Πως ένα μικρό καφέ έχει γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σημαντικότερο γεγονός στη Γαλλία την τρίτη Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου, έγινε η άφιξη του καινούργιου Μποζολέ («le Beaujolais nouveau est arrivé»), του γνωστότερου, μετά την σαμπάνια, γαλλικού κρασιού στον κόσμο. Η γιορτή του Beaujolais Nouveau αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο για τον κόσμο του κρασιού, αφού ξεπέρασε τα γαλλικά σύνορα, και ενώνει πια ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Η άφιξη της νέας παραγωγής Μποζολέ έγινε με μεγάλη επιτυχία και στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά την περασμένη Πέμπτη, όπου πλήθος κόσμου δοκίμασε τη νέα σοδειά Beaujolais, με τη συνοδεία συγκροτήματος και σαξόφωνου, με μουσική 80’s-90’s, υπέροχων εδεσμάτων και πολύ χορό. Διοργανωτής, ένα καφέ, το Coffe tales που αν και μικρό έχει τεράστια αποδοχή σε Πειραιώτες και μη, και έχει εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές και οικείο στέκι για όλες τις ηλικίες, όλες τις ώρες της ημέρας.
Πίσω από την τεράστια επιτυχία του Coffe Tales, βρίσκεται η πάντα χαμογελαστή και φιλόξενη Θάλεια Κοροβού που όλοι στον Πειραιά την ξέρουν με το μικρό της όνομα και που με την ευγένεια, τα κεράσματα και τον σεβασμό σε όλους όσοι επιλέγουν το καφέ της, έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς θαμώνες που όλο και αυξάνονται. Η Θάλεια διαθέτει ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοξενίας καθώς και την τέχνη της επικοινωνίας. Ξέρει πως με το χαμόγελό της με το οποίο καλωσορίζει τους πελάτες τους κάνει να νιώθουν άνετα, με την διακριτικότητά της ξέρει πως και πότε να πλησιάσει και να επικοινωνήσει και με την σεμνότητά της εισπράττει απεριόριστο σεβασμό που άλλωστε τον αξίζει ως αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας.
«Είναι η 9η χρονιά που γίνεται γιορτή μποζολέ και η ιδέα μου ήρθε όταν βρέθηκα στο Παρίσι και είδα πόσο μεγάλη απήχηση θα μπορούσε να έχει εάν γίνει και στην Ελλάδα» είπε η Θάλεια στο Cibum. H ιδιοκτήτρια του Coffe Tales έχει σπουδάσει Γεωπονική στο ΑΠΘ. Αλλά… «δεν με ήθελε» λέει και προσθέτει: «Όταν πήρα το πτυχίο χτύπησα πόρτες έκανα δεκάδες αιτήσεις για δουλειά έδωσα ΑΣΕΠ πήγα και στον ΕΛΓΑ αλλά πάντα ήμουν επιλαχούσα, οπότε για να ζήσω άρχισα να εργάζομαι στην εστίαση και την… ερωτεύτηκα»
Μετά από λίγα χρόνια υπάλληλος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα με το μικρό καφέ στην Τερψιθέα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Σύμφωνα με τους “επίμονους” πελάτες της είναι η ευγένεια της αλλά και τα κεράσματα. Γιατί η Θάλεια πρώτα κερνάει και μετά παίρνει παραγγελία και βέβαια τίποτα δεν βγαίνει “ξεροσφύρι”. Ο καφές πάντα με πλούσιο κέρασμα όπως και το κρασί με παραδοσιακά ελληνικά αλλά και γκουρμέ εδέσματα. « Σέβομαι τον πελάτη, νομίζω ότι του έχω υποχρέωση που με τιμά με την παρουσία του. Εκτιμώ του πελάτες γιατί θεωρώ ότι έρχονται να με υποστηρίξουν» λέει η ίδια και στην ερώτηση γιατί τόσα κεράσματα απάντησε πως είναι μέρος της φιλοξενίας την οποία «κόλλησε» όταν σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ποτέ και τίποτα δεν σερβίρεται σκέτο. Σε όλα τα μαγαζιά δίνουν το κάτι τις παραπάνω. Μαζί με τον καφέ σου έδιναν κάτι ως κέρασμα. ή με το κρασί έβγαζαν ορεκτικά και μεζέδες «και αυτό μου άρεσε πολύ».
Τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Η Θάλεια Κοροβού μία αυτοδημιούργητη νέα γυναίκα κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που άλλοι προσπαθούν μία ολόκληρη ζωή. Το «μυστικό» της δεν είναι μυστικό. Είναι η θεσμός της ελληνικής φιλοξενίας, τον οποίο υπηρετεί πιστά, είναι ότι δεν βλέπει τους πελάτες σαν έναν ακόμα λογαριασμό στη ταμειακή, είναι πως αγαπά πολύ αυτό που κάνει και είναι όλα τα παραπάνω μαζί που θα έπρεπε να ακολουθεί ολόκληρος ο κλάδος της ελληνικής εστίασης.