Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
21.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η βιολογική φέτα και όλα τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερες θερμίδες!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΟι καταναλωτές πιστεύουν ότι η βιολογική φέτα και όλα τα βιολογικά προϊόντα έχουν λιγότερες θερμίδες!
spot_img

Το φαινόμενο του φωτοστέφανου εντοπίζεται σύμφωνα με μελέτη και στα Βιολογικά προϊόντα με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να παίρνουν περισσότερες θερμίδες από όσο νομίζουν.

Η βιολογική πιστοποίηση προσδιορίζει τα τρόφιμα που παράγονται με πιο βιώσιμες μεθόδους και χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλες συνθετικές χημικές ουσίες. Για παράδειγμα η βιολογική φέτα σημαίνει ότι έχει παρασκευαστεί από αγνό βιολογικό γάλα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει ότι είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσει επίδραση “φωτοστέφανου” στη θερμιδική εκτίμηση αυτών των τροφίμων.

- Advertisement -

Τα φαινόμενα «φωτοστέφανου υγείας», έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την ψευδαίσθηση που εμφανίζεται όταν ένα προϊόν θεωρείται γενικά ως υγιές, με βάση την παρουσία μερικών μεμονομένων χαρακτηριστικών και όχι την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος στο σύνολό του. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με ισχυρισμούς μειωμένων λιπαρών θεωρούνται συχνά ως υγιεινά, ακόμη και όταν περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων.

Ως αποτέλεσμα, τα ανθυγιεινά τρόφιμα θεωρούνται ότι περιέχουν λιγότερες θερμίδες και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένες καταναλωτικές προθέσεις. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κακών διατροφικών συνηθειών ή την πιθανότητα παράλειψης σωματικής άσκησης, τα οποία είναι παράγοντες που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Εάν η περιεκτικότητα σε θερμίδες υποεκτιμάται, η βιολογική ετικέτα μπορεί ακούσια να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση, ιδιαίτερα λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Στόχος εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference είναι να ποσοτικοποιήσει το μέγεθος του φαινομένου του “Βιολογικού φωτοστέφανου” και να εντοπίσει τους πιθανούς συντονιστές του. Οι ερευνητές προχώρησαν σε μια συστηματική ανασκόπηση και μια μετα-ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας που επικεντρώνεται ειδικά στην επίδραση του οργανικού φωτοστέφανου στην εκτίμηση των θερμίδων των τροφίμων (δηλαδή, 10 άρθρα, 21 μελέτες). Τα αποτελέσματα τόνισαν μια ισχυρή «οργανική επίδραση Halo effect» στην εκτίμηση των θερμίδων. Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι τα εξής:

•Το βιολογικό φαινόμενο halo επηρεάζει σημαντικά τις αντιλήψεις των καταναλωτών, οδηγώντας σε χαμηλότερες εκτιμήσεις θερμίδων για τα βιολογικά σε σύγκριση με τα μη βιολογικά προϊόντα.

•Το βιολογικό φαινόμενο του φωτοστέφανου είναι ιδιαίτερα έντονο σε κατηγορίες τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, εγείροντας ανησυχίες για υπερκατανάλωση.

•Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση σε πιθανούς μεσολαβητές του φαινομένου του οργανικού φωτοστέφανου, όπως οι ατομικές διαφορές και οι περιβαλλοντικές συμπεριφορές.

•Σημασία αντιμετώπισης των γνωστικών προκαταλήψεων στην επισήμανση των τροφίμων και συνιστά αυστηρότερους κανονισμούς για τον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τις εσφαλμένες αντιλήψεις στην εκτίμηση των θερμίδων.

Παρά αυτά τα ευρήματα, κανένας σταθερός μεσολαβητής του φαινομένου του οργανικού φωτοστέφανου δεν έχει εντοπιστεί με συνέπεια σε όλη τη βιβλιογραφία. Αυτή η μετα-ανάλυση παρέχει μια βάση για μελλοντική έρευνα σχετικά με το φαινόμενο του “Halo Effect”, προσφέροντας ένα πλαίσιο για να καθοδηγήσει επερχόμενες μελέτες για το φαινόμενο. Η συζήτηση σκιαγραφεί ερευνητικούς δρόμους και συνηγορεί για μια συστηματική διερεύνηση συγκεκριμένων συντονιστών καθώς και μια διερεύνηση των συνθηκών που προάγουν το φαινόμενο του “Βιολογικού φωτοστέφανου” για τη διευκόλυνση και τη δομή της εξερεύνησης του φαινομένου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας

Πρόκειται ίσως για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό χωρών ειδοποίηση για επικίνδυνα τρόφιμα, που γίνεται από το Ευρωπαϊκό RASFF - Κίνδυνος μόνιμης βλάβης ή θανάτου

Συναγερμός για δημοφιλή κρέμα της L’Oreal που περιέχει καρκινογόνο βενζόλιο

Φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου, το βενζόλιο μπορεί να  προκαλέσει λευχαιμία  

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την παρουσία καρκινογόνων μυκοτοξινών στα τρόφιμα – Έκθεση του ΕΟΠ

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα