Αναλυτές υποστηρίζουν πως τα συστήματα παραγωγής και διανομής της εταιρίας είναι το κλειδί για την ομαλή μετάβαση σε άλλο γλυκαντικό.
Η ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προ ολίγων ημερών πως το γλυκαντικό ασπαρτάμη αναμένεται να καταταχθεί ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία, επέφερε μεγάλη αναστάτωση τόσο στους καταναλωτές όσο και στη βιομηχανία τροφίμων που θα καλεστεί προς αντικατάσταση της. Είναι αναμενόμενο λοιπόν η προσοχή να πέσει και στην Coca- Cola, η οποία χρησιμοποιεί την ασπαρτάμη ως βασικό γλυκαντικό στα προϊόντα της χωρίς ζάχαρη.
Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο προηγουμένως σε αποκλειστικό ρεπορτάζ αποκάλυψε την κατεύθυνση του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι συνέπειες για τον κολοσσό αναψυκτικών θα είναι βραχυπρόθεσμες λόγω της κλίμακας παραγωγής του. Επισημαίνουν πως η μετάβαση για την εταιρία σε ένα φυσικό γλυκαντικό θα είναι ευκολότερη από πολλές άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν ασπαρτάμη.
“Η Coca-Cola διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα παραγωγής και διανομής παγκοσμίως… που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλά εμπόδια στο παρελθόν, όπως φόρους ζάχαρης και αναδιατυπώσεις που σχετίζονται με αυτό”, δήλωσε ο Charlie Higgs, συνεργάτης της Redburn Ltd. εταιρεία έρευνας βασικών καταναλωτών.
Στο παρελθόν, κατασκευαστές ποτών όπως η Coca-Cola και η PepsiCo έχουν τροποποιήσει τη σύνθεση των συστατικών τους ώστε να συμμορφώνονται με τις εξελισσόμενες αλλαγές πολιτικής.
Οι εταιρείες είχαν αλλάξει το 2012 τη διαδικασία κατασκευής του χρωματισμού καραμέλας στα cola τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας πρωτοβουλίας στην Καλιφόρνια με στόχο τον περιορισμό της έκθεσης των ανθρώπων σε τοξικές χημικές ουσίες.
Ο αναλυτής αγοράς Grzegorz Drozdz στην επενδυτική εταιρεία Conotoxia Ltd είπε ότι η στροφή από την ασπαρτάμη θα μπορούσε να επηρεάσει μόνο τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία της Coca-Cola.
Η αντίπαλος εταιρία PepsiCo από την άλλη, προέβλεψε νωρίτερα τη μετάβαση αυτή, καθώς είχε απομακρυνθεί από την ασπαρτάμη οριστικά απο το 2020, αντικαθιστωντας την με ένα μείγμα σουκραλόζης και ακεσουλφάμης καλίου νωρίτερα, ανέφερε η CFRA Research.
https://uk.news.yahoo.com/coca-cola-see-less-pain-170622834.html?guccounter=1