100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο βρήκαν ερευνητές της ANSES, σε γυάλινα μπουκάλια cola, λεμονάδας, τσαγιού και μπύρας, αριθμός 50 φορές υψηλότερος από τα πλαστικά μπουκάλια
Τα ποτά που περιέχονται σε γυάλινα μπουκάλια περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά σωματίδια από αυτά που περιέχονται σε πλαστικά μπουκάλια, χαρτόκουτα ή κουτιά. Αυτό ήταν το εκπληκτικό εύρημα μιας μελέτης που διεξήχθη από τη μονάδα Boulogne-sur-Mer του Εργαστηρίου της Γαλλικής ANSES για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτά τα πλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν να προέρχονται από το χρώμα που χρησιμοποιείται στα καπάκια των μπουκαλιών. Αυτά τα ευρήματα έχουν αναδείξει μια πηγή μικροπλαστικών στα ποτά, την οποία οι κατασκευαστές μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συνεχίζονται οι ανακλήσεις του δημοφιλούς εργαλείου από τα ΙΚΕΑ – Ενημέρωση “μαμούθ” σε 58(!) χώρες για ΣΟΒΑΡΟ κίνδυνο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παράνομο ψάρεμα: “Στα πράσα” δύο ερασιτέχνες με 5.000 αχινούς στην Εύβοια
Στόχος της μελέτης ANSES ήταν να προσδιοριστεί το επίπεδο μικροπλαστικής μόλυνσης σε ποτά όπως νερό, αναψυκτικά, παγωμένο τσάι, κρασί και μπύρα. Επιδίωξε επίσης να διαπιστώσει την επίδραση των συσκευασιών τους σε αυτό το επίπεδο. Για τα περισσότερα ποτά που μελετήθηκαν, το επίπεδο μικροπλαστικών βρέθηκε υψηλότερο στα γυάλινα μπουκάλια από ό,τι σε άλλα δοχεία. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, σε γυάλινα μπουκάλια κόλα, λεμονάδας, παγωμένου τσαγιού και μπύρας, υπήρχαν περίπου 100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο. Αυτός ο αριθμός ήταν πέντε έως 50 φορές χαμηλότερος στα πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε φούρνο στη Νίκαια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το γιαούρτι “νέας τεχνολογίας” που αναμένεται να κατακτήσει την αγορά τα επόμενα χρόνια
« Περιμέναμε το αντίθετο αποτέλεσμα όταν συγκρίναμε το επίπεδο μικροπλαστικών σε διαφορετικά ποτά που πωλούνται στη Γαλλία », εξηγεί η Iseline Chaïb, διδακτορική φοιτήτρια στη Μονάδα Ασφάλειας Υδάτινων Τροφίμων (SANAQUA, Boulogne-sur-Mer), η οποία διεξήγαγε τη μελέτη στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων ANSES. Ελλείψει τοξικολογικών δεδομένων αναφοράς, δεν είναι δυνατόν να πούμε εάν τα επίπεδα μικροπλαστικών που βρέθηκαν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκός συναγερμός για το μολυσμένο φυστικοβούτυρο – 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 4 παιδιά με σηψαιμία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Στη φυλακή οι έμποροι των πασίγνωστων αφυγραντήρων που συνδέονται με το θάνατο 4 ανθρώπων
Στην περίπτωση του νερού, το επίπεδο μικροπλαστικών ήταν σχετικά χαμηλό ανεξάρτητα από το δοχείο, με μέσο όρο 4,5 σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινες φιάλες και 1,6 σωματίδια ανά λίτρο σε πλαστικά μπουκάλια και χαρτόκουτα. Το κρασί περιείχε επίσης λίγα μικροπλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των γυάλινων φιαλών με φελλό. Η προέλευση αυτών των διακυμάνσεων στο επίπεδο μικροπλαστικών στα ποτά παραμένει προς διερεύνηση, εκτός από τα ποτά που περιέχονται σε γυάλινες φιάλες με καπάκια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διακοπές και παιδική ναυτία στο αυτοκίνητο: Τι είναι και πώς να την προλάβετε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε καφεϊνη σε χυμό μήλου – Σε ποιους μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις το κατά τ’ άλλα «αθώο» προϊόν
