Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Ασφαλής η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαEFSA: Ασφαλής η παρουσία επιβραδυντικών φλόγας στα τρόφιμα
spot_img

Τα πορίσματα της αξιολόγησης κινδύνου για τη παρουσία επιβραδυντικών φλόγας σε τρόφιμα από την EFSA.

Τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFR) είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία ποικιλία καταναλωτικών/εμπορικών προϊόντων για να βελτιώσουν την αντοχή τους στη φωτιά. Έχει προκληθεί ανησυχία λόγω της εμφάνισης διαφόρων χημικών ενώσεων από την ομάδα των BFRs στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και στον άνθρωπο. Αυτό έχει οδηγήσει στην απαγόρευση της παραγωγής και της χρήσης ορισμένων σκευασμάτων.

Αυτά τα BFR περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, όπως το χλώριο, το βρώμιο και ο φώσφορος. Επί του παρόντος, η τετραβρωμοβισφαινόλη Α (TBBPA) συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων επιβραδυντών φλόγας στη βιομηχανία παγκοσμίως, η οποία ταξινομείται ως ενδοκρινικός διαταράκτης.

Στις 15 Ιουλίου, μετά τη λήξη της περιόδου της δημόσιας διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επικαιροποιήσει την αξιολόγηση κινδύνου του 2011 για την τετραβρωμοβισφαινόλη Α (TBBPA) και πέντε παράγωγα στα τρόφιμα. Η νευροτοξικότητα και η καρκινογένεση θεωρήθηκαν ως οι κρίσιμες επιπτώσεις της TBBPA σε μελέτες με τρωκτικά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η καρκινογένεση της TBBPA εμφανίζεται μέσω μη γονοτοξικών μηχανισμών. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, η ομάδα CONTAM έκρινε σκόπιμο να καθορίσει ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI).

Με βάση το μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνική αλληλεπίδραση σε αρσενικά ποντίκια, προσδιορίστηκε και επιλέχθηκε ως σημείο αναφοράς για τον χαρακτηρισμό του κινδύνου ένα χαμηλότερο παρατηρούμενο επίπεδο ανεπιθύμητων ενεργειών (LOAEL) 0,2 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα.

Εφαρμόζοντας τον προεπιλεγμένο συντελεστή αβεβαιότητας 100 για τη δια- και ενδο-ειδική μεταβλητότητα και έναν συντελεστή 3 για την παρέκταση από το LOAEL στο NOAEL, καθορίστηκε μια TDI για την TBBPA 0,7 μg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Περίπου 2100 αναλυτικά αποτελέσματα για την TBBPA στα τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διαιτητικής έκθεσης για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Οι σημαντικότεροι συντελεστές της χρόνιας διαιτητικής έκθεσης στην TBBPA ήταν τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κρέας και τα προϊόντα κρέατος και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι εκτιμήσεις της έκθεσης στην TBBPA ήταν όλες κάτω από την TDI, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για τα βρέφη που θηλάζουν και τα βρέφη που τρέφονται με γάλα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την αξιολόγηση, η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα με βεβαιότητα 90%-95% ότι η τρέχουσα διατροφική έκθεση στην TBBPA δεν δημιουργεί ανησυχία για την υγεία για καμία από τις εξεταζόμενες ομάδες πληθυσμού.

Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα σχετικά με την τοξικότητα οποιουδήποτε από τα παράγωγα της TBBPA για την εξαγωγή σημείων αναφοράς ή για να καταστεί δυνατή η σύγκριση με την TBBPA που θα υποστήριζε την κατανομή σε μια ομάδα αξιολόγησης για τους σκοπούς της συνδυασμένης εκτίμησης κινδύνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο