Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Και η μελατονίνη στη μάχη για την παράταση διάρκειας ζωής σε φρούτα και λαχανικά

ΑρχικήΕπιστήμηΚαι η μελατονίνη στη μάχη για την παράταση διάρκειας ζωής σε φρούτα και λαχανικά
spot_img

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η μελατονίνη είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στις επικίνδυνες χημικές θεραπείες, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Tα χτυπήματα φρούτων και λαχανικών κατά την αποθήκευση στο ψυγείο (CI) προκαλούν σημαντικές απώλειες. To 44% των φρέσκων κηπευτικών προϊόντων χάνεται από το αγρόκτημα μέχρι την κατανάλωση και ο «τραυματισμός από ψύξη» παίζει βασικό ρόλο στις απώλειες μετά τη συγκομιδή. Τα συμπτώματα CI εμφανίζονται ως μαύρισμα, δυσάρεστες κηλίδες, μειωμένη περιεκτικότητα σε χυμό, ανομοιόμορφη ωρίμανση και μαλάκωμα σε φρέσκα κηπευτικά προϊόντα. 

Έρευνα  του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) έδειξε ότι η εφαρμογή της μελατονίνης (MT) μειώνει αποτελεσματικά την CI σε φρούτα και λαχανικά που αποθηκεύονται στο ψυγείο. Ο καθηγητής Singh και η ομάδα του ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία δείχνουν ότι η μελατονίνη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων του ψυχρού τραυματισμού.

«Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη ύπνου σε ζωντανούς οργανισμούς και είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση των συμπτωμάτων τραυματισμού ψύξης και της διαρροής της μεμβράνης διατηρώντας υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φρεσκάδας των κηπευτικών προϊόντων», εξήγησε ο ερευνητής και φοιτητής διδάκτορας Shoaib Shah. Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα πως η μελατονίνη είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στις επικίνδυνες χημικές θεραπείες, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών

Αυτή η περιεκτική ανασκόπηση εστιάζει στη συζήτηση των συμπτωμάτων, του μηχανισμού της CI, της ρύθμισης της ανοχής στην ψύξη που προκαλείται από τη μελατονίνη και στη μετα-ανάλυση της μείωσης της CI στα κηπευτικά προϊόντα. Η μελατονίνη μετριάζει την CI, διατηρεί την ποιότητα των ψυχρών κηπευτικών προϊόντων ρυθμίζοντας προς τα πάνω την πρώιμη σηματοδότηση υπεροξειδίου του υδρογόνου, τις δραστηριότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων μετά την αναστολή της συσσώρευσης αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και τη διαρροή μεμβράνης.

Πηγή: Technology Networks

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο