Απίστευτο εύρημα των αρχών που οδήγησε εστιατόρια σε λουκέτο.
Η υγεία των καταναλωτών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας που τον Σεπτέμβριο έβαλε λουκέτο σε 16 εστιατόρια, ενώ είχαν προηγηθεί 8 λουκέτα τον Αύγουστο, 9 τον Ιούλιο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο δόθηκε εντολή να κλείσουν 21 εστιατόρια. Τα Εκτελεστικά Διατάγματα εκδόθηκαν από Λειτουργούς Υγείας Περιβάλλοντος και αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι λόγοι και αυτή τη φορά ήταν κυρίως η παρουσία τρωκτικών. Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις απουσίας ζεστού νερού και σαπουνιού σε επαγγελματικές κουζίνες. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση μερικοί από τους λόγους για τις εκτελεστές διαταγές τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν: ένα ζωντανό τρωκτικό που εντοπίστηκε να διασχίζει τον όροφο μιας αποθήκης τροφίμων, ένα νεκρό τρωκτικό που πιάστηκε σε μια παγίδα σε μια κουζίνα, σαφείς ενδείξεις επίθεσης τρωκτικών σε μια σακούλα με ρύζι μαζί με περιττώματα πουλιών, φτερά και ένα νεκρό πουλί σε εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων, προσβολή από κατσαρίδες κάτω από μονάδα προβολής ψυχρής υπηρεσίας που αποθηκεύει ακάλυπτα τρόφιμα, ανεπαρκείς διαδικασίες για τον έλεγχο των παρασίτων, επαναλαμβανόμενη αποτυχία διακοπής του χειρισμού ωμού κρέατος σε εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν την ασφαλή αποθήκευση, χειρισμό, προετοιμασία και μαγείρεμα του κρέατος, έλλειψη επαρκούς, τακτικού και ενδελεχούς καθαρισμού, απουσία ζεστού νερού και σαπουνιού, επίμονη και επαναλαμβανόμενη αδυναμία συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την υγιεινή των τροφίμων, αποδεικνύοντας την πλήρη απουσία κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων και ψευδείς ή παραπλανητικοί ισχυρισμοί για ορισμένα προϊόντα διατροφής.
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος της FSAI, είπε ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι πλήρως ασφαλείς.
«Ο αριθμός των εντολών κλεισίματος που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο και οι οποίες απαριθμούσαν στοιχεία εκτεταμένης δραστηριότητας τρωκτικών ή κατσαρίδων μαζί με έλλειψη προστασίας από τα παράσιτα, είναι πολύ ανησυχητικός. Τα παράσιτα μπορούν να μεταδώσουν πολύ επιβλαβή παθογόνα σε τρόφιμα, επιφάνειες τροφίμων και εξοπλισμό και αυτό αποτελεί σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Κάθε επιχείρηση τροφίμων πρέπει να διασφαλίζει ότι διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου παρασίτων και ότι το σύστημα ελέγχεται τακτικά. Είναι σημαντικό να ληφθούν γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα με το πρώτο σημάδι μιας προσβολής.
Οι καταναλωτές έχουν απόλυτο δικαίωμα να περιμένουν ασφαλή τρόφιμα. Δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες και η τήρηση των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων είναι νομική υποχρέωση για κάθε επιχείρηση τροφίμων», δήλωσε η Δρ Byrne.