Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να εντοπίζετε την παραπληροφόρηση σε ειδήσεις που αφορούν τα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΠώς να εντοπίζετε την παραπληροφόρηση σε ειδήσεις που αφορούν τα τρόφιμα
spot_img

Πώς οι καταναλωτές θα κατανοήσουν καλύτερα την αλήθεια μέσα στο θόρυβο του εντυπωσιασμού των μέσων ενημέρωσης και των social media

Η παραπληροφόρηση ζει και βασιλεύει και τόσο τα κοινωνικά όσο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει ιογενείς φορείς για την εξάπλωσή της, κυρίως πάνω σε δύο καυτά θέματα: Την κλιματική αλλαγή και το διατροφικό μας σύστημα.

Για τους αναγνώστες που αναζητούν ισορροπία και αντικειμενικότητα σε αυτά τα θέματα, το σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης είναι σκέτη πρόκληση. Τα εταιρικά συμφέροντα, η πολωτική πολιτική και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν την αλήθεια όλο και πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται ταχύτερα και βαθύτερα από τα γεγονότα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή είναι συνήθως πιο εντυπωσιακή και κακόγουστη από τα στεγνά γεγονότα. Και όταν η παραπληροφόρηση εδραιωθεί, είναι δύσκολο να την ξεριζώσεις.

Η αφθονία της παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης σήμερα έχει δημιουργήσει μια αυξημένη ανάγκη για παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή για την ικανότητα κριτικής ανάλυσης του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης για τον προσδιορισμό της ακρίβειας και της αξιοπιστίας του. Για να γίνει αυτό, λέει ο Jon Greenberg, ανώτερος ανταποκριτής του PolitiFact που διδάσκει δημοσιογραφία στο Ινστιτούτο Poynter, απαιτούνται μερικά βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι ο συναισθηματικός έλεγχος. «Αν υπάρχει η αίσθηση του «Γαμώτο, το ήξερα ότι αυτό συμβαίνει» ή του «σοκ», τότε, λέει, το επόμενο βήμα είναι το πιο δύσκολο, αλλά το πιο σημαντικό: “κάντε παύση και σκεφτείτε: ποια είναι η πηγή της πληροφορίας; Έχουν κάποιο συμφέρον σε αυτόν τον αγώνα; Ποιο είναι το κέρδος τους;» Εξετάστε δηλαδή αν υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις ή οικονομικά οφέλη που διακυβεύονται.

Το επόμενο βήμα, λέει ο Greenberg, είναι να εξετάσετε τις ειδήσεις και να κατανοήσετε τα στοιχεία. «Είναι πιστευτά και ακριβής;» Ο «μοναχικός ερευνητής» που ισχυρίζεται ότι κατέχει την αλήθεια για για ένα τρόφιμα για παράδειγμα, έχει περάσει από τη διαδικασία ελέγχου από συναδέλφους, δηλαδή τον έχουν αξιολογήσει ομότιμοι; Τα γεγονότα μαθαίνονται μέσα από την αμφισβήτηση, εξηγεί, «και αυτό που επιβιώνει από τις προκλήσεις γίνεται η αποδεκτή αλήθεια μας».

Τέλος, ο Greenberg λέει ότι οι αναγνώστες πρέπει να ενδιαφέρονται για το τι λένε οι άλλοι άνθρωποι για το συγκεκριμένο θέμα. «Βάλτε τη φράση στο Google και δείτε τι εμφανίζεται», λέει. Κοιτάξτε να δείτε αν ορισμένες ομάδες υπεράσπισης ή πολιτικές ομάδες έχουν ασχοληθεί με το ίδιο θέμα και τι έχουν να πουν οι ελεγκτές γεγονότων και οι διαψευστές. «Και με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συμπληρώσετε την εικόνα σας».

Οι ειδήσεις σχετικά με τη βιομηχανία τροφίμων

Οι ειδήσεις που καλύπτουν τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα αγαπητές στην παραπληροφόρηση.

Οι όμιλοι της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων διοχετεύουν χρήματα σε ακαδημαϊκά κέντρα που δημιουργήθηκαν για να εκπαιδεύσουν ερευνητές στην επικοινωνία μηνυμάτων στο κοινό που είναι εναρμονισμένα με την ίδια τη βιομηχανία. Ενώ η χρηματοδότηση της βιομηχανίας τροφίμων για τη δημόσια έρευνα δεν είναι κάτι καινούργιο, η εστίαση στην «επικοινωνία» και την «εμπιστοσύνη του κοινού» είναι μια πιο πρόσφατη και ανησυχητική εφεύρεση, επειδή η έμφαση δίνεται στο μήνυμα και όχι στην έρευνα για τη βελτίωση του τρόπου παραγωγής τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο