Οι σημαντικότερες διαφορές των δύο ποτών για ειδικές περιστάσεις
Το Prosecco και η σαμπάνια είναι από τα πλέον δημοφιλή ποτά για την υποδοχή του νέου έτους. Είναι και τα δύο είναι αφρώδη, τα απολαμβάνουμε σε ειδικές περιστάσεις αλλά ενώ μπορεί να φαίνονται ίδια σε ένα ποτήρι, τα δύο κρασιά διαφέρουν ως προς την προέλευση, τα συστατικά και τις μεθόδους παραγωγής τους.
Τι είναι αλήθεια το Prosecco;
Το 1868 ο Antonio Carpene δημιουργεί για πρώτη φόρα ένα αφρώδες κρασί από τις τοπικές ποικιλίες του Treviso. Ο σκοπός του ήταν να κάνει ένα ποιοτικό αφρώδες κρασί όπως η Σαμπάνια. Αρχικά ονομάστηκε Ιταλική Σαμπάνια αλλά πώς να τα βάλει με τη Γαλλική γραφειοκρατεία. Ο Antonio Carpene ήταν διακεκριμένος επιστήμονας της εποχής οπότε ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορες μεθόδους και πρωτόκολλα και σε αυτό τον βοήθησαν οι διάσημοι φίλοι του όπως ο Pasteur και ο Koch! Έπειτα από άπειρα πειράματα, το 1924 κυκλοφόρησε το πρώτο κρασί που στην ετικέτα του έγραφε Prosecco.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να πιείτε χωρίς να μεθύσετε
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πώς να κόψετε σωστά τη βασιλόπιτα
Το Prosecco μπορεί να έχει από 8.5% μέχρι 12.5% αλκοόλ. Η ποικιλία του Prosecco ονομάζεται Glera και είναι μια λευκή ποικιλία, με μέτρια προς υψηλή οξύτητα και υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Το Prosecco το συναντάμε στις εξής εκδοχές με βάση τα υπολειμματικά σάκχαρα που έχει:
- Brut 0–12 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
- Extra Dry 12–17 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
- Dry 17–32 g/L υπολειμματικά σάκχαρα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση βιολογικού γάλακτος: Ισχυρές ενδείξεις αλλοίωσης μήνες πριν την ημερομηνία λήξης
Οι διαφορές με τη σαμπάνια
To Prosecco διαφέρει από την Σαμπάνια στις ποικιλίες αλλά και στον τρόπο παραγωγής. Για το Prosecco χρησιμοποιείται η μέθοδος κλειστής δεξαμενής ή αλλιώς Charmat Method. Κατά τη μέθοδο κλειστής δεξαμενής το κρασί βάσης μπαίνει σε μια κλειστή δεξαμενή υπό πίεση αφού πρώτα προστεθούν ζύμες και σάκχαρα. Έτσι η δεύτερη ζύμωση γίνεται στη δεξαμενή ενώ η δεύτερη ζύμωση της Σαμπάνιας γίνεται στη φιάλη (Méthode Champenoise).
Η σαμπάνια, εν τω μεταξύ, είναι αποκλειστική της Champagne, Γαλλία – εξ ου και το όνομα. Χρησιμοποιεί κυρίως σταφύλια chardonnay, pinot noir και pinot meunier στην παραδοσιακή μέθοδο (ή méthode champenoise ). Το κρασί υφίσταται δευτερογενή ζύμωση στη φιάλη και όχι σε κάδο και πρέπει να παλαιώσει για τουλάχιστον 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σαμπάνια « παλαιώνει με οινολάσπη », μια διαδικασία κατά την οποία τα νεκρά κύτταρα μαγιάς στο κρασί διασπώνται, ενισχύοντας τη γεύση και τη συνοχή του ποτού.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 14χρονη έχασε τη ζωή της από φυτοφάρμακα σε λάχανο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βασικές συμβουλές για να μαγειρέψεις άψογα τα ψάρια στο air fryer
Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας παλαίωσης, η σαμπάνια έχει πιο περίπλοκο προφίλ γεύσης και υψηλότερη τιμή. Το Prosecco, από την άλλη πλευρά, τείνει να είναι πιο προσιτό με πιο φρουτώδη, πιο λαμπερή γεύση. Επιπλέον, η καλύτερη σαμπάνια μπορεί να παλαιώσει για δεκαετίες, ενώ στους καταναλωτές συνιστάται να πίνουν το prosecco το αργότερο πέντε χρόνια μετά την παρασκευή του.
Το Prosecco μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για όσους αρχίζουν να ασχολούνται με το αφρώδες κρασί και που αναζητούν κάτι ελαφρύ και φρουτώδες σε οικονομικό επίπεδο. Η σαμπάνια μπορεί να είναι η καλύτερη για όσους είναι σε θέση να ξεπουλήσουν ένα πιο περίπλοκο προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μουσκεύουμε τη μαύρη σταφίδα πριν την κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι το γάλα Χοκάιντο και ποια τα οφέλη του;
Με τι φαγητό συνδυάζεται το Prosecco
Φυσικά το Prosecco είναι ιδανικό απεριτίφ αλλά μπορεί να συνοδεύσει ελαφριά, κρύα πιάτα όπως prosciutto με πεπόνι, Carpaccio λαβράκι και δροσερές σαλάτες με mozzarella. Από την άλλη οι δροσιστικές φυσαλίδες του μαζί με τα γλυκά φρουτώδη αρώματα ταιριάζουν μοναδικά με πικάντικα πιάτα thai ή curry, που έχουν σα βάση κοτόπουλο ή γαρίδες. Επιπλέον μη διστάσεις να συνδυάσεις το ξηρό Prosecco σου με sushi! Οι εκδοχές με περισσότερη γλύκα μπορούν να ταιριάξουν και με πιάτα φρούτων όπως φρουτοσαλάτες και ζελέ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε “κρεμώδη” ομελέτα χωρίς γάλα και βούτυρο