Ανησυχητικά τα ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης για τις σοκολάτες Dubai – Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά κακής ποιότητας για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.
Ενώ η σοκολάτα Dubai είναι η νέα απόλυτη τάση με τους καταναλωτές να κάνουν ουρές και τα καταστήματα να ξεπουλάνε, τα αποτελέσματα εργαστηριακής ανάλυσης σε 8 δείγματα για προσμείξεις βαφές, αλλεργιογόνα και «ξένο» λίπος είναι απογοητευτικά, αν όχι απόλυτα ανησυχητικά.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε γνωστό φούρνο στα Βόρεια προάστια Αττικής
Η έρευνα έγινε από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία του Freiburg και του Sigmaringen, με το σκεπτικό ότι όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που περιέχει υλικά υψηλής ποιότητας όπως σοκολάτα και φιστίκια -που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλές τιμές- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση.
- Δείτε επίσης: Υπενθύμιση: Τα παιδιά (και οι ενήλικες) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε ή να παίζουν με ωμό αλεύρι
Αν και όλοι πλέον γνωρίζουν, η σοκολάτα Dubai είναι μία γεμιστή μπάρα σοκολάτας με φύλλα κανταΐφι και φιστίκια Αιγίνης ή κρέμα ή πάστα φουντουκιού και μερικές φορές περιέχει και ταχίνι. Η σοκολάτα προέρχεται αρχικά από το Ντουμπάι. Ο ιδρυτής του εργοστασίου «Fix Dessert Chocolatier» θεωρείται ο εφευρέτης της δημιουργίας, αλλά πλέον πολλοί τις παρασκευάζουν για να ικανοποιήσουν την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση και να κερδίσουν μέρος από την προσοδοφόρα «πίτα».
Το γερμανικό γραφείο αναλύσεων μέχρι στιγμής έχει εξετάσει οκτώ δείγματα από διαφορετικές μάρκες. Πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα – πέντε δείγματα από τον ίδιο κατασκευαστή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τρία δείγματα από διαφορετικούς κατασκευαστές από την Τουρκία. Τα δείγματα προέρχονται από το τοπικό εμπόριο και μάλιστα έχουν ελεγχθεί κατά την εισαγωγή τους στην Ε.Ε. Όλα τα προϊόντα είναι εξωτερικά παρόμοια.
- Δείτε επίσης: Ποιο γιαούρτι ΔΕΝ είναι “υγιεινό” σύμφωνα με τον FDA
Οι ερευνητές μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας πρώτες ύλες, καθώς πέντε από τα οκτώ δείγματα αξιολογήθηκαν ως «μη ασφαλή» λόγω των τοξικών ουσιών 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, που κατατάσσονται ως “πιθανώς καρκινογόνα” και αδήλωτες χρωστικές κυρίως πράσινες σε επτά δείγματα για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια. Αυτές περιλαμβάνουν αζωχρώματα, που μπορεί να βλάψουν τη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών. Επίσης πέντε στα οκτώ προϊόντα που εξετάστηκαν δεν περιέχουν πραγματική σοκολάτα, τρία από τα πέντε δείγματα που δοκιμάστηκαν για αλλεργιογόνα περιείχαν σουσάμι σε σημαντικές ποσότητες, χωρίς να αναγράφεται, και ένα στα οκτώ δείγματα έδειξε αξιοσημείωτα επίπεδα καρκινογόνας αφλατοξίνης.
3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων
Σημαντικές ποσότητες των μολυσματικών παραγόντων που σχετίζονται με 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη (3-MCPD) και εστέρες γλυκιδυλ λιπαρών οξέων βρέθηκαν σε έξι από τα οκτώ δείγματα που εξετάστηκαν. Το 3-MCPD ταξινομείται ως «πιθανώς καρκινογόνο» και η γλυκιδόλη ταξινομείται ακόμη και ως «πιθανώς καρκινογόνο». Τα επίπεδα αυτών των μολυσματικών ουσιών στα τρόφιμα θα πρέπει επομένως να διατηρούνται όσο το δυνατόν χαμηλότερα.
Δείτε ακόμη: Οικιακές Συσκευές: €611 εκατ. πρόστιμο στις 10 πιο γνωστές μάρκες για δημιουργία καρτέλ στις τιμές
Σε ένα από αυτά τα δείγματα, τα επίπεδα ήταν κάτω από τις μέγιστες τιμές, αλλά πέντε από αυτά τα δείγματα κρίθηκαν επίσης ακατάλληλα για κατανάλωση και επομένως «μη ασφαλή», επειδή η μέγιστη τιμή για τους εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων ήταν σχεδόν διπλάσια. Σε ένα από τα δείγματα βρέθηκε μια ουσία που ταξινομήθηκε ως «πιθανώς καρκινογόνος». Αυτά τα δείγματα ήταν προϊόντα από τον ίδιο κατασκευαστή στα ΗΑΕ.
Αυτές οι απειλητικές για την υγεία ουσίες, πιθανότατα εισήλθαν στη «σοκολάτα του Ντουμπάι» μέσω μολυσμένου φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο σχηματισμό εστέρων 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων. Ωστόσο, ορισμένα τεχνολογικά μέτρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φοινικέλαιων με χαμηλά επίπεδα αυτών των τοξικολογικά αμφισβητήσιμων ουσιών. Ως εκ τούτου, τα υψηλά επίπεδα υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν συστατικά κακής ποιότητας για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai.
- Δείτε ακόμη: Σαλμονέλα σε ταχίνι – Ντόμινο ανακλήσεων σε συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν το μολυσμένο συστατικό
Βαφές
Η δήλωση είναι ήδη εντυπωσιακή: σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, οι πράσινες βαφές E 140 ή/και E 141 (ενώσεις χλωροφύλλης) αναφέρονται ως συστατικά χρώματος. Οι χρωστικές Ε 133 (Brilliant Blue FCF – μπλε) και Ε 102 (Ταρτραζίνη – κίτρινο) υποδεικνύονται επίσης μόνο σε ένα δείγμα.
- Δείτε επίσης: Ανακοινώθηκε το πρώτο σοβαρό ανθρώπινο κρούσμα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση Κατηγορίας Ι για δημοφιλή σκυλοτροφή που σκοτώνει κατοικίδια
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις έγχρωμες διακοσμήσεις επτά δειγμάτων. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκαν πρόσθετες βαφές στο ντεκόρ κατά την αναλυτική εξέταση, δηλαδή οι χρωστικές Ε 133 (μπλε FCF) και Ε 102 (ταρτραζίνη) και στα επτά δείγματα που εξετάστηκαν. Για τα δύο δείγματα με κόκκινη διακόσμηση, επιπλέον E 124 (Azorubine) ή E 129 (Allura Red AC). Υπάρχουν μελέτες για ορισμένες από αυτές τις βαφές (αζωχρώματα) που τις συνδέουν με διαταραχές δραστηριότητας και προσοχής στα παιδιά. Επομένως, ο νόμος απαιτεί την προειδοποίηση «Μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά» για τις αζωχρωστικές. Αυτή η προειδοποίηση δεν βρέθηκε σε καμία από τις συσκευασίες που εξετάστηκαν.
Στη «γέμιση φιστικιού» βρέθηκαν επίσης αδήλωτες βαφές: η αζωχρωστική Ε 102 και η βαφή Ε 133. Με τη χρήση συνθετικών βαφών, επιτυγχάνεται πιο έντονος χρωματισμός της γέμισης. Είναι προφανές ότι αυτό προορίζεται για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια.
Στη λίστα των συστατικών, ορισμένες από τις βαφές αναφέρονται ως «φυσικές» βαφές. Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πότε οι χρωστικές τροφίμων, οι οποίες γενικά υποβάλλονται σε πολύπλοκες τεχνικές διαδικασίες εκχύλισης και καθαρισμού, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φυσικές». Για το λόγο αυτό, η δήλωση «φυσικό» δεν συνοδεύει πρόσθετα τροφίμων (τα οποία περιλαμβάνουν και χρωστικές). Για τα δείγματα που εξετάστηκαν, οι πληροφορίες είναι επίσης εσφαλμένες γιατί για την παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν συνθετικές βαφές.
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας με ορισμένες απαιτήσεις ποιότητας. Υπάρχει επομένως μια ξεχωριστή οδηγία σε όλη την ΕΕ για το κακάο και τα προϊόντα κακάο, η οποία περιλαμβάνει τη σοκολάτα. Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό για το κακάο, η σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο ως φυτικό λίπος.
Στη δήλωση, ωστόσο, το φοινικοπυρηνέλαιο ή απλώς «φοίνικα» και επίσης «ηλίανθος» αναφέρονταν ήδη ως μέρος της «σοκολάτας» για ορισμένα προϊόντα. Τα προϊόντα που περιέχουν άλλα φυτικά λίπη αντί για βούτυρο κακάο δεν είναι σοκολάτα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βούτυρο κακάο αναφέρεται ως συστατικό της επικάλυψης, αλλά στην πραγματικότητα πέντε από τα οκτώ δείγματα που εξετάστηκαν δεν είναι από σοκολάτα (63%). Μόνο τα άλλα τρία δείγματα μπορούν να θεωρηθούν με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών ότι είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα.
Όλα τα προϊόντα φέρουν την ένδειξη « Σοκολάτα » στο μπροστινό μέρος . Αυτές οι πληροφορίες είναι παραπλανητικές για προϊόντα που αποδεδειγμένα δεν είναι φτιαγμένα από σοκολάτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αυτά τα προϊόντα πωλούνται πιθανώς σε υψηλές τιμές.
Στη λίστα των συστατικών, αναγράφεται «σοκολάτα γάλακτος» για όλα τα δείγματα. Αυτό το όνομα δεν επιτρέπεται για ένα λιπαρό γλάσο που περιέχει κακάο και είναι παραπλανητικό.
Δύο φορές, το βούτυρο κακάο δηλώνεται στη λίστα συστατικών για τα πέντε μη σοκολατένια προϊόντα, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται. Σε μια περίπτωση, το βούτυρο κακάο αναγράφεται σε μια ετικέτα με τις σωστές πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά της «σοκολάτας» (φοινικοπυρηνέλαιο) κολλημένη πάνω της. Δηλαδή πέντε στα οκτώ προϊόντα που εξετάστηκαν δεν είναι σοκολάτα. Το να αποκαλούμε αυτά τα προϊόντα «σοκολάτα του Ντουμπάι» ή « σοκολάτα » είναι παραπλανητικό.
Εξέταση για σουσάμι
Το σουσάμι και τα προϊόντα σουσάμι συγκαταλέγονται στα συστατικά των τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα (ουσίες ή προϊόντα που αναφέρονται στο Παράρτημα II του Κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011). Σε καμία από τις «σοκολάτες του Ντουμπάι» που υποβλήθηκαν για εξέταση δεν αναφέρθηκε το σουσάμι στη λίστα των συστατικών. Εάν το σουσάμι δεν αναφέρεται στη λίστα των συστατικών ή στις εθελοντικές πληροφορίες, τα άτομα με αλλεργία στο σουσάμι μπορούν να αναμένουν ότι το σουσάμι δεν περιλαμβάνεται ούτε ως συστατικό ούτε ως μολυσματικός παράγοντας.
Ωστόσο, οι «σοκολάτες του Ντουμπάι» συχνά περιέχουν επίσης σουσάμι ως συστατικό, συνήθως με τη μορφή πάστας ταχινιού. Σε υψηλές αναλογίες εντοπίστηκε σουσάμι στα τρία δείγματα τουρκικής προέλευσης. Η περιεκτικότητα κυμαίνεται από 14.000 έως 79.000 mg/kg (αντιστοιχεί σε 1,4 έως 7,9%) και επομένως στην ίδια τάξη μεγέθους με την αντίστοιχη περιεκτικότητα σε φιστίκι.Λόγω των ενίοτε υψηλών επιπέδων σε τρία δείγματα, είναι αναμενόμενο ότι τα άτομα αλλεργικά στο σουσάμι θα υποφέρουν από προβλήματα υγείας από την κατανάλωση του προϊόντος. Αυτά τα δείγματα λοιπόν κρίνονται επιβλαβή για την υγεία.
Οι υψηλές αναλογίες σουσαμιού χωρίς αντίστοιχη δήλωση ως συστατικό υποδηλώνουν επίσης ότι η προσθήκη σουσαμιού (πάστας) παραλείπεται εσκεμμένα. Επειδή τα συστατικά που περιέχουν σουσάμι είναι φθηνότερα από τα συστατικά που περιέχουν φιστίκια.
Έκθεση σε τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες)
Ακόμη και όταν δοκιμάζουμε τη γεύση, είναι αντιληπτό πόσο λίγη γεύση έχουν οι «γεμίσεις φιστικιού» του υψηλής ποιότητας και ακριβού συστατικού φιστικιού. Λόγω της τεράστιας διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τη «σοκολάτα του Ντουμπάι», η ζήτηση για φιστίκια έχει αυξηθεί. Η υποψία των ερευνητών είναι ότι τα προϊόντα παρασκευάζονται με κατώτερης ποιότητας φιστίκια. Υπάρχει κίνδυνος να υποστούν επεξεργασία μουχλιασμένα φιστίκια που είναι μολυσμένα με μυκοτοξίνες. Αυτή η μόλυνση δεν μπορεί να ανιχνευθεί ως προς την οσμή ή τη γεύση στο τελικό παρασκεύασμα φιστικιού.
Μετά από τυχαίο έλεγχο στο CVUA Stuttgart βρέθηκαν επίπεδα τοξινών από μούχλα, ιδιαίτερα αφλατοξινών, στη γέμιση μιας «σοκολάτας του Ντουμπάι». Οι αφλατοξίνες είναι φυσικά δηλητήρια. Ιδιαίτερα η αφλατοξίνη Β1, θεωρείται ως η πιο ισχυρή καρκινογόνος τοξίνη μούχλας. Προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τρόφιμα μολυσμένα με αφλατοξίνες, ο νομοθέτης έχει θέσει ανώτατα όρια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και θα συνεχίσουν περαιτέρω την έρευνα και άλλων προϊόντων «σοκολάτα Dubai».
Συμβουλές καταναλωτή: Εάν γενικά θέλετε να αποφύγετε τους εστέρες 3-MCPD και γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη λίστα των συστατικών για τα τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι ρύποι εισέρχονται στο προϊόν μέσω του συστατικού «φοινικέλαιο» ή «λίπος φοινικιάς». Ειδικά τα άτομα με αλλεργία στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της σοκολάτας Dubai προληπτικά, ακόμη και αν δεν δηλώνεται σουσάμι.