Από χώρους εστίασης ξεκίνησαν οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες τα τελευταία 15 χρόνια.
Αυξημένα εμφανίζονται τα τροφιμογενή κρούσματα τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία. H σαλμονέλα κυριάρχησε στις τροφιμογενείς ασθένειες από το 2007 έως ο 2021, σύμφωνα με έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικής (FSVO) που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Protection and Food Safety.
Μεταξύ 2007 και 2021, αναφέρθηκαν 200 κρούσματα. Τουλάχιστον 4.668 άνθρωποι αρρώστησαν, 303 νοσηλεύτηκαν και 18 πέθαναν. Κυρίως ανιχνεύθηκαν τα ακόλουθα: Salmonella spp. (25), Campylobacter spp. (17), noroviruses (16) και σταφυλόκοκκος (16). Άλλα περιστατικά προκλήθηκαν από δηλητηρίαση από Scombroid, Bacillus, Listeria και Clostridium perfringens.
Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν σε χώρους εστίασης (85), ιδιωτικά νοικοκυριά (19), νηπιαγωγεία και σχολεία (13) και σε γεύματα σε πακέτο (9). Για τα μισά κρούσματα τα τρόφιμα που ευθύνονται είναι σύνθετα γεύματα, ψάρια και προϊόντα ψαριών, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας και προϊόντα κρέατος, ενώ για τα άλλα μισά δεν εντοπίστηκε η αιτία. Δεκατέσσερις από τους 18 θανάτους αποδόθηκαν στη Listeria monocytogenes. Δύο από τον ιό της ηπατίτιδας Ε και ένα από το Campylobacter και τον νοροϊό. Στη μεγαλύτερη επιδημία το 2015 οι 1194 ασθενείς κατανάλωσαν μολυσμένο νερό.