Τα σωματίδια πλαστικού στα ποτά προέρχονται από το χρώμα στα καπάκια
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα σωματίδια πιθανότατα προέρχονταν από τα μεταλλικά καπάκια και, πιο συγκεκριμένα, από το χρώμα που τα κάλυπτε. Η πρώτη ένδειξη: τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα ποτά είχαν ως επί το πλείστον το ίδιο χρώμα και την ίδια σύνθεση με το χρώμα στα καπάκια. Η δεύτερη ένδειξη: το χρώμα σε αυτά τα καπάκια είχε μικροσκοπικές γρατσουνιές που ήταν αόρατες με γυμνό μάτι και πιθανότατα είχαν προκληθεί από τριβή μεταξύ των καπακιών όταν αποθηκεύονταν πριν από τη χρήση. Αυτή η τριβή, η οποία απελευθέρωσε σωματίδια από την επιφάνεια των καπακιών, θεωρήθηκε ότι ήταν η πηγή των μικροπλαστικών που βρέθηκαν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένα λουκάνικα υπεύθυνα για το αιμολυτικό σύνδρομο στη 12χρονη που έχασε τη ζωή της – Λουκέτο στην εταιρεία παραγωγής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπάνιο: Σαλμονέλα σε αναψυκτικό – Προειδοποίηση για σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο
Καθαρίστε τα καπάκια πριν το κλείσιμο των φιαλών για να μειώσετε το επίπεδο μικροπλαστικών
Για να επιβεβαιωθεί η οδός μόλυνσης των ποτών σε γυάλινα μπουκάλια και να διερευνηθεί η πιθανότητα μείωσης των επιπέδων μικροπλαστικών, το εργαστήριο εξέτασε τα αποτελέσματα διαφορετικών εργασιών καθαρισμού . « Μελετήσαμε τρία σενάρια», εξηγεί ο διδακτορικός φοιτητής. «Καθαρίσαμε τα μπουκάλια και τα γεμίσαμε με φιλτραρισμένο νερό, ώστε να μην ανιχνευθούν μικροπλαστικά, και στη συνέχεια τοποθετήσαμε καπάκια στα μπουκάλια χωρίς να τα επεξεργαστούμε, αφού φυσήξουμε τα καπάκια με βόμβα αέρα ή αφού φυσήξουμε αέρα και ξεπλύνουμε τα καπάκια με φιλτραρισμένο νερό και αλκοόλ ».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Decathlon Γαλλίας: Ανάκληση σωσιβίων λόγω κινδύνου πνιγμού
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακυκλωμένα πλαστικά: Διαταράσσουν τις ορμόνες και τον μεταβολισμό – Μελέτη
Το αποτέλεσμα; Ενώ κατά μέσο όρο 287 σωματίδια ανά λίτρο βρέθηκαν στο νερό των φιαλών που ήταν σφραγισμένα με ακάθαρτα καπάκια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά, στα 106 σωματίδια ανά λίτρο, όταν φυσήχτηκε αέρας στα καπάκια πριν τοποθετηθούν στα μπουκάλια. Μειώθηκε περαιτέρω στα 87 σωματίδια ανά λίτρο όταν το φύσημα ακολουθήθηκε από ξέπλυμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαλικυλικό οξύ στα καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος για παιδιά και έγκυες – Σε ποια καθημερινά προϊόντα είναι παρόν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι επικίνδυνες χημικές ενώσεις των ζυμαρικών και πώς να τις μειώσετε – Επιστήμονες τροφίμων εξηγούν και απαντούν
Για να αποτραπεί η απελευθέρωση πλαστικών σωματιδίων σε ποτά που περιέχονται σε φιάλες σφραγισμένες με καπάκια, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν επίσης να διερευνήσουν άλλες μεθόδους δράσης, όπως η αλλαγή των συνθηκών αποθήκευσης των καπακιών πριν από τη χρήση, για την αποφυγή τριβής ή η τροποποίηση της σύνθεσης του χρώματος που χρησιμοποιείται στα καπάκια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ούτε μαγική λύση, ούτε πανάκεια! Τι δείχνει νέα μελέτη για τη διαλειμματική νηστεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χαλασμένος μπακαλιάρος στους πάγκους μεγάλου σουπερμάρκετ – Βρέθηκε TVB-N πάνω από το όριο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είναι το φθηνό superfood που φροντίζει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, άνοιας και εγκεφαλικού;