Το “έξυπνο” βάζο της Hellmann’s λειτουργεί ως θερμόμετρο στα ψυγεία με στόχο την αποτροπή της σπατάλης τροφίμων.
Στη δημιουργία ενός καινοτόμου βάζου μαγιονέζας, προχωρά η Hellmann’s, ώστε να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων που οφείλεται σε λάθος θερμοκρασία του ψυγείου. Η οικιακή σπατάλη τροφίμων κοστίζει σε κάθε νοικοκυριό περίπου 800 € το χρόνο! Το “έξυπνο” βάζο χρησιμοποιεί στην ετικέτα του μελάνι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, που όταν αυτή ανεβαίνει πιο ψηλά από το επιτρεπτό θα αποκαλύπτει κρυμμένα μηνύματα και γραφήματα.
Το προϊόν αυτό δημιούργησε η Hellmann’s ως ένα μέσo που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της σπατάλης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά λόγω αλλοίωσης των τροφίμων, που οφείλεται συνήθως σε πολύ υψηλή θερμοκρασία του ψυγείου.
Σύμφωνα με τη οργάνωση για τη σπατάλη τροφίμων WRAP, η βέλτιστη θερμοκρασία ενός ψυγείου προκειμένου να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάρκεια ζωής των τροφίμων μέσα στο ψυγείο, είναι μεταξύ 3-5 βαθμών Κελσίου. Η πιο επικίνδυνη θερμοκρασία για την ανάπτυξη βακτηρίων που αλλοιώνουν τα τρόφιμα είναι η θερμοκρασία από 8ο C και πάνω. Ωστόσο εγείρει ανησυχίες το γεγονός πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μέση θερμοκρασία των ψυγείων είναι 7 βαθμοί Κελσίου.
Έτσι η νέα ετικέτα της Hellmann’s “έξυπνο βάζο” που αποκαλύφθηκε για τον εορτασμό της Εβδομάδας Δράσης για τα Απόβλητα Τροφίμων 2023 (6-12 Μαρτίου) και φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Ellen Porteus, θα απελευθερώνει σύμβολα μόλις η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 5 βαθμούς. Αυτό θα προειδοποιεί τους καταναλωτές να τσεκάρουν τη θερμοκρασία του ψυγείου ώστε να αποτρέψουν τυχόν απώλειες.
“Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιείτε στο έπακρο τα τρόφιμα που αγοράζετε. Προσπαθούμε συνεχώς να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να εξοικονομήσουν χρήματα και πιστεύουμε ότι το “έξυπνο βάζο” είναι ένας καινοτόμος τρόπος για να κάνουμε τους ανθρώπους να μιλήσουν, και να λύσουν, αυτό το τεράστιο πρόβλημα”, είπε η Rachel Chambers, της Hellmann’s στο Daily star.