Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σχολικά γεύματα: Λιγότερο αλάτι και περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στις ΗΠΑ

ΑρχικήPicksNews LineΣχολικά γεύματα: Λιγότερο αλάτι και περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στις ΗΠΑ
spot_img

Εν μέσω πανδημίας και παρά το χάος που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο «μεταβατικός» κανόνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) θα αυξήσει τα δημητριακά ολικής αλέσεως και θα μειώσει το νάτριο στα σχολικά γεύματα, στοχεύοντας σε μια μόνιμη αλλαγή σε δύο χρόνια.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε ένα σύνολο «μεταβατικών» σχολικών προτύπων διατροφής για τα ακαδημαϊκά έτη 2022 – 2024, την πρώτη σημαντική αλλαγή εδώ και μια δεκαετία. Οι προσωρινοί κανόνες αποσκοπούν στο να κάνουν τα σχολικά τρόφιμα λιγότερο αλμυρά και πλουσιότερα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς να είναι απαγορευτικά αυστηροί για τα τμήματα διατροφής που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εφοδιασμού λόγω πανδημίας.

Τα πρότυπα θα επιτρέψουν στα σχολεία να συνεχίσουν να σερβίρουν γάλα με γεύση 1% για τα επόμενα δύο σχολικά έτη. Από τον ερχόμενο Ιούλιο, οι κανόνες θα απαιτούν επίσης τουλάχιστον το 80% των δημητριακών που θα σερβίρονται στα σχολεία να είναι «πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως», τα οποία ο οργανισμός ορίζει ότι πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 50% δημητριακά ολικής αλέσεως. Από το φθινόπωρο του 2023, οι κανόνες θα επιβάλλουν μείωση κατά 10% στους τρέχοντες στόχους για το νάτριο.

Το USDA είπε ότι αυτά τα μεταβατικά πρότυπα προορίζονταν να αποτελέσουν μια «ενδιάμεση γέφυρα», ενώ συζητά με τους ενδιαφερόμενους για το πώς είναι εφικτό να γίνουν μεγαλύτερες αλλαγές από το 2024 και μετά. Με άλλα λόγια, ξεπερνά τη γραμμή μεταξύ των προτύπων που έχουν ζητήσει οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας και της ευελιξίας που απαιτούν τα λόμπι, τα οποία εκπροσωπούν τους κατασκευαστές τροφίμων και τους διαχειριστές της σχολικής διατροφής.

Το 2012, τα σχολικά πρότυπα τροφίμων της εποχής Ομπάμα έθεσαν κανόνες που θα απαιτούσαν όλες οι επιλογές γάλακτος με γεύση να είναι χωρίς λιπαρά, όλα τα δημητριακά να είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και οι στόχοι μείωσης του αλατιού να τεθούν σταδιακά μέσα σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, το USDA προσπάθησε να χαλαρώσει σημαντικά αυτές τις απαιτήσεις σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς και τους διαχειριστές τροφίμων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα οδηγούσαν σε λιγότερο εύγευστα γεύματα και, συνεπώς, περισσότερα απόβλητα τροφίμων.

Τα σημερινά πρότυπα εμπίπτουν κάπου στο ενδιάμεσο, θέτοντας υψηλότερα τον πήχη για τα σχολικά γεύματα από αυτά που προτάθηκαν υπό την κυβέρνηση Τραμπ το Νοέμβριο του 2020, χωρίς να φτάσουμε στο σημείο να αποκαταστήσουμε πλήρως τους κανόνες της εποχής Ομπάμα.

«Το USDA αναγνωρίζει ότι τα σχολεία μπορεί να μην είναι προετοιμασμένα να εφαρμόσουν αμέσως τα πρότυπα γευμάτων του 2012 για το γάλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το νάτριο», έγραψε ο οργανισμός και συνέχισε: «Με αυτόν τον κανόνα, το USDA σκοπεύει να παρέχει μια μεταβατική προσέγγιση σε αυτούς τους τομείς, αναγνωρίζοντας επίσης ότι η επιστροφή σε ισχυρότερα πρότυπα διατροφής είναι επιτακτική».

Η School Nutrition Association, η οποία εκπροσωπεί τους διαχειριστές τροφίμων στα σχολεία, δήλωσε:

«Οι επαγγελματίες της σχολικής διατροφής αγωνιούν προσπαθώντας απλώς να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό για τους μαθητές μας εν μέσω αδυσώπητων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Εκτιμούμε πολύ το USDA που αντιμετωπίζει τις ρυθμιστικές απαιτήσεις», ανέφερε η πρόεδρος του οργανισμού Beth Wallace σε δελτίο τύπου.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας ήταν ελαφρώς πιο επικριτικοί και προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει προτεραιότητα στην αποκατάσταση των διατροφικών προτύπων του 2012 το συντομότερο δυνατό.

Ο οργανισμός είπε ότι κινείται προς μόνιμες αλλαγές. «Αυτό το φθινόπωρο, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εκδώσει έναν κανόνα που θα ενημερώσει τα πρότυπα διατροφής με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του 2020, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Αυτό θα σημαίνει πάντα ότι τα πρότυπα για το νάτριο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να επανέλθουν σε καλό δρόμο και ένα νέο πρότυπο για τα πρόσθετα σάκχαρα θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»», δήλωσε ο Κόλιν Σβαρτς, αναπληρωτής διευθυντής νομοθετικών υποθέσεων στο Κέντρο για την Επιστήμη για το Δημόσιο Συμφέρον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο