποιοι πρέπει να προσέχουν
- Ένα γιαούρτι την ημέρα μπορεί να… επιβραδύνει τη γήρανση στους άνδρες – Μελέτη
- O ΕΦΕΤ ανακαλεί δημοφιλές επιδόρπιο που πωλείται στα LIDL μετά από καταγγελίες καταναλωτών (μάρκα και φωτογραφία)
- Συναγερμός για έτοιμα σάντουιτς μολυσμένα με επικίνδυνο βακτήριο
- Αγωγή κατά εταιρείας παραγωγής αυγών για παραπλάνηση καταναλωτών
- Καφές: Πώς η ποσότητα επηρεάζει τα οστά και τι δείχνουν τα στοιχεία για την οστεοπόρωση σύμφωνα με 53 μελέτες
- Απεργίες σε PepsiCo Hellas και ΔΕΛΤΑ – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
- Επιστρέφει το best seller σεμινάριο Food Safety Culture Advanced Training Course μετά το έντονο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου
- Ελλάδα: Θωρακίστε την επιχείρησή σας από κακόβουλες ενέργειες – Διαδικτυακό σεμινάριο Food Defence από TÜV NORD Hellas και cibum