14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν για κατεψυγμένο σπανάκι που περιέχει καρκινογόνο κάδμιο.
14 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενημερώθηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) για σπανάκι προέλευσης Βελγίου. Η κατηγορία κινδύνου από την κατανάλωσή του είναι «σοβαρός» καθώς βρέθηκε υψηλή ποσότητα καδμίου (0,29 mg/kg και 0,232 mg/kg).
Οι χώρες που ειδοποιήθηκαν είναι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία. Στη Σλοβενία και την Κροατία το σπανάκι με την επωνυμία S-Budget Σπανάκι 400 g, παραγωγής ZMH Horvat doo με ημερομηνία λήξης 19/04/2026, πωλείται από τα σουπερμάρκετ SPAR. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δέχεται από το RASFF προειδοποίηση για καρκινογόνο σπανάκι καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε σημάνει συναγερμός σε 11 χώρες για σπανάκι με κάδμιο.
Τι είναι το κάδμιο
- Δείτε επίσης: Μπορούν τα πατατάκια να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα;
Το κάδμιο ανήκει στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων και ταξινομείται ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 1) με βάση επαγγελματικές μελέτες ενώ έχει βρεθεί ότι προκαλεί και, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να βλάψει τη νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στα παιδιά. Η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες. Νεότερα δεδομένα σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου στο κάδμιο έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όπως στον πνεύμονα, το ενδομήτριο, την ουροδόχο κύστη και τον μαστό. Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με κάδμιο ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο του καδμίου στα τρόφιμα, την ηλικία του καταναλωτή και τη συχνότητα έκθεσης στο κάδμιο μέσω των τροφίμων.
- Δείτε επίσης: Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τις μπανάνες
Η μέση διατροφική έκθεση για τους ενήλικες σε όλη την Ευρώπη πλησιάζει ή υπερβαίνει ελαφρώς την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη. Υποομάδες όπως χορτοφάγοι, παιδιά, καπνιστές και άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλή μόλυνση μπορεί να υπερβούν την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη κατά περίπου 2 φορές. Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει σε παρόμοια εσωτερική έκθεση όπως αυτή από τη διατροφή.
Οι ομάδες τροφίμων που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής έκθεσης σε κάδμιο είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, οι αμυλώδεις ρίζες ή οι πατάτες και το κρέας και τα προϊόντα κρέατος. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης δημητριακών, ξηρών καρπών, ελαιούχων σπόρων και οσπρίων, οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερη διατροφική έκθεση. Αυτό ισχύει και για τους τακτικούς καταναλωτές δίθυρων μαλακίων και άγριων μανιταριών.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να βγάζατε και καμία φωτογραφία του προϊόντος…
Συμφωνώ