Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τις ετικέτες «ανάλωση πριν από» και «πωλείται μέχρι»

ΑρχικήΝέαΗ Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τις ετικέτες «ανάλωση πριν από» και «πωλείται μέχρι»
spot_img

Η Καλιφόρνια θέλει να βάλει τέλος στην καθημερινή συζήτηση των νοικοκυριών για το αν το φαγητό στο ψυγείο είναι ακόμα κατάλληλο για κατανάλωση.

Οι ετικέτες τροφίμων που αναγράφουν «ανάλωση μέχρι» ή «πωλείται μέχρι» («best before» ή «sell by») συχνά προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς δεν υπάρχει ομοιόμορφη ερμηνεία αυτών των όρων και δεν ρυθμίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των προϊόντων, με αποτέλεσμα μεγάλη σπατάλη τροφίμων. Στην Καλιφόρνια, αυτή η σύγχυση συμβάλλει στη σπατάλη περίπου 6 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων κάθε χρόνο.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια, πρωτοπόρα στον τομέα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έλαβε μέτρα για να περιορίσει αυτό το πρόβλημα μέσω νέου νόμου που υπέγραψε ο κυβερνήτης Gavin Newsom. Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2026, καθιστά την Καλιφόρνια την πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τις παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων όπως «πωλείται μέχρι» ή «πριν από», οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων.

Αντί αυτών, θα επιβάλλεται η χρήση πιο κατανοητών και χρήσιμων ετικετών όπως «Best if Used By» (καλύτερο εάν χρησιμοποιηθεί πριν) για την ένδειξη της ποιότητας και «Use By» (χρησιμοποιήστε μέχρι) για την ασφάλεια των προϊόντων. Αυτή η προσέγγιση συνιστάται ήδη από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ο νέος νόμος έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοούν καλύτερα την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν, περιορίζοντας τα παιχνίδια μαντεψιάς και τις αμφιβολίες σχετικά με την ημερομηνία λήξης. Η δημοκρατική βουλευτής Jacqui Irwin, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη νομοθεσία, τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι σημαντικό τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές.

Παρά τις προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας, δεν έχει υπάρξει ομοσπονδιακή δράση για την τυποποίηση των ετικετών τροφίμων στις ΗΠΑ, ενώ προηγούμενα νομοσχέδια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν είχαν αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του νόμου της Καλιφόρνια ελπίζουν ότι η νέα αυτή νομοθεσία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ομοσπονδιακή αλλαγή ή να παρακινήσει άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Η νέα νομοθεσία της Καλιφόρνιας έχει προκαλέσει ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας τροφίμων όσο και από τους καταναλωτές, καθώς προσπαθεί να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που οδηγεί σε περιττή σπατάλη τροφίμων και οικονομικών πόρων.

https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-13913151/Is-food-fridge-good-California-wants-end-guessing-game.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο