Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Νόμος της Natasha για τα αλλεργιογόνα: Απροετοίμαστες οι επιχειρήσεις τροφίμων στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟ Νόμος της Natasha για τα αλλεργιογόνα: Απροετοίμαστες οι επιχειρήσεις τροφίμων στη Βρετανία
spot_img

Η τεχνολογία στον τομέα των τροφίμων έχει προοδεύσει πολύ. Κυκλοφορούν πλέον μπιφτέκια χωρίς κρέας, φυτικά ροφήματα εναλλακτικά του γάλακτος, φυτικά λουκάνικα, τυριά vegan κ.λπ. Μικρές και μεγάλες εταιρείες έχουν μπει σε αυτόν τον μαραθώνιο, αφού η ζήτηση από τους καταναλωτές, κυρίως για λόγους υγείας αλλά και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, είναι μεγάλη.

Πρόσφατα, την 1η Οκτωβρίου, τέθηκε σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο νόμος της Natasha, που ήρθε ως αποτέλεσμα ενός τραγικού γεγονότος, του θανάτου μιας 15χρονης το 2016 από την κατανάλωση ενός τροφίμου με αδήλωτο αλλεργιογόνο, το σουσάμι. Ο νόμος αυτός υποχρεώνει τις εταιρείες να έχουν πλήρη κατάλογο συστατικών και επισήμανση αλλεργιογόνων στα προσυσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται απευθείας στις εγκαταστάσεις, και αναμένεται να βοηθήσει τους πάσχοντες από αλλεργίες και δυσανεξίες να κάνουν πιο ασφαλείς επιλογές στη διατροφή τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Independent, πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 500 εργοδότες και υπαλλήλους της βιομηχανίας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου που ανατέθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό προτύπων GS1 UK, διαπίστωσε ότι το 40% των επιχειρήσεων δεν είχε ακούσει ποτέ για το νόμο της Natasha.

Σχεδόν οι μισές (48%) των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων, δήλωσαν ότι γνώριζαν για το νόμο της Νατάσα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 80% των ερωτηθέντων αισθάνθηκε απροετοίμαστο για τη νέα νομοθεσία. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το 90% από αυτούς ισχυρίστηκε ότι είχε πολλές πληροφορίες σχετικά με το νόμο της Νατάσα και τι θα απαιτούσε από αυτούς.

Ο Henry Dimbleby MBE, συγγραφέας της Εθνικής Στρατηγικής Τροφίμων, δήλωσε: «Ο νόμος της Νατάσα αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικά θετικό, αλλά πολύπλοκο μετασχηματισμό για τον τομέα των τροφίμων, και γεμάτο κινδύνους.

“Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συνειδητοποίηση των αλλαγών είναι δεν είναι συνεπής, ωστόσο δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη μετά από όσα έχει περάσει ο κλάδος τους τελευταίους 18 μήνες.

“Ως εκ τούτου, είναι πολύ καλό να υπάρξει μια λύση βασισμένη σε ψηφιακά δεδομένα, η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές, μειώνοντας παράλληλα τόσο τη γραφειοκρατία όσο και τις πιθανότητες για λάθη”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο