Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καυτές θερμοκρασίες, αλλά ψυχρές εργασιακές παροχές για τους διανομείς φαγητού στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΚαυτές θερμοκρασίες, αλλά ψυχρές εργασιακές παροχές για τους διανομείς φαγητού στην Ευρώπη
spot_img

Οι διανομείς φαγητού και κούριερ στην Ευρώπη εργάζονται πυρετωδώς υπό συνθήκες καύσωνα, αλλά με ελάχιστες παροχές προστασίας από τη ζέστη και τον ήλιο από τις εταιρείες τους.

Ξηρασία, έλλειψη βροχοπτώσεων και απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες σηματοδοτούν το φετινό καλοκαίρι για την Ευρώπη. Οι οδηγίες μπορεί να είναι απλές, δηλαδή παραμονή όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη ζέστη, κάτω από τη δροσιά του κλιματιστικού και, φυσικά, η καλή ενυδάτωση ισχύουν για όλους. Αλλά είναι μερικά επαγγέλματα που δεν έχουν την «πολυτέλεια» να προστατευτούν από τον καύσωνα, όπως για παράδειγμα οι διανομείς φαγητού και κούριερ που καθημερινά καλύπτουν τις ανάγκες- επισιτιστικές και άλλες- των πελατών πόρτα πόρτα.

Απουσία παροχών για το προσωπικό

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχει 33 βαθμούς κελσίου, ενώ η πρόγνωση του καιρού για όλη τη δυτική Ευρώπη είναι 34-38 βαθμοί.  Αλλά, όπως επιβεβαιώνει και σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, πρακτικές εργασίας όπως η προσφορά κρύου νερού στους εργαζόμενους, η σκιά και τα επιπλέον αμειβόμενα διαλείμματα δεν υιοθετούνται ούτε επιβάλλονται παγκοσμίως, με την αγορά παράδοσης γευμάτων να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, επειδή πολλοί από τους εργαζομένους της έχουν συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία.

Σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παλέρμο της Σικελίας δόθηκε εντολή να δίνονται στα άλογα που μεταφέρουν τουρίστες τουλάχιστον 10 λίτρα νερό την ημέρα και να διακόπτονται οι εκδρομές όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Η ενέργεια αυτή παρακίνησε και τους διανομείς της εταιρείας διανομής φαγητού και τροφίμων Glovo, με την στήριξη του ιταλικού συνδικάτου Nidil CGIL, να απαιτήσουν παρόμοιες και στους υπαλλήλους. Μετά την καταγγελία, στις 3 Αυγούστου ένας δικαστής διέταξε να δοθεί στον αναβάτη ένα θερμός για κρύο νερό, ηλεκτρολύτες και αντηλιακό, αναφέρει το Reuters.

Μη ανάληψη ευθύνης από τις εταιρείες

Μεγάλες εταιρείες διανομής τροφίμων και φαγητού, όπως η Deliveroo, Glovo και Uber και στην Ελλάδα η Wolt, απασχολούν τους υπαλλήλους με ένα μοντέλο freelancers. Mεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει πως επιλέγουν οι ίδιοι τις βάρδιές τους. Αυτή τη δυνατότητα δίνει και η efood, η οποία, να σημειωθεί πως, μετά το χαμό που προκάλεσε το #CancelEfood και η παρολίγον επιβολή του καθεστώτος freelancing, προσφέρει πια σταθερές συμβάσεις στους εργαζομένους της.

Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, δεν προσφέρουν όλες οι εταιρείες παροχές για τις ζεστές μέρες, όποτε και είναι συχνότερα τα ατυχήματα και οι θερμοπληξίες. Οπότε, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι επιλέγουν το πότε θα εργαστούν αποτελεί απλά μη ανάληψη ευθύνης από τις εταιρείες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πολλά διαλείμματα (αυτό εξαρτάται από τη σύμβαση, δεν περιλαμβάνουν όλες πληρωμένα διαλείμματα) ή να αγοράσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας από τη ζέστη. Μια μεγάλη πλειοψηφία διανομέων προσπαθούν απλώς να μείνουν όσο πιο ενυδατωμένοι μπορούν.  

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων αυτή την περίοδο κάνει εκκλήσεις για νέους κανονισμούς σε περιόδους καύσωνα, αλλά και για τον καθορισμό μέγιστης θερμοκρασίας εργασίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο