Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φινλανδία: Πάνω από 600 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σχολικά γεύματα

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΦινλανδία: Πάνω από 600 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από σχολικά γεύματα
spot_img

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η πηγή της μόλυνσης είναι τορτίγια, που τα παιδιά παραπονέθηκαν πως δεν είχε καθόλου καλή γεύση.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει σε ύποπτο ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης σε πολλά σχολεία σε μια πόλη της Φινλανδίας.

- Advertisement -

Το ξέσπασμα αφορά την πόλη Mikkeli, στην οποία και υγειονομικοί έκαναν έρευνα, αποστέλλοντας ένα ερωτηματολόγιο στους γονείς των μαθητών και στο προσωπικό σχετικά με συμπτώματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ή μετά τα σχολικά γεύματα στις 16 Αυγούστου, συνολικά 4.150 άτομα, εκ των οποίων οι 3.800 ήταν γονείς και οι υπόλοιποι καθηγητές και προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Food Safety News, όλα τα σχολεία είχαν τουλάχιστον λίγους ασθενείς. Το περιστατικό διερευνάται από την Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL), λαμβάνοντας δείγματα από διάφορα τρόφιμα έως ότου διαπιστωθεί η πηγή των ασθενειών. Εικάζεται μέχρι στιγμής ότι η αιτία αφορά τορτίγιες, που ήρθαν έτοιμες για κατανάλωση από άλλες κουζίνες, με γέμιση λαχανικών (γεμίστηκαν στο κάθε σχολείο ξεχωριστά), για τις οποίες μάλιστα αρκετοί μαθητές παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν καλή γεύση και τους θύμισαν σαπούνι.

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των ασθενών έχει αναρρώσει από τα σχετικά ήπια συμπτώματα που εμφάνισε, ενώ αναφορικά με τους μαθητές, τα συμπτώματά τους ξεκίνησαν μέσα σε μία ώρα μετά το φαγητό και το 75% μέσα σε έξι ώρες. Περίπου το 16% παρουσίασε συμπτώματα 12 ώρες μετά το φαγητό.

 Το πιο κοινό σύμπτωμα ήταν πόνος στο στομάχι μαζί με ναυτία, πονοκέφαλο, έμετο, διάρροια, πυρετό, πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις και μερικά ανέφεραν αίμα στα κόπρανα τους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα