ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαDole: Ανεβαίνουν τα έσοδα, αλλά «βαραίνει» το κόστος για μπανάνες και ανανάδες

Dole: Ανεβαίνουν τα έσοδα, αλλά «βαραίνει» το κόστος για μπανάνες και ανανάδες

Η ισχυρή ζήτηση ενίσχυσε τις πωλήσεις της εταιρείας, την ώρα που οι ακριβότερες προμήθειες και τα μεταφορικά αυξάνουν την πίεση στα περιθώρια

4 λεπτά ανάγνωσης

Η Dole κατέγραψε νέα αύξηση των εσόδων της, καθώς η ζήτηση για φρέσκα φρούτα παραμένει ισχυρή, όμως η εικόνα στα αποτελέσματα δείχνει ταυτόχρονα μια σημαντική πίεση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το αυξημένο κόστος προμήθειας φρούτων, σε συνδυασμό με υψηλότερα έξοδα μεταφοράς, περιορίζει την κερδοφορία, δημιουργώντας μια διαφορετική εικόνα από αυτή που αποτυπώνει η άνοδος του κύκλου εργασιών.

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγορά φρέσκων φρούτων, καθώς η αύξηση των τιμών δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αντίστοιχη αύξηση των κερδών. Η Dole έχει βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος προμήθειας, ιδιαίτερα στις μπανάνες και τους ανανάδες, ενώ στις πιέσεις προστίθενται τα αυξημένα μεταφορικά και το κόστος καυσίμων. Στους ανανάδες, ειδικότερα, το ισχυρότερο νόμισμα της Κόστα Ρίκα έχει επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος παραγωγής και προμήθειας.

Η εικόνα είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται από το πρώτο τρίμηνο του 2026. Τα έσοδα της Dole αυξήθηκαν κατά 11,6% στα 2,34 δισ. δολάρια, με την άνοδο να αποδίδεται στη δυναμική των δραστηριοτήτων της εταιρείας, στις υψηλότερες διεθνείς τιμές των φρούτων και στις συναλλαγματικές μεταβολές. Σε συγκρίσιμη βάση, χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και άλλων παραγόντων, η αύξηση ήταν 7%.

Στον τομέα των φρέσκων φρούτων, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,8%, ή κατά 59,5 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω των υψηλότερων διεθνών τιμών στις μπανάνες, τους ανανάδες και τα πλατάνια, αλλά και λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων μπανάνας που διατέθηκαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, το προσαρμοσμένο EBITDA του συγκεκριμένου τομέα μειώθηκε κατά 17%, ή κατά 10,8 εκατ. δολάρια.

- Advertisement -

Η αντίθεση ανάμεσα στα δύο μεγέθη αποτυπώνει το βασικό πρόβλημα. Η εταιρεία μπορεί να πουλά περισσότερο και σε υψηλότερες τιμές, αλλά ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των εσόδων απορροφάται από το αυξημένο κόστος των ίδιων των φρούτων. Στις μπανάνες, το κόστος προμήθειας αυξήθηκε, ενώ στους ανανάδες υπήρξαν πρόσθετες πιέσεις από τις συνθήκες στην Κόστα Ρίκα. Παράλληλα, το υψηλότερο κόστος καυσίμων επηρεάζει τις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, επιβαρύνοντας περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού.

Το κόστος παραγωγής γίνεται κρίσιμο για την αγορά

Η περίπτωση της Dole δείχνει ένα ευρύτερο ζήτημα για την αγορά φρούτων. Οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής και τα έσοδα μιας μεγάλης εταιρείας δεν αποτυπώνουν από μόνες τους την πραγματική πίεση που υπάρχει στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής. Όταν αυξάνεται το κόστος καλλιέργειας, προμήθειας, συσκευασίας και μεταφοράς, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποφασίσουν πόσο από αυτό το κόστος μπορούν να μετακυλήσουν στις τιμές και πόσο θα απορροφήσουν οι ίδιες.

Στην περίπτωση των φρέσκων φρούτων, το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο επειδή η παραγωγή εξαρτάται από τον καιρό, τις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το κόστος μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις. Οι ανανάδες και οι μπανάνες που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν περάσει από μια διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού, στην οποία ακόμη και μια μεταβολή στο κόστος καυσίμων ή στην ισοτιμία ενός νομίσματος μπορεί να επηρεάσει το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Η Dole παραμένει έτσι αντιμέτωπη με μια αγορά όπου η ζήτηση για φρέσκα προϊόντα στηρίζει τα έσοδα, αλλά η διατήρηση της κερδοφορίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον έλεγχο του κόστους προμήθειας και μεταφοράς. Τα προηγούμενα αποτελέσματα είχαν ήδη δείξει αυτή την τάση, με την εταιρεία να διατηρεί θετική πορεία στα έσοδα, ενώ το κόστος των φρούτων και των μεταφορών περιόριζε τις επιδόσεις των επιμέρους δραστηριοτήτων.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κυβερνοεπιθέσεις: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων και ποτών έχει γίνει «πρώτος στόχος» των χάκερ

Από τους προμηθευτές και τα εργοστάσια μέχρι τα σούπερ μάρκετ και την εστίαση, οι κυβερνοεπιθέσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων

Συσκευασία: Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ για τα μητρώα παραγωγών συσκευασιών στο πλαίσιο του PPWR

Η Επιτροπή προτείνει ενιαίο σύστημα εγγραφής και αναφοράς για τους παραγωγούς συσκευασιών σε όλα τα κράτη μέλη.