Γαστρεντερολόγος λύνει το μυστήριο του τι συμβαίνει αν καταπιούμε μια τσίχλα.
“Μην καταπίνεις την τσίχλα σου!” μας έλεγαν πάντα οι γονείς μας, ειδικά όταν ήμασταν παιδιά, με το επιχείρημα ότι μπορεί να μείνει για χρόνια στο στομάχι. Είναι, όμως, αλήθεια ή άλλος ένας μύθος που διαδόθηκε από ανήσυχους γονείς,
Η γαστρεντερολόγος Dr Sara Mesilhy δίνει στην Daily Mail μια απάντηση σε αυτό τον ισχυρισμό, απαντώντας ότι πράγματι το έντερο δεν μπορεί να αφομοιώσει την τσίχλα επειδή το κύριο συστατικό της, η βάση της τσίχλας, είναι το συνθετικό καουτσούκ. Οπότε μέσα σε αυτή την γονική παραίνεση υπάρχει μια δόση αλήθειας.
Η γαστρεντερολόγος συνεχίζει λέγοντας ότι η τσίχλα ταξιδεύει στο σώμα άθικτη και στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο πεπτικό σύστημα, με πιθανό αποτέλεσμα ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος.
Η τσίχλα, προκειμένου να μπορεί να μασιέται, αποτελείται από ένα συνδυασμό μη τοξικών πολυμερών, όπως καουτσούκ και από κεριά, ούτως ώστε να είναι φιλική προς τα ούλα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το στομάχι ανταποκρίνεται σε αυτήν με τον ίδιο τρόπο και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να την επεξεργαστεί.
Αλλά το γεγονός ότι θα πάρει χρόνια να διασπαστεί στο στομάχι παραμένει αναληθές. Ωστόσο, η διατροφολόγος προειδοποιεί ότι η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τσίχλας ή πολλών μικρών κομματιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματίσει μια μάζα που μπλοκάρει το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η τσίχλα μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, αν κάποιος την καταπιεί λάθος. Ωστόσο και τα δύο είναι σπάνια.