Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Β. Καζάζη – TÜV NORD στο cibum: Χωρίς ασφαλές τρόφιμο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξελιχθεί

ΑρχικήΝέαΗ Β. Καζάζη - TÜV NORD στο cibum: Χωρίς ασφαλές τρόφιμο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξελιχθεί
spot_img

Η Δήλωση της Senior Vice President Food South East Europe της TÜV NORD Βάσιας Καζάζη στο cibum, για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. «Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να δώσει έμφαση στη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού, να δώσει αξία στο τρόφιμο, τηρώντας υψηλά πρότυπα ηθικής και πάνω απ’ όλα να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια».


Η βιομηχανία τροφίμων κατέχει ένα μοναδικό προνόμιο: υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό. Τα τρόφιμα και τα ποτά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας. Δεν αποτελούν μόνο βασικό αγαθό επιβίωσης αλλά συνδέονται με την υγεία και την ατομική ευχαρίστηση. 

Τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις και οι τάσεις της αγοράς μεταμορφώνονται. Οι καταναλωτές αλλάζουν τρόπο συμπεριφοράς, απαιτούν πληροφορία και επιλέγουν τρόφιμα και ποτά σκεπτόμενοι αξίες όπως η υγεία, η ευεξία, η ασφάλεια, το κοινωνικό αποτύπωμα, η εμπειρία και η διαφάνεια.

Η ίδια η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει πλέον να είναι ικανή να απαντήσει στα εξής απλά ερωτήματα: Από που προέρχεται το φαγητό; Πως φτιάχτηκε; Τι περιέχει;

Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, πάνω από 400.000 άνθρωποι πεθαίνουν και περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα. Ενώ, υπάρχει έντονα ο φόβος ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νερού και η απώλεια βιοποικιλότητας θα φέρει στο μέλλον συγκρούσεις και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Χωρίς ασφαλές τρόφιμό, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εξελιχθεί. Η πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά, επαρκή τρόφιμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αειφόρα ανάπτυξη.

Όταν οι κίνδυνοι αξιολογούνται και διαχειρίζονται σωστά και αποτελεσματικά, για τις βιομηχανίες τροφίμων που έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν, οι ευκαιρίες που δίνουν οι νέες προκλήσεις είναι ποικίλες. Πώς λοιπόν η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να διαχειριστεί το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον;
Αξιοποιώντας της τεχνολογία: Η τεχνολογία σήμερα μεταμορφώνει τη συμπεριφορά καταναλωτών. Η επικοινωνία μέσω smartphone και η συνεχής πληροφόρηση, απαιτεί τρόφιμα που ταιριάζουν και υποστηρίζουν τον  σύγχρονο τρόπο ζωής. Η ολιστική προσέγγιση στον τομέα της υγείας αποτελεί πλέον μια ισχυρή τάση. Οι καταναλωτές στρέφονται προς την υγιεινή διατροφή, συνειδητά,  ξεκινώντας από την αρχή ότι η ‘εμφάνιση είναι αυτό που τρώμε’. Υψηλά λιπαρά, ζάχαρη και ‘άχρηστες΄ θερμίδες δεν βρίσκονται πλέον μέσα στις προτιμήσεις ενός μεγάλου ποσοστού καταναλωτών. Αυτό από μόνο του, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στην βιομηχανία τροφίμων να αξιοποιήσει  συστατικά και να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει τους ‘δαίμονες’ της παραπληροφόρησης που ενοχοποιούν συγκεκριμένες κατηγορίες συστατικών, οδηγώντας μια μερίδα καταναλωτών να αποκλείουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει με θάρρος και επιστημονική δύναμη να παρέχει συνεχή ενημέρωση για θέματα τεχνολογίας και διατροφής, πέρα από κάθε μικρο-επιχειρηματική σκοπιμότητα. 

Τεχνολογία και Ασφάλεια Τροφίμων: Η προσπάθεια της βιομηχανία τροφίμων να διατηρήσει τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων παράγοντας παράλληλα λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά (‘clean label’), ενέχει κινδύνους για τα ίδια τα προϊόντα. Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά συστήματα ασφάλειας τροφίμων που αξιολογούν την πιθανότητα επιμολύνσεων από παθογόνους οργανισμούς σε τέτοιου είδους τρόφιμα. Ενώ παράλληλα πρέπει να αναπτύξει ισχυρές μεθόδους προσδιορισμού / ανίχνευσης ουσιών για την πρόληψη της απάτης σε τρόφιμα και των ανήθικων πρακτικών. Προσοχή, η σημερινή πολυπλοκότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού καθιστά την διαφάνεια περίπλοκη. Η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού και να προστατευτεί από κινδύνους νομικής ή οικονομικής φύσης που μπορούν να επηρεάσουν την φήμη της. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το διεθνές και το εκάστοτε εθνικό νομικό πλαίσιο, η βιομηχανία τροφίμων έχει ως σύμμαχο την ύπαρξη των εθελοντικών προτύπων και την πιστοποίηση από τρίτους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αναγνωρισμένων προτύπων για την πιστοποίηση της ποιότητας, της ασφάλειας, της κοινωνικής συμμόρφωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μπορούν να εφαρμοστούν στα διάφορα στάδια της αλυσίδας τροφίμων προσφέροντας  μια επιπλέον εγγύηση.

Λιγότερος Χρόνος – Έτοιμες Λύσεις: Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής ισοδυναμεί με λιγότερο χρόνο στην κουζίνα για την προετοιμασία του φαγητού. Ήδη, αναπτύσσονται νέα επιχειρηματικά μοντέλα με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν αγορές συγκεκριμένων συστατικών, έτοιμων για μαγείρεμα, σε εικονικά καταστήματα. Τα ψώνια παραλαμβάνονται την ώρα που φτάνουν στο σπίτι τους, έτοιμα για μαγείρεμα. Παράλληλα με την σάρωση ενός κωδικού QR μπορούν να έχουν στην έξυπνη συσκευή τους όλες τις διατροφικές πληροφορίες που του αφορούν.

Εξατομίκευση: Η ανταπόκριση σε εξατομικευμένα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός ατόμου, είναι ακόμα μια τάση. Η συνεργασία της βιομηχανίας τροφίμων με την επιστήμη της γενετικής μπορεί να δώσει έναν όγκο πληροφοριών σε σχέση για την προδιάθεση ενός ατόμου να αφομοιώσει μια κατηγορία τρόφιμου, να αντιληφθεί τις γεύσεις και τελικά να επιλέξει το κατάλληλο φαγητό. Αν και προς το παρόν οι εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφής εστιάζονται κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής ή ειδικές δίαιτες, στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με το γενετικό προφίλ θα μπορούν να δώσουν προσωποποιημένες λύσεις για την υγεία π.χ του ανοσοποιητικού αλλά ακόμα και για τη φυσική εμφάνιση.
Συνοψίζοντας, η τεχνολογία, η ευκολία και η εξατομίκευση σε συνδυασμό με τις αξίες της υγείας, ευεξίας και τις ασφάλειας αποτελούν το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων. Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να δώσει έμφαση στη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού, να δώσει αξία στο τρόφιμο, τηρώντας υψηλά πρότυπα ηθικής και πάνω απ’όλα να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια.
TUV Hellas

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο