Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Κίνδυνος από αυτόματους πωλητές γάλακτος – Εστία Cryptosporidium parvum

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜελέτη: Κίνδυνος από αυτόματους πωλητές γάλακτος - Εστία Cryptosporidium parvum
spot_img

Η πρώτη τεκμηριωμένη εστία κρυπτοσποριδίου σε γάλα από αυτόματους πωλητές. Το γάλα μολύνθηκε μετά την παστερίωση! Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ένα ξέσπασμα μολύνσεων από το βακτήριο Cryptosporidium parvum στην Αγγλία το 2021 οφείλεται τελικά σε γάλα από μηχάνημα αυτόματης πώλησης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology and Infection. Συνολικά, 3 άνθρωποι αρρώστησαν από την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μόλυνση προκλήθηκε μετά την παστερίωση. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα στο Food Safety News, θεωρείται ότι είναι η πρώτη τεκμηριωμένη εστία κρυπτοσποριδίου που σχετίζεται με παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από μηχανή αυτόματης πώλησης γάλακτος.

Η επιδημία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όποτε και έγιναν γνωστά τα 3 κρούσματα που μολύνθηκαν από κρυπτοσπορίδιο. Και οι 3 άνθρωποι είχαν επισκεφθεί ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης γάλακτος σε μια φάρμα. Επρόκειτο για δύο άνδρες και μια γυναίκα, όλοι άνω των 40 ετών.

Συνολικά 33 περιπτώσεις κρυπτοσποριδίωσης εντοπίστηκαν σε μια καθορισμένη περίοδο στη Νοτιοδυτική περιφέρεια της Αγγλίας, ωστόσο σε καμία άλλη περίπτωση πέρα ​​από τις τρεις πρώτες δεν είχε καταναλωθεί γάλα από μηχάνημα αυτόματης πώλησης.

Κακή υγιεινή στη φάρμα φέρεται να οδήγησε στη μόλυνση

Η φάρμα που φέρεται να πωλούσε το μολυσμένο γάλα αποτελεί ένα οικογενειακό γαλακτοκομείο πολλών γενεών, όπου το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος πωλείται για χονδρική μεταποίηση. Μικρή ποσότητα γάλακτος παστεριώνεται επί τόπου και πωλούνται επίσης τυριά και αυγά.

Ένας Λειτουργός Περιβαλλοντικής Υγείας (EHO) επιθεώρησε το αγρόκτημα και το βαθμολόγησε με 1 στα 5, σημειώνοντας ότι απαιτείται σημαντική βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής. Μολονότι η παστερίωση βελτιώθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμών, εκφράστηκε ανησυχία σχετικά με τον καθαρισμό του εξοπλισμού και των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης, ιδιαίτερα μετά την παστερίωση.

Αυξημένος κίνδυνος για την υγεία

Όπως επισημαίνει και το Food Safety News, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη τη Νοτιοδυτική Αγγλία. Ωστόσο, αποτελεί ζήτημα το ότι οι φάρμες και οι αγρότες πολλές φορές δεν γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εγγραφής ως επιχείρηση τροφίμων και πωλούν τα προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή. Οπότε δεν είναι σίγουρο ποιοι και πόσοι καταναλωτές μπορεί να πίνουν δυνητικά μολυσμένο γάλα.

Οι μηχανές αυτόματης πώλησης γάλακτος γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν έναν εκκολαπτόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο