Η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 70% τα επόμενα 30 χρόνια για να τροφοδοτήσει έναν παγκόσμιο πληθυσμό, που αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, η παραδοσιακή γεωργία αντιμετωπίζει αυξανόμενη έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το γλυκό νερό – αυτό με το οποίο πίνουμε, πλένουμε και μαγειρεύουμε – αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του νερού στη Γη και δεν έχουμε καν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του επειδή είναι “κλειδωμένο” σε παγετώνες.
Σε πολλές περιοχές, όπως η υποσαχάρια περιοχή και η υπο-ινδική ήπειρος, το νερό είναι σοβαρά σπάνιο ή πολύ επιμολυσμένο. Ακόμη και περιοχές που φημίζονται για τον υγρό καιρό τους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζουν ξηρασίες λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και της αυξημένης χρήσης νερού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια φάρμα στη Δυτική Ακτή της Σκωτίας χρησιμοποιεί τον Ατλαντικό Ωκεανό για να καλλιεργήσει λαχανικά. Με επικεφαλής την νεοφυή επιχείρηση Seawater Solutions, χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό αντί για φρέσκο για να καλλιεργήσουν τρόφιμα.
Καλλιέργεια θαλάσσιων λαχανικών σε αλμυρό νερό
“Παίρνουμε αυτή τη γη, είτε πρόκειται για υποβαθμισμένες γεωργικές εκτάσεις είτε για εδάφη που έχουν πληγεί από πλημμύρες, και στη συνέχεια χτίζουμε ένα τεχνητό οικοσύστημα αλυκών όπου μπορούμε να εξάγουμε τρόφιμα ταυτόχρονα”, λέει ο Yanik Nyberg, ιδρυτής της Seawater Solutions, στο Euronews Green.
“Θα αντλούμε θαλασσινό νερό πάνω από αυτή την περιοχή, μερικές φορές θα το πλημμυρίζουμε, και μετά θα αρχίσουμε να καλλιεργούμε αλατούχα φυτά.”
Αυτές οι καλλιέργειες, που ονομάζονται αλόφυτα, ευδοκιμούν σε ύδατα με υψηλό ποσοστό αλατιού, όπως ημι-ερήμους και ακτές θαλασσών.
Τα αλόφυτα μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, βιοκαύσιμα και ζωοτροφές θαλάσσιων φυτών. Οι αλυκές όπου αναπτύσσονται προστατεύουν την ακτή από τις πλημμύρες και τη διάβρωση και απορροφούν 30 φορές περισσότερο άνθρακα από ό, τι τα τροπικά ύψη.
Ως πρόσθετο όφελος, η εταιρεία εκτιμά ότι οι αγρότες που υιοθετούν τα τεχνητά οικοσυστήματά τους θα μπορούσαν να πωλούν πιστώσεις άνθρακα για πάνω από 2.600 ευρώ ετησίως για κάθε εκτάριο.
Το βρετανικό σούπερ μάρκετ Tesco, το οποίο πωλεί samphire, ένα γνωστό αλόφυτο, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είδε τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 80% το 2016 μετά την εμφάνιση του εργοστασίου σε αρκετές δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.
Σύμφωνα με τον Nyberg, αυτό σημαίνει ότι τα αλόφυτα μπορούν να είναι κερδοφόρα στη Βρετανία, με την Dowhill Farm να πωλεί προϊόντα για 22-32 ευρώ το κιλό με απόδοση 20 τόνους ανά εκτάριο – 10 φορές περισσότερο από ό,τι θα αναπτύσσονταν σε ένα ανοιχτό χωράφι.
Επίλυση του προβλήματος της αλατοποίησης του εδάφους
Στην Ολλανδία, το Ίδρυμα Salt Farm έχει αποδείξει ότι οι «συμβατικές» καλλιέργειες, όπως οι πατάτες και τα λάχανα, μπορούν να ανεχθούν υψηλότερες ποσότητες αλατιού από το κανονικό. Το αγρόκτημα Texel, στη Βόρεια Θάλασσα, αναπτύσσει καλλιέργειες χρησιμοποιώντας μεσαίο υφάλμυρο νερό, το οποίο είναι ένα μείγμα θαλασσινού και γλυκού νερού.
Το ίδρυμα αναζητά μια λύση στο πρόβλημα της αλατοποίησης του εδάφους, ενός παγκόσμιου φαινομένου που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Αυτό συμβαίνει όταν το θαλασσινό νερό πλημμυρίζει τη γη ή διασχίζει το έδαφος από κάτω, έτσι ώστε οι αγρότες να καταλήγουν σε άγονες εκτάσεις, οι οποίες είναι πλέον αφιλόξενες για καλλιέργειες.
Με τους εταίρους του στο πρόγραμμα SalFar, το Ίδρυμα Salt Farm έχει δημιουργήσει 16 χωράφια σε επτά χώρες της Βόρειας Θάλασσας για να δοκιμάσει την ανοχή στο αλάτι διαφόρων καλλιεργειών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ποικιλίες πατάτας, λάχανου, ντομάτας, καρότων, παντζαριού και φραουλών έχουν υψηλή ανοχή στο αλάτι. Το υφάλμυρο νερό βρέθηκε επίσης κατάλληλο για άρδευση βρώμης, κριθαριού, κρεμμυδιών και ζαχαρότευτλων.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ο Prasath Waverijn-Ravikumar, συντονιστής του έργου στο ίδρυμα, λέει στο Euronews Green, ωστόσο, ότι το να πείσει τους επαγγελματίες ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υφάλμυρο νερό για άρδευση αποδεικνύεται πρόκληση.
“Πολλοί αγρότες και ακόμη και επιστήμονες φοβούνται να εισαγάγουν οποιοδήποτε είδος αλατούχου μέσου στη γεωργία”, λέει. Πολλοί επαγγελματίες είναι απρόθυμοι και φοβούνται ότι θα καταστρέψουν το έδαφος, αν και η εφαρμογή είναι προσαρμοσμένη σε κάθε μεμονωμένο οικοσύστημα.