“Ήταν κάπως ένας συμβιβασμός που έκανα για τη μητέρα μου”
Η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Michelle Obama, αποκάλυψε στο πρώτο επεισόδιο του «Your Mama’s Kitchen», ότι για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας τρεφόταν με το ίδιο πρωινό. Όπως είπε στο podcast της Michele Norris, το ζάντουιτς με φυστικοβουτυρο και ζελέ ήταν από τα μόνο γεύματα που της άρεσε να τρώει το πρωί. «Έτρωγα φυστικοβούτυρο και ζελέ κάθε πρωί μέχρι να πάω στο κολέγιο. Αυτό ήταν το μόνο που μου άρεσε πολύ», είπε στη Norris. «Ήμουν κάπως επιλεκτική στο φαγητό».
Μεγαλώνοντας, η Obama δεν ήταν λάτρης του πρωινού φαγητού, σε αντίθεση με τον αδερφό της, Κρεγκ Ρόμπινσον, που του άρεσε να τρώει το πρωί. «Όλοι οι άλλοι σε ολόκληρο τον πλανήτη, λάτρευαν το πρωινό φαγητό εκτός από εμένα… περιφρονούσα το πρωινό», παραδέχτηκε. «Δεν μου άρεσε καθόλου το πρωινό και ο αδερφός μου, που έτρωγε συνέχεια πρωινό, νόμιζε ότι ήμουν τρελή». Όπως υποστήριξε, ήταν κατά κάποιο τρόπο και ένας συμβιβασμός για τη μητέρα της, ώστε να είναι ήσυχη πως η κόρη της λαμβάνει τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται. “Ήταν κάπως ένας συμβιβασμός που έκανα για τη μητέρα μου επειδή έχει φιστίκια, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά”.
Όπως υποστηρίζει και η Amy Kimberlain, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο USA Today, οταν φτιάχνετε ένα τέτοιο σάντουιτς, οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν ψωμί ολικής αλέσεως, φυσικό φυστικοβούτυρο και να προσέχουν τα μεγέθη των μερίδων. «Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο το βαρέθηκα πλεον και δεν το τρωω τόσο πολύ», παραδέχτηκε, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη κόρη της, η 25χρονη Malia Obama ήταν αλλεργική στο φυστικοβούτυρο ως παιδί, κάτι που την ενθάρρυνε να μείνει μακριά από αυτό.
Η Obama έχει γίνει γνωστή για τις προσπάθειές της να βελτιώσει τη διατροφή των παιδιών, αφιερώνοντας χρόνια ενθαρρύνοντας τα παιδιά να επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές. Το 2010 με το «Let’s Move» προώθησε την υγιεινή διατροφή για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, και φέτος ίδρυσε την εταιρία, PLEZi Nutrition, που επικεντρώνεται σε θρεπτικά τρόφιμα και ποτά για τα παιδιά. Τα προϊόντα της εταιρίας θα διαθέτουν χαμηλότερη περιεκτικότητα ζάχαρης και υψηλότερη διατροφική αξία. «Έμαθα ότι σε αυτό το θέμα, αν θέλεις να αλλάξεις το παιχνίδι, δεν μπορείς να δουλέψεις μόνο από έξω», είπε στο Φεστιβάλ Future of Everything της Wall Street Journal το 2023. «Πρέπει να μπεις μέσα. Πρέπει να βρείτε τρόπους να αλλάξεις την ίδια τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».