Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: νέος τρόπος για την εκτίμηση του κινδύνου στην μελισσοκομία

ΑρχικήΝέαEFSA: νέος τρόπος για την εκτίμηση του κινδύνου στην μελισσοκομία
spot_img

cibum team

  

  Η EFSA έχει σημειώσει ένα σημαντικό βήμα προόδου στις προσπάθειές της να βοηθήσει στην αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστών εντόμων στην Ευρώπη, προτείνοντας μια νέα προσέγγιση στην εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων ( ERA ) των μελισσών.

Μια νέα επιστημονική γνώμη , που ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθορίζει ένα ολοκληρωμένο, ολιστικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των συνδυασμένων επιπτώσεων των πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες, γνωστό ως MUST-B.

Ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, δήλωσε: «Αυτή είναι μια σημαντική έκθεση για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν τα πλούσια οικοσυστήματα της Ευρώπης, στο κέντρο της οποίας βρίσκονται όχι μόνο οι μέλισσες αλλά και όλοι οι επικονιαστές των εντόμων μας. Καθορίζει ένα σαφές όραμα για τη μετατροπή του τρόπου αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων για τους επικονιαστές στην ΕΕ.

«Ευχαριστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε σε αυτές τις φιλόδοξες στρατηγικές της ΕΕ για την ενίσχυση της αειφορίας και της ποικιλομορφίας».

Η γνωμοδότηση MUST ‐ B προτείνει μια προσέγγιση βασισμένη σε συστήματα που συνδυάζει συστήματα μοντελοποίησης και παρακολούθησης για τον ERA πολλαπλών στρεσσογόνων παραγόντων όπως παρασιτοκτόνα και άλλες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, παράσιτα και ασθένειες, καθώς και παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα τροφίμων, το κλίμα και οι πρακτικές διαχείρισης της μελισσοκομίας .

Μοντελοποίηση και δεδομένα

Το μοντέλο βασίζεται σε έναν προσομοιωτή αποικίας μελισσών, που ονομάζεται ApisRAM, ο οποίος αξιολογεί είτε μεμονωμένα είτε πολλαπλά φυτοφάρμακα σε αλληλεπίδραση με άλλους στρεσογόνους παράγοντες και παράγοντες. Το ApisRAM βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά θα είναι έτοιμο για χρήση στην εκτίμηση κινδύνου φυτοφαρμάκων τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Κοιτώντας πιο μπροστά , το ApisRAM θα ​​καταστήσει δυνατή την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την έκθεση σε πιο σύνθετα χημικά μείγματα, προχωρώντας πέρα ​​από την προσέγγιση αξιολόγησης μεμονωμένων καλλιεργειών / μεμονωμένων φυτοφαρμάκων για να αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι μέλισσες. Θα είναι επίσης δυνατόν να εκτιμηθούν οι χρόνιες, θανατηφόρες και αποικίες επιδράσεις πολλαπλών χημικών, με βάση την καθοδήγηση της EFSA για την αξιολόγηση κινδύνου χημικών μιγμάτων .

Το μοντέλο θα τροφοδοτηθεί στο μέλλον με τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από κυψέλες μελισσών με αισθητήρα. Αρχικά, θα χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από έργα συλλογής πεδίων που χρηματοδοτούνται από την EFSA στη Δανία και την Πορτογαλία – που αντιπροσωπεύουν τις κλιματικές ζώνες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, αντίστοιχα – τα οποία θα είναι διαθέσιμα φέτος.

Ενδιαφερόμενα μέρη

Οι ενδιαφερόμενοι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συλλογή και κοινή χρήση προσβάσιμων, αξιόπιστων και εναρμονισμένων δεδομένων, υπό την ηγεσία της EU Bee Partnership, η οποία τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το πρωτότυπο της πλατφόρμας δεδομένων με βάση την έννοια «hub bee hub».

Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή μελισσοκομία, κτηνιατρικούς και αγροτικούς συλλόγους, ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ και βιομηχανία.

Η γνωμοδότηση MUST-B λαμβάνει επίσης υπόψη το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο μέσω στοχοθετημένης έρευνας που διεξήχθη με μελισσοκόμους σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ.

Δείτε: Σύγκρουση ρόλων: αρτοβιομηχανίες στρέφονται στον καφέ και αλυσίδες καφέ στις τυρόπιτες!  

Δείτε: O ρόλος της EFSA και η επιτροπή ΒΙΟΗΑΖ που έχει χρώμα ελληνικό   

Δείτε: Αρχίζουν τα… όργανα στην εστίαση. Μουσική στις 28- 29 Μαΐου ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας  

Δείτε: Μεγάλη απάτη τροφίμων στην Ιταλία. 6 εντάλματα σύλληψης για παραπλανητική ετικέτα 

Δείτε: Η σωστή συμπεριφορά στο τραπέζι γιατί… τα πιρούνια δεν είναι φτυάρια, το ανοιχτό στόμα αξιοθέατο και το φαγητό μόνο δικό μας! 

Δείτε: ΣΕΒΕ κατά του Nutriscore  

Δείτε: TripAdvisor: 4 ελληνικά ξενοδοχεία στη λίστα με τα 25 καλύτερα στον κόσμο 

Δείτε: 4 πράγματα που πρέπει να έχει το ψωμί σας 

Δείτε: Νέα δεδομένα: Η συχνή κατανάλωση γάλακτος δεν αυξάνει τη χοληστερίνη 

Δείτε: Ξενοδοχεία: λύθηκε το πρόβλημα του μπουφέ 

Δείτε: Εθνική επιτυχία: Προϊόντα ΠΓΕ ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά!  

Δείτε: Οι αλλαγές στον κανονισμό για τη φέτα και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ –ΠΓΕ 

Δείτε:Παιδική διατροφή: ο εφιάλτης της μπάμιας και του μπρόκολου 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για τα φυτικά προϊόντα;

Είναι παραπλανητικοί οι όροι "κρέας" ή "γάλα" σε φυτικά προϊόντα ή όχι; Τι ισχύει σε διάφορες χώρες.

Πολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!

Πολυανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε ισπανική μελέτη - Τα πουλερικά η πιο μολυσμένη κατηγορία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα