Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

ΑρχικήΝέαΚρούσματα σαλμονέλας από ταχίνι σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες
spot_img

cibum team

Οι χώρες της ΕΕ διερευνούν κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με εισαγόμενο ταχίνι, χαλβά.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν λοιμώξεις από σαλμονέλα με τουλάχιστον μερικές από αυτές να συνδέονται με ταχίνι και χαλβά από τη Συρία.

Έως και 80 άτομα μπορεί να έχουν πληγεί από το 2019 μέχρι σήμερα, στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες, με διάφορους τύπους σαλμονέλας να συνδέονται με την επιδημία.

Η Γερμανία έχει 51 ασθενείς, με 49 επιβεβαιωμένους από WGS συν δύο με επιδημιολογική σύνδεση με ένα κρούσμα που έχει επιβεβαιωθεί από το WGS. Αυτό περιλαμβάνει 21 το 2019, 12 το 2020 και 18 το 2021.

Αξιωματούχοι της RKI δήλωσαν ότι αρχικά σημείωσαν αύξηση στους αριθμούς των περιπτώσεων Salmonella Havana το 2019, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την πηγή μόλυνσης. Αυτοί οι ασθενείς έχουν αναδρομικά συνδεθεί με την τρέχουσα εστία με βάση τα αποτελέσματα του WGS. Οι αναφερόμενες ημερομηνίες έναρξης ασθένειας κυμαίνονται από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Μάιο του 2021. Υπάρχουν και κρούσματα τον Ιούνιο του 2021. Η ηλικία των περιπτώσεων κυμαίνεται από 6 μήνες έως 69 ετών και το 53% είναι γυναίκες.

Ανάκληση στη Νορβηγία

Η Νορβηγία έχει δύο ασθενείς με Salmonella Mbandaka που ανέφεραν ότι τρώνε προϊόντα από σουσάμι. Οι ημερομηνίες δειγματοληψίας των απομονωμένων προϊόντων ήταν ο Μάρτιος 2020 και ο Ιούνιος 2021.

Ανάκληση προϊόντων στη Νορβηγία

Τα προϊόντα σπόρου σουσαμιού Al Burj Tahina και Al Burj Halwa από τη Συρία ανακλήθηκαν στις αρχές του μήνα. Η ανάκληση βασίζεται στην ανίχνευση της σαλμονέλας. Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν τα ανακληθέντα προϊόντα στη Νορβηγία είναι μολυσμένα με Salmonella Mbandaka.

 Συνολικά, οι 22 ασθενείς είναι κατανεμημένοι σε 10 διαφορετικές περιοχές με την πρώτη που αναφέρθηκε τον Μάιο του 2019 και η τελευταία τον Ιούνιο του 2021. Η κατανομή των φύλων είναι ομοιόμορφη και το εύρος ηλικίας είναι από 0 έως 77 ετών, αλλά 12 περιπτώσεις είναι παιδιά κάτω της ηλικίας από 5.

Διερεύνηση πιθανών συνδέσμων

  Η κοινοποίηση δεδομένων αλληλουχίας από στελέχη της Salmonella σε ένα σύστημα της ΕΕ για εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας δείχνει ότι συνδέεται με προηγούμενα κρούσματα μετά από κατανάλωση προϊόντων με βάση το σουσάμι.

Στην Δανία σημειώθηκαν  δύο περιπτώσεις Salmonella Mbandaka που σχετίζονται με την επιδημία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Κάτω Χώρες εντόπισαν μια αντίστοιχη περίπτωση Salmonella Mbandaka με βάση την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος. Το προσβεβλημένο άτομο είναι ένα παιδί ηλικίας 1,5 ετών με το δείγμα να λαμβάνεται στις 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Πηγή: FSN

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα