Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ορυκτό αλάτι σε κρέας, λουκάνικα και ζυμαρικά: Η γνωμοδότηση της EFSA

ΑρχικήΝέαΟρυκτό αλάτι σε κρέας, λουκάνικα και ζυμαρικά: Η γνωμοδότηση της EFSA
spot_img

Τι αναφέρει η γνωμοδότηση της EFSA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων να εξετάσει και να εκφέρει γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του αμινοξικού αλατιού, το οποίο περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, ως “νέο τρόφιμο” (novel food) σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015/2283.

Το προϊόν αυτό αποτελεί ένα μεταλλικό άλας, με κύριο συστατικό το εξαϋδρικό τριχλωριούχο κάλιο μαγνησίου. Οι πληροφορίες που δόθηκαν για τη σύνθεσή του κρίνονται επαρκείς για την πλήρη κατανόηση και περιγραφή του και δεν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια του προϊόντος.

Η διαδικασία παραγωγής του νέου αυτού τροφίμου έχει περιγραφεί λεπτομερώς και κρίνεται ασφαλής, καθώς δεν εντοπίστηκαν πιθανά προβλήματα που να εγείρουν ανησυχίες. Η χρήση του τροφίμου αυτού προτείνεται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το κρέας, τα λουκάνικα και διάφορα πιάτα που βασίζονται σε ζυμαρικά, ρύζι και άλλα δημητριακά.

Βάσει της σύνθεσης του τροφίμου, των επιδιωκόμενων χρήσεων και των προτεινόμενων επιπέδων κατανάλωσης, η επιτροπή κατέληξε ότι η κατανάλωση του προϊόντος δεν παρουσιάζει μειονεκτήματα από διατροφική σκοπιά.

Ένα ζήτημα που εξετάστηκε προσεκτικά ήταν η παρουσία βρωμίου στο προϊόν. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη βρωμίου, τόσο από τη διατροφή όσο και από το νέο τρόφιμο, δεν υπερβαίνει το όριο των 0,4 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, το οποίο θεωρείται ανεκτό από διατροφικής πλευράς.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του τροφίμου και τη διαλυτότητά του, εκτιμάται ότι το προϊόν διαλύεται πλήρως στο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω τοξικολογικές μελέτες για την εκτίμηση της ασφάλειάς του.

Η ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το νέο αυτό τρόφιμο, το οποίο περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, είναι ασφαλές για κατανάλωση υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και χρήσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο που αποτρέπει την εξέλιξη και την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου – Μελέτη Αμερικάνικου Πανεπιστημίου

Το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ για να αποδείξουν σε πειραματική μελέτη, ότι μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 «Η πρώτη υποβολή καλλιέργειας βοείου κρέατος στην ιστορία της ΕΕ», έγινε από την Ολλανδική Mosa Meat

Η Ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Mosa Meat, υπέβαλε την πρώτη αίτηση για έγκριση καλλιεργούμενου κρέατος, στην αγορά της ΕΕ.

ΕΕ: Νέος κανονισμός για όλες τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας – Της Άννας Λεκατσά*

Απαιτήσεις για βιώσιμες συσκευασίες και υποχρεωτικούς κανόνες επισήμανσης για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα