Κοτόπουλο με χρωστικές σε εστιατόρια στο στόχαστρο ερευνητών
Οι χρωστικές μπορεί να υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα ή να προστεθούν ως πρόσθετα. Εάν είναι πρόσθετες ύλες η χρήση τους στα τρόφιμα ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 1333/2008. Για παράδειγμα, η χλωροφύλλη ή η κουρκουμίνη μπορεί να προστεθεί ως χρωστική ουσία ή μπορεί να εισέλθει σε ένα τρόφιμο μέσω βοτάνων και μπαχαρικών (πράσινα φυλλώδη μπαχαρικά (χλωροφύλλη)· κουρκουμάς (κουρκουμίνη))
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κι άλλες μολυσμένες γατοτροφές – Κατοικίδια οδηγούνται σε ευθανασία και κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες τους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε περίπου 30 τόνους ακατάλληλης ζάχαρης και προϊόντων ζαχαροπλαστικής!
Ωστόσο, υπάρχουν και βαφές που δεν υπάρχουν φυσικά και επομένως προστίθενται σαφώς ως πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα σε πιάτα κοτόπουλο που σερβίρονται σε εστιατόρια, ήταν το επίκεντρο της έρευνας του Γραφείου Ερευνών τροφίμων της Γερμανίας Lebensmittelüberwachung und Tiergesundheit in Baden-Württemberg. Στο “στόχαστρο” των ερευνητών βρέθηκε το πιάτο «Butter Chicken» που συνήθως σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια έχει γίνει πλέον δημοφιλές και έχει συμπεριληφθεί στα μενού πολλών εστιατορίων.

Το Ινστιτούτο CVUA Freiburg μέτρησε την παρουσία χρωστικών σε 15 δείγματα «Butter Chicken». Χρωστικές εντοπίστηκαν σε έξι από τα 15 δείγματα (38%). Σε ορισμένα από αυτά τα δείγματα, τα κομμάτια κρέατος έδειχναν ήδη έναν αξιοσημείωτο χρωματισμό. Η χρωστική ταρτραζίνη (Ε 102) ήταν ανιχνεύσιμη και στα έξι δείγματα. Επιπλέον, το αποτέλεσμα για το Allura Red (E 129) και/ή την Azorubin (E 122) ήταν θετικό.
Και οι τρεις χρωστικές που ανιχνεύθηκαν είναι αζωχρωστικές που σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1333/2008, επιτρέπονται στα καρυκεύματα. Η χρήση κατάλληλων καρυκευμάτων κατά την προετοιμασία του πιάτου «Butter Chicken», για παράδειγμα για την παρασκευή της σάλτσας ή για το μαρινάρισμα των κομματιών του κρέατος, οδηγεί επίσης ένα θετικό τεστ χρωστικής στο έτοιμο πιάτο.
Οι αζωχρωστικές, προστίθενται στα τρόφιμα για να δώσουν χρώμα, αλλά δεν έχουν καμία αξία όσον αφορά τη διατροφή, τη συντήρηση των τροφίμων ή τα οφέλη για την υγεία. Λόγω της διαθεσιμότητας, της οικονομικής προσιτότητας, της σταθερότητας και του χαμηλού κόστους τους και επειδή παρέχουν έντονο χρωματισμό στο προϊόν χωρίς να συνεισφέρουν ανεπιθύμητες γεύσεις, η βιομηχανία τροφίμων προτιμά συχνά να χρησιμοποιεί συνθετικές αζωχρωστικές παρά φυσικές χρωστικές. Αν και έχουν δοκιμαστεί από ρυθμιστικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την εγγύηση της ασφάλειας των καταναλωτών η ασφάλειά τους παραμένει αμφιλεγόμενη και έχουν συσχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, όταν σερβίρεται στον πελάτη ενός εστιατορίου ένα πιάτο με χρωστική, η χρήση της πρέπει να φέρει ετικέτα. Αυτή η επισήμανση μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, δηλώνοντας «με χρωματισμό» ή προσθέτοντας μια υποσημείωση με τη σχετική εξήγηση στο μενού.
Επιπλέον, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται μια πρόσθετη προειδοποίηση κατά τη χρήση ορισμένων αζωχρωστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανιχνευόμενων χρωστικών ταρτραζίνης, αζορουβίνης και ερυθρού allura. Η διατύπωση προδιαγράφεται νομικά και λέει: «Μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών». Πριν από τη διατύπωση πρέπει να τοποθετείται η αντίστοιχη χρωστική. Στα δείγματα στα οποία βρέθηκε χρωστική μόνο σε δύο αναφέρθηκε η χρήση χρωστικών στο μενού.
Η πρόσθετη προειδοποίηση έλειπε και στα έξι δείγματα. Συνολικά, και τα έξι δείγματα για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν βαφές παρουσίασαν ελλείψεις σήμανσης. Υπάρχει ακόμη σαφής ανάγκη βελτίωσης εδώ.
Συμπέρασμα
Σε πιάτα με κοτόπουλο από εστιατόρια, η επισήμανση των χρωστικών που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ανεπαρκής. Με βάση τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η κατανάλωση των πιάτων ήταν ωστόσο ασφαλής για τον καταναλωτή: όλες οι χρωστικές που εντοπίστηκαν ήταν εγκεκριμένα πρόσθετα. Το αν η χρήση βαφών είναι πραγματικά απαραίτητη σε ένα πιάτο με κοτόπουλο, είναι τελικά επιλογή του πελάτη… ο οποίος όμως πρέπει να έχει επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τη σύνθεση των τροφίμων.