Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εστίαση: Πως άντεξαν… όσοι άντεξαν!

ΑρχικήΝέαΕστίαση: Πως άντεξαν... όσοι άντεξαν!
spot_img

cibum team


   Η επιστροφή στην κανονικότητα είχε σημαντικές οικονομικές ωφέλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή, τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, η αύξηση του τζίρου στο σύνολο του λιανικού εμπορίου είναι 6 δις ευρώ και έφτασε τα 20,4 δις, έναντι 14,4 δις.

Η σημαντική αυτή αύξηση του τζίρου οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο κυριότερος όλων είναι ότι πέρυσι τον Απρίλιο το lockdown ήταν σκληρό, ενώ εφέτος ήταν ο πρώτος μήνας που άρχισαν τα μέτρα να χαλαρώνουν.

Ένας άλλος λόγος ότι η αγορά και οι καταναλωτές είχαν αρχίσει να μαθαίνουν να ζουν και σε lockdown. Μία ακόμη εξήγηση είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, βρήκε τρόπους να ανταπεξέλθει με επιτυχία, σε ένα βαθμό βέβαια, στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κλάδος της εστίασης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όχι όλες, βρήκαν τρόπους να επιστρέψουν στην αγορά και να επαναδραστηριοποιηθούν μέσα στο lockdown, όχι βέβαια με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν από αυτό.

Η συνταγή της επιτυχία ήταν delivery και take away, για εκείνα βέβαια τα καταστήματα που οι συνθήκες το επέτρεπαν, κυρίως το κριτήριο αυτό είναι γεωγραφικό. Για παράδειγμα μία ταβέρνα στο Χαλάνδρι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως delivery προκειμένου να εξυπηρετήσει την πελατεία της.

Δεν θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί το ίδιο σε έναν χειμερινό τουριστικό προορισμό για ευνόητους λόγους. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και σε μία επιχείρηση που βρίσκεται σχετικά εκτός του αστικού ιστού.

Αύξηση τζίρου στην εστίαση τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 54,45 εκατ. ευρώ, έναντι 48,55 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και μόλις 27,9 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020.

Καλή ήταν η εικόνα, πάντα τηρουμένων των αναλογιών και σε έναν κλάδο που ήταν κλειστός, όπως αυτός του τουρισμού. Στα καταλύματα τον Απρίλιο του 2021 ο τζίρος του διαμορφώθηκε σε 33,14 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020.  

Του Θανάση Παπαδή από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 


Δείτε:
Μισθός ξενοδοχοϋπαλλήλων: 792€ ο χαμηλότερος. Αναλυτικά οι μισθοί 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Επίδομα 534 €. Τι δικαιούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε προσληφθούν είτε όχι  

Ποια είναι η βιταμίνη που βοηθά στη σύλληψη και «πολεμά» την υπογονιμότητα 

VEGAN: Εγκρίθηκε το πρώτο κοτόπουλο εργαστηρίου 

Επιστήμη: Βρέθηκε γονίδιο σε πουλερικά που ενισχύει την άμυνα στο Campylobacter 

H πιστοποίηση ποιότητας προϊόντων της ΕΕ. Ετικέτες ποιότητας. ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά. 

Κατακτά και την γαλλική αγορά η ελληνική Stevia. Η Stevia Hellas επεκτείνει τις εξαγωγές στο εξωτερικό. 

Επιστήμονες τροφίμων: Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου 

Euro … μπάρμπεκιου: Ελληνική συμμετοχή με burger μουσακά! 

Το δικό σου super food μπορεί για μένα να είναι junk food 

FAO: Ο δείκτης τιμών τροφίμων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο δεκαετίας 

IFST: Διαδικτυακό σεμινάριο «αισθήσεις και αντίληψη φαγητού» 

EFSA: «ΟΧΙ» στο διοξείδιο του τιτανίου και στις ζωοτροφές 

Alert: Σειρά κρουσμάτων σαλμονέλωσης από πεπόνια σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